Mavs verslaan Clippers en winnen serie met 4-2, Magic en Cavs gaan naar decider

Luka Doncic dribbelt voorbij James Harden
Luka Doncic dribbelt voorbij James HardenProfimedia
De Dallas Mavericks hebben de Los Angeles Clippers met 114-101 verslagen om door te gaan naar de tweede ronde van de NBA Play-offs op vrijdag. Orlando dwong een beslissende game zeven af tegen Cleveland ondanks 50 punten van Cavs-ster Donovan Mitchell.

In Dallas scoorde Luka Doncic 28 punten en Kyrie Irving scoorde 30 - waarvan 28 in de tweede helft - terwijl de Mavericks een 4-2 overwinning in de Western Conference behaalden tegen de Clippers, die opnieuw zonder de geblesseerde sterspeler Kawhi Leonard waren. Doncic voegde zeven rebounds en 13 assists toe om wraak te nemen op een Clippers-team dat zijn Mavs in de eerste ronde van 2020 en 2021 uitschakelde.

Dallas staat nu tegenover de Oklahoma City Thunder, de verrassende top seed in het westen die de New Orleans Pelicans met 4-0 versloegen. De serie belooft een spannend duel tussen de Sloveense ster Doncic en Oklahoma City's Shai Gilgeous-Alexander, beide finalisten voor de Most Valuable Player Award, samen met Nikola Jokic - wiens kampioenenteam van vorig jaar, de Denver Nuggets, het opnemen tegen Minnesota in de tweede ronde.

Statistieken Mavericks - Clippers
Statistieken Mavericks - ClippersFlashshare

"We zijn bij elkaar gebleven," zei Doncic over een Mavs-team dat in het tweede kwart leidde met 13 punten, maar de Clippers wisten het bij de rust gelijk te trekken op 52-52. Irving's lay-up in de eerste minuut van het derde kwart zette Dallas definitief op voorsprong. Dit was slechts het begin van zijn indrukwekkende tweede helft, die ook een driepunter met een overtreding omvatte, waarbij Irving de vrije worp benutte om de voorsprong van de Mavs te vergroten tot 24 punten.

Zijn prestatie kreeg lof van voormalig teamgenoot LeBron James, die zijn bewondering uitte via Twitter, wat werd herhaald door Doncic na de wedstrijd. "Hij is geweldig," zei Doncic over Irving, die in 2016 een titel won met James en de Cleveland Cavaliers en vorig jaar bij de Mavs kwam. "Onderschat hem nooit - het is geweldig om hem in ons team te hebben." Paul George scoorde 18 punten en pakte 11 rebounds voor de Clippers. James Harden had 16 punten en deelde 13 assists uit.

'Volledige teamprestatie'

De Magic domineerden laat op hun thuisvloer in Orlando om een heldhaftige prestatie van Mitchell te overwinnen, door de Cavaliers met 103-96 te verslaan en zo hun best-of-seven eerste ronde van de Eastern Conference gelijk te trekken op drie overwinningen elk. Paolo Banchero scoorde 10 van zijn 27 punten in het vierde kwart, inclusief een driepunter die de Magic met nog 3:39 te spelen definitief op voorsprong zette in een spannende wedstrijd. Franz Wagner voegde 26 punten toe voor Orlando en Jalen Suggs maakte zes driepunters op weg naar 22 punten in wat Wagner een "volledige teamprestatie" noemde.

Het was niet het soort overwinning zoals Orlando die behaalde in de derde en vierde wedstrijd, maar de Magic hadden genoeg om Mitchell te overtreffen, die duidelijk last had van een knieblessure maar toch alle 18 punten van de Cavs in het vierde kwart scoorde. “Mitchell had duidelijk een geweldige wedstrijd, maar we hielden vol en kregen stops toen het nodig was”, zei Wagner. “De hele groep bleef erbij.”

Statistieken Magic - Cavaliers
Statistieken Magic - CavaliersFlashshare

Met de serie gelijk op drie overwinningen elk, organiseert Cleveland zondag wedstrijd zeven. Om door te gaan naar een tweede ronde tegen de Boston Celtics, moet Orlando doen wat geen van beide teams tot nu toe heeft gedaan en dat is winnen op vreemd terrein.

Cleveland maakte slechts zeven driepunters, maar domineerde de zone om het spannend te houden. Achter met vier punten bij rust, bleven de Cavs aanvallen, en ze maakten een 13-0 scoringrun om een voorsprong van 62-55 te nemen in het derde kwart. Mitchell verliet kort het veld in het derde kwart maar keerde terug om het kwart af te sluiten met een floater op de buzzer, waardoor Cleveland op 78-73 de laatste periode inging met een voorsprong. De voorsprong wisselde vijf keer van eigenaar in het laatste kwart voordat de Magic uitliepen. "Alles wat er vanavond gebeurde, is voorbij," zei Mitchell. "(We) gaan verder en vinden een manier om thuis te winnen zoals we hebben gedaan."