Pochettino roept op tot eenheid na zege Chelsea op Newcastle: 'Heb vertrouwen in ons'

Pochettino roept Chelsea op tot eenheid na zege op Newcastle
Pochettino roept Chelsea op tot eenheid na zege op NewcastleAFP
Mauricio Pochettino riep de fans van Chelsea op om zijn spelers te vertrouwen nadat een 3-2 overwinning op Newcastle op maandagavond de Blues weer in de race bracht voor Europees voetbal volgend seizoen. Pochettino en Chelsea kregen afgelopen weekend tijdens het 2-2 gelijkspel bij Brentford te maken met boze fans die riepen om het ontslag van de trainer.

De voormalige coach van Tottenham heeft een moeilijk eerste seizoen op Stamford Bridge achter de rug, waarin hij vorige maand onder meer de League Cup-finale verloor van een sterk verzwakt Liverpool. Chelsea blijft 11e op de ranglijst van de Premier League, maar staat op vier punten van West Ham, dat zevende staat.

"We moeten de handen ineenslaan", zei Pochettino, wiens ploeg het zondag in de kwartfinale van de FA Cup opneemt tegen Leicester. "Tot het einde blijven we vechten om onze fans het beste te kunnen bieden. Het hielp vandaag al een beetje dat we vroeg scoorden, de fans waren enthousiast en stonden achter ons. Ze moeten vertrouwen in ons hebben."

Door de 12e nederlaag van Newcastle staan de Magpies nog maar één punt los van Chelsea op de 10e plaats. De druk op Eddie Howe neemt ook toe nu het door Saoedi-Arabië gesponsorde Newcastle er niet in is geslaagd om voort te bouwen op de vierde plaats van vorig seizoen en zich zo voor het eerst in 20 jaar kwalificeerde voor de Champions League.

"Alle drie de doelpunten hebben dezelfde kenmerken. We verdedigden die situaties niet goed genoeg en als je dat doet, ga je wedstrijden verliezen", zei Howe. "Ik weet dat we het niveau van eerder kunnen bereiken, maar we doen het niet vaak genoeg."

Er waren veelbelovende voortekenen voor Pochettino toen een aantal van zijn veel bekritiseerde dure jonge aanwinsten een glimp van hun potentieel lieten zien. Nicolas Jackson staat nu op 12 goals in zijn debuutseizoen, nadat hij een schot van Palmer na minder dan zes minuten knap tot doelpunt promoveerde.

Het was echter het verhaal van Chelsea's seizoen dat ze er niet in slaagden om voort te bouwen op die vliegende start en Newcastle de rest van de eerste helft lieten domineren. De bezoekers kregen halverwege de eerste helft te maken met blessureleed toen Anthony Gordon eraf moest.

Alexander Isak

Maar voormalig Willem II-speler Alexander Isak zorgde twee minuten voor rust voor de gelijkmaker door de bal laag in de verre hoek te schieten. De enige nieuwe aanwinst waar Chelsea al het hele seizoen op kan vertrouwen is Cole Palmer. De international van Engeland herstelde de voorsprong van zijn ploeg met nog ruim een half uur te gaan.

Palmer ontving een pass van Enzo Fernandez, sneed naar binnen en schoot met een krachtige inzet zijn 11e Premier League-doelpunt van het seizoen binnen. Mykhailo Mudryk, daarentegen, is een constante frustratie voor de technische staf van Chelsea sinds zijn komst voor 88 miljoen pond iets meer dan een jaar geleden. Toch was hij belangrijk.

Zes uit 46

De Oekraïner stond nog maar vijf minuten op het veld toen hij met zijn razendsnelle tempo door het hart van de Newcastle-verdediging sneed en pas zijn zesde doelpunt in 46 wedstrijden voor Chelsea maakte.

Jacob Murphy's knal in de bovenhoek zorgde voor een zenuwslopend slot voor de gastheren. Maar het was te weinig, te laat voor de bezoekers in een volgende teleurstelling van een tegenvallende campagne.