KKD: veel mooie doelpunten, Roda JC, Willem II en MVV winnen, ADO gaat onderuit

Arjen van der Heide was met twee doelpunten van groot belang voor Roda JC
Arjen van der Heide was met twee doelpunten van groot belang voor Roda JCProfimedia
Vanavond zijn de eerste zeven duels van Keuken Kampioen Divisie speelronde 34 gespeeld. Lees hier terug wat er gebeurde op de velden door heel Nederland heen.
KKD speelronde 34
KKD speelronde 34Flashshare

De Graafschap 5-1 Telstar

Cain Seedorf miste een grote kans voor Telstar in de openingsfase van de wedstrijd, maar een kwartier later kwam de ploeg uit Velsen-Zuid wel op voorsprong, bovendien op zeer fraaie wijze. De voorzet van Jayden Turfkruijer werd twee keer verlengd, waarna Alex plat vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig raak schoot op de volley vanuit een knappe draai.

De Graafschap kwam in de 30e minuut op gelijke hoogte. Simon Colyn maakte met een stiftje af na een uitbraak vanaf de linkerkant van het veld. De Doetinchemmers kwamen in de 40e minuut ook op voorsprong. Xandro Schenk ontving de bal uit een voorzet van Jeffrey Fortes en kon simpel binnentikken, omdat hij niet werd gedekt.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niet veel bijzonders. In de 75e minuut ging de ingevallen Youssef El Kachati recht op doelman Thijs Jansen af voor de gelijkmaker, maar de keeper zegevierde in de een-op-een. De Graafschap maakte in de slotfase van de wedstrijd ook de bevrijdende 3-1. Donny Warmerdam liep de bal binnen op aangeven van David Flakus Bosilj.

Het werd 4-1 in de blessuretijd. Schenk maakte zijn tweede van de wedstrijd nadat hij vrij binnen mocht koppen uit een hoekschop van Devin Haen. Daarna viel zelfs nog de 5-1: Tristan van Gilst schoot van buiten de linkerrand van het strafschopgebied prachtig raak. Een heel fijn toetje voor de thuissupporters.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen De Graafschap - Telstar
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen De Graafschap - TelstarFlashshare

ADO Den Haag 0-1 Helmond Sport

De eerste kans kwam na 20 minuten spelen voor ADO Den Haag. Linksback Amir Absalem ontving de bal dicht bij het doel en had ruimte voor het schot, maar deze ging hoog over. In de 26e minuut was er weer een grote kans voor ADO, maar Henk Veerman kreeg het voor elkaar om van heel dichtbij op doelman Wouter van der Steen te schieten.

Helmonds Arno van Keilegom noteerde na een half uur spelen de grootste misser van de avond. De bal werd perfect op hem teruggelegd en hij had een open doel voor zich, maar kreeg het voor elkaar de paal te raken.

In de tweede helft ontbrak het eveneens lange tijd aan grote kansen. In de 67e minuut kon Veerman net niet raakkoppen, waardoor de stand 0-0 bleef. In de 82e minuut kreeg Anthony van den Hurk de grootste kans van de wedstrijd voor Helmond. Hij kreeg de bal in de diepte aangespeeld en kon op doelman Nick Marsman afgaan, maar zijn schot hobbelde aan de verkeerde kant van de paal over de lijn.

De treffer kwam uiteindelijk alsnog voor Helmond. Gylermo Siereveld gaf de bal te kort terug op Marsman, waarna Martijn Kaars de bal over de keeper heen kon stiften. Dat was zijn 21e doelpunt van het seizoen, en bracht hem weer in zijn eentje bovenaan de topscorerslijst van de KKD, voor Veerman. ADO ging nog voor de gelijkmaker, maar Kaars’ doelpunt bleef de enige van de wedstrijd.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen ADO Den Haag - Helmond Sport
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen ADO Den Haag - Helmond SportFlashshare

FC Eindhoven 2-5 Jong PSV

De eerste kans kwam in de 7e minuut en was voor Jong PSV. Na slordig balverlies op eigen helft van FC Eindhoven kreeg Dantaye Gilbert de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied. Hij schoot recht op doelman Jorn Brondeel af.

In de 22e minuut opende Jevon Simons de score voor Jong PSV. Hij schoot raak van binnen de 16 uit een prima aanval na balverlies van Eindhoven. Niet veel later schoot Mohamed Nassoh vanuit het midden van het strafschopgebied in de rechterbenedenhoek ook de 0-2 binnen op aangeven van Simons.

Wegens problemen met het net van een van de doelen liet de tweede helft wat langer op zich wachten, maar toen er eenmaal werd gespeeld maakte FC Eindhoven al heel snel de aansluitingstreffer. Mart Lieder liep binnen uit de hoekschop van Ozan Kokcu, maar niet veel later was het verschil weer twee, ondanks het sterke begin van de thuisploeg. Jong PSV voerde een counteraanval perfect uit, die eindigde bij Tai Abed. Hij maakte heel fraai af door om Brondeel heen te spelen.

Niet lang daarna maakte FC Eindhoven echter wederom de aansluitingstreffer. Evan Rottier kopte prima binnen uit de hoekschop van Sven Simons. In de 64e minuut werd het verschil wederom twee, Emmanuel van de Blaak benutte de strafschop na een overtreding van Seedorf op Simons. Even daarvoor had Eindhoven nog de lat geraakt in de poging op gelijke hoogte te komen in de vermakelijke derby.

Het slotakkoord was eveneens voor de bezoekers. Halverwege de blessuretijd scoorde Nassoh de 2-5 door met rechts goed de bal in de hoek te leggen.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen FC Eindhoven - Jong PSV
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen FC Eindhoven - Jong PSVFlashshare

FC Emmen 1-3 MVV Maastricht

In de 14e minuut was er de eerste kans van de wedstrijd, maar Ben Scholte kopte van dichtbij over het doel heen. Niet veel later was er een schietkans voor Vicente Besuijen, maar doelman Romain Matthys kon knap redden.

Op het halve uur was het dan eindelijk wel raak voor Emmen, de manier waarop was fenomenaal. Besuijen zag dat Matthys ver voor zijn doel stond en haalde voor de grap de trekker over van binnen de middencirkel. Dat schot was perfect en zeilde op wonderbaarlijke wijze het doel in voor de Drentse voorsprong.

MVV kwam vroeg in de tweede helft op gelijke hoogte met de Emmenaren. Er heerste enige verbetenheid bij de ploeg nadat een harde tackle van Mart Smeets onbestraft was gebleven en Mart Remans haalde van ver de trekker over en via de rug van Julius Dirksen viel de bal precies in de linkerhoek van het doel. Drie minuten later was er zelfs de voorsprong voor de bezoekers. Het leek alsof er een overtreding werd begaan op Besuijen, maar scheidsrechter Ruperti floot niet, waarna Dailon Rocha Livramento de bal aan de rand van de 16 ontving en heel knap binnenschoot.

FC Emmen zette nog aan, maar begon daar te laat mee. In de laatste seconde van de wedstrijd maakte MVV zelfs nog de 1-3, toen Nicky Souren uit de counteraanval binnen kon lopen. Hij bepaalde daarmee de eindstand waarmee de Maastrichtenaren bijzonder goede zaken doen met oog op de negende plek en het laatste play-offticket.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen FC Emmen - MVV Maastricht
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen FC Emmen - MVV MaastrichtFlashshare

NAC Breda 1-4 FC Dordrecht

NAC Breda opende de score na welgeteld 42 seconden. Een vloeiende aanval eindigde met de pass van Aime Omgba op Matthew Garbett, die binnen kon lopen. Hij leek zich in buitenspelpositie te bevinden, maar bij gebrek aan een VAR bleef het doelpunt gewoon staan.

Dordrecht kwam op het kwartier op gelijke hoogte. Slordig balverlies leverde Mathis Suray de bal op buiten de 16, hij schoot van afstand hard en laag in de rechterhoek binnen. Richting de eindfase van de eerste helft kwam Dordrecht zelfs op voorsprong. Na weer slordig balverlies stifte Ilias Sebaoui de bal bijzonder subtiel over doelman Pepijn van de Merbel heen, die de geblesseerde Tein Troost zeven minuten daarvoor had vervangen.

De bezoekers kwamen al heel snel in de tweede helft op 1-3. De lange voorzet van Tim Receveur werd prachtig binnengekopt door Rene Kriwak, wederom over Van de Merbel heen. De 1-4 kwam op naam van Korede Osundina en bezegelde de overwinning voor Dordt. Hij kopte via de paal binnen op aangeven van Sebaoui.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen NAC Breda - FC Dordrecht
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen NAC Breda - FC DordrechtFlashshare

TOP Oss 1-4 Roda JC

Roda begon aan de wedstrijd zonder de twee vaste centrale verdedigers. Matisse Didden moest tijdens de warming-up afhaken wegens een blessure, terwijl Brian Koglin nog altijd kampt met een schaambeenontsteking.

Ondanks dat kwam Roda al in de tweede minuut op voorsprong. Na een geslaagd een-tweetje met Enrique Pena Zauner schoot Arjen van der Heide binnen, zij het met enig fortuin, want de bal werd nog aangeraakt door een verdediger.

Een kwartier later stond het al 0-2. Ilounga Pata leed dom balverlies, waarna Sami Ouaissa op aangeven van Walid Ould Chikh prima raak kon schieten, voorbij doelman Mike Havekotte, ditmaal zonder geluk voor de Kerkradenaars.

De 0-3 liet ook niet lang op zich wachten. Van der Heide zag zijn schot gesmoord worden, maar pikte de bal op en mocht nogmaals uithalen, want er werd veel te weinig druk op hem gezet door de defensie van TOP. Dit schot richtte hij precies in de rechterhoek, Havekotte was kansloos.

Na 17 minuten spelen in de tweede helft was er de vierde voor Roda, ondanks aanvankelijk aandringen van TOP Oss. Vaclav Sejk kreeg de bal aangespeeld van Ouaissa aan de rechterkant en hij kon simpel binnenprikken na een goede loopactie. Invaller Delano Ladan maakte in de 74e minuut een eretreffer voor TOP. Roda verspeelde de bal en na goed uistpelen kon Ladan de trekker overhalen met succes, en daarmee de eindstand bepalen.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen TOP Oss - Roda JC
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen TOP Oss - Roda JCFlashshare

Willem II 4-1 Jong AZ

Jong AZ had in de derde minuut op voorsprong moeten komen. Na bijzonder slecht uitverdedigen van Raffael Behounek kregen ze een reuzekans, maar Keet Smit raakte van dichtbij de paal. In de 15e minuut was het wel raak voor de Alkmaarders. Willem II leek nog niet helemaal wakker, Jong AZ voetbalde vrij simpel door de verdediging heen en Finn Stam kon in de korte hoek hard raak schieten.

In de 24e minuut kwamen de Tilburgers op gelijke hoogte. Jong AZ kreeg de bal niet weg en uit de voorzet van Nick Doodeman schoot Max Svensson raak. Niet veel later kwam Willem II op voorsprong. Thijs Oosting gaf de bal na een goede actie links van het doel aan Rob Nizet, die keihard raak schoot in de korte hoek.

Na een minuut of acht gespeeld te hebben in de tweede helft kwam Willem II op 3-1. Jeredy Hilterman pikte de bal op na een carambool in de 16 en pegelde diagonaal binnen. In de 79e minuut kreeg Loek Postma een grote kans uit een goede variant op een vrije trap, maar hij schoot recht op doelman Smits af.

Na een harde tackle in de blessuretijd kreeg Amine Lachkar van Willem II zijn tweede gele kaart, waar direct rood ook niet misplaatst was geweest. Ondanks dat scoorde Willem II nog wel de 4-1, Valentino Vermeulen gaf een goede voorzet op Michael de Leeuw, die prachtig binnenkopte in de rechterbovenhoek, ver buiten bereik van Rome-Jayden Owusu-Oduro. Daarmee was de eindstand bepaald.