Egypte zonder Salah wint weer niet en wordt door Congo na penalty's uitgeschakeld

Congo viert de overwinning
Congo viert de overwinningProfimedia
Congo heeft in de achtste finale van de Afrika Cup voor een verrassing gezorgd door Egypte uit te schakelen. De ploeg van de Franse bondscoach Sébastien Desabre versloeg in Ivoorkust de recordkampioen na strafschoppen. De stand na de reguliere speeltijd en de verlenging was 1-1.

Zowel Egypte als Congo had zich gekwalificeerd voor de knock-outfase na drie gelijke spelen in de groepsfase. Ook in het onderlinge duel stond er lang een gelijke stand op het bord. Meschack Elia zette Congo op voorsprong in de 37e minuut, waarna Mostafa Mohamed in de blessuretijd van de eerste helft een strafschop benutte. Het was zijn vierde treffer in vier wedstrijden op de Afrika Cup.

Egypte, dat nog altijd de geblesseerde sterspeler Mohamed Salah van Liverpool moest missen, moest in de eerste helft van de verlenging met 10 man door na een tweede gele kaart van Mahmoud Hamdi. Er werd niet meer gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Egypte verloor zijn laatste penaltyserie op de Afrika Cup in de finale van de laatste editie tegen Senegal en redde het opnieuw niet met strafschoppen. Mohamed miste dit keer wel zijn strafschop, net als de Congolees Arthur Masuaku. Egypte-keeper Mohamed Abou Gabal werd uiteindelijk de schlemiel door de negende penalty van Egypte te missen.

Egypte - Congo
Egypte - CongoFlashshare

Congo speelt in de kwartfinale tegen Guinee, dat eerder op zondag Equatoriaal-Guinea met 1-0 versloeg.