Roda JC ziet ook derde en laatste kans op promotie in rook op gaan

NAC Breda kwam op voorsprong door een prachtige treffer van Boy Kemper
NAC Breda kwam op voorsprong door een prachtige treffer van Boy KemperProfimedia
Roda JC Kerkrade heeft vanavond in de play-offs om promotie in eigen huis met 5-0 verloren van NAC Breda. Na de 3-1 nederlaag in Breda is daarmee de kans op het Eredivisieschap verkeken voor de nummer 3 van de KKD. NAC Breda mag het in de halve finale gaan opnemen tegen FC Dordrecht of FC Emmen.

In een met 11.523 toeschouwers bezet Parkstad Limburg Stadion begon Roda JC aan een pittige opdracht. Na de teleurstelling van de tevergeefse ‘pitch invasion’ op vrijdag 3 mei ging een week later een nieuwe promotiekans in rook op toen FC Groningen in Euroborg met 2-0 oppermachtig was. Afgelopen maandag begon Roda in de uitwedstrijd tegen NAC Breda desastreus aan de nacompetitie, maar wist het in de slotfase de schade beperkt te houden tot 3-1. Daarmee was het doel voor Roda om minimaal tweemaal te scoren om het seizoen nog eens met minimaal twee wedstrijden te verlengen.

Achterstand

Roda JC begon in eigen stadion aftastend aan het do-or-die-duel en kwam in het eerste kwartier nog niet tot grote kansen en loste het eerste schot op doel op na een kleine vijftien minuten. Dat was ook het moment dat het gros van de NAC-supporters met grote vertraging het bezoekersvak binnen kwamen gedruppeld. Gesteund door de eigen fans braken de Brabanders diverse keren gevaarlijk door over de rechterkant.

Line-ups Roda JC en NAC Breda
Line-ups Roda JC en NAC BredaFlashsha.re

Het was in een fase dat scheidsrechter Jannick van der Laan flink wat administratie te verwerken kreeg met drie gele kaarten waarvan twee voor de thuisclub en de wedstrijd ook ontbrandde in een waar voetbalgevecht. Een minuut voor de pauze kwam NAC Breda op een uitstekend moment in de wedstrijd op een voorsprong. Na nu eens een uitbraak over de linkerkant was het linksback Boy Kemper die de bal keihard diagonaal in het dak van het Roda-doel vuurde en doelman Koen Bucker kansloos liet: 0-1. Dat was na drie minuten extra tijd ook de ruststand.

Gestaakt

NAC Breda kwam ook veel beter uit de kleedkamer en schoot – in de persoon van Casper Staring – in de tweede minuut na rust al eens op de lat. Twee minuten later was het Dominik Janosek die op een prachtige wijze een vrije trap via de onderkant van de lat in het Roda-doel krulde: 0-2. Daarmee werd de opdracht voor de thuisclub hoegenaamd onmogelijk voor de Limburgers en werd in het volledig wit gekleurde uitvak alvast een voorschot op het bereiken van de volgende ronde.

Goalgetters Roda-NAC
Goalgetters Roda-NACFlashsha.re

Toen NAC Breda in 59ste minuut ook nog eens op 0-3 kwam, was dat voor enkele onverlaten in het thuispubliek een reden om statiegeldbekers op het veld te gooien. Daarop legde arbiter Jannick van der Laan het spel stil voor een afkoelingsperiode bij een opgetelde tussenstand van 6-1 in het voordeel van NAC. In de 75ste minuut maakte Martin Koscelnik met een prachtige kopbal ook nog eens 0-4.

Uitschakeling

Deze keer werden er niet direct bekertjes gegooid, maar enkele minuten later pas nadat de vertrekkende Roda-fans werden begroet met een cynisch ‘Auf wiedersehen’. Na een tweede onderbreking werd het in de 78ste minuut 0-5 door Sigurd Haugen. Onder zeer tamme omstandigheden werd de wedstrijd vervolgens ‘uitgetikt’. Op die manier wist NAC Breda zich ruim 140 minuten na de aftrap verzekerd van een plek in de halve finales tegen FC Dordrecht of FC Emmen.