Pulisic moet belangrijke goal bekopen met bekkenblessure; zaterdag wacht Oranje

Pulisic moet belangrijke goal bekopen met bekkenblessure; zaterdag wacht OranjeProfimedia
De Verenigde Staten hebben dinsdagavond met 1-0 gewonnen van Iran en zich daarmee geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. De ploeg van bondscoach Gregg Berhalter is zaterdagmiddag 3 december om 16.00 uur de tegenstander van het Nederlands Elftal. Goalgetter Christian Pulisic raakte bij het maken van de enige goal geblesseerd aan zijn bekken.

Zes minuten voor de pauze van de wedstrijd werd het 1-0 in het voordeel van de Noord-Amerikanen die een zege nodig hadden om Iran te passeren en zich op die manier een plek bij de laatste-16 te verwerven. Christian Pulisic schoot zijn ploeg – op aangeven van Sergino Dest – naar die voorsprong.

Pulisic had geen puf om het doelpunt te vieren met zijn teamgenoten, want hij werd vlak na zijn laatste balcontact vlak voor de doellijn hard in de liesstreek geraakt door de knie van de Iraanse doelman Beiranvand. In de extra tijd van de eerste helft werd een doelpunt van Timothy Weah afgekeurd wegens buitenspel.

KNOCK-OUTFASE

In de tweede helft drong Iran meer aan en werd het ook diverse keren gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. In de slotfase claimden de Aziaten ook nog een strafschop, maar tevergeefs. Christian Pulisic was in de pauze al geblesseerd achtergebleven in de kleedkamers. Na ruim een uur moest ook uitblinker Weston McKennie het veld geblesseerd verlaten en later ook nog Joshua Sargent, die met zijn standbeen op de bal landde.

Door de zege eindigt de Verenigde Staten achter groepswinnaar Engeland en speelt zaterdagmiddag om 16.00 uur dus in de allereerste achtste finale van dit WK in Qatar. Of Pulisic, McKennie en Sargent er zaterdag weer bij kunnen zijn, zal de grootste zorg zijn voor de Amerikanen in de aanloop naar de knock-outfase.