Donar verslaat Hasselt, Leiden langs Oostende, Den Bosch onderuit tegen Mechelen

Victor Gaddefors van Donar
Victor Gaddefors van DonarProfimedia
Donar Groningen heeft in de eigen Martiniplaza in een spannende wedstrijd van Hubo Limburg United (Hasselt) gewonnen: 68-66. De Groningers stonden voorafgaand aan deze eerste thuiswedstrijd in de ‘Elite Gold’ op de laatste plaats in de top tien gevormd uit de vijf beste teams uit respectievelijk Nederland en België. Op vrijdagavond verloor Heroes Den Bosch in de Maaspoort van Kangoeroes Basket Mechelen: 71-74, na een ruststand van 34-40.

Coach Erik Braal kreeg na rust zijn tweede technische fout en moest de zaal verlaten. Bij een stand van 71-73 miste Kobe Webster voor Den Bosch een driepunter. Dit had de uitkomst uiteraard kunnen doen kantelen in het voordeel van ‘Nederland’. Aris Leeuwarden verloor in Friesland met 84-99 van Spirou Charleroi.

Dus was het aan Donar de eerste zege van een Nederlands team binnen te slepen. In het eerste kwart hielden de twee teams elkaar redelijk in evenwicht, al speelden beide teams een ander spelletje. De ploeg uit Hasselt schoot twee van vier driepuntspogingen raak. Donar viel de basket aan. Voor dik 3200 toeschouwers hadden de Groningers een licht overwicht. Dat zette zich door in het tweede kwart.

Driepunters

Met nog 3.43 op de klok bouwde Donar de voorsprong uit naar 36-27 dankzij een rake driepunter van uitblinker Clay Mounce, die goed bediend werd door point guard Andrej Magdevski. Reden voor Hasselt-coach Raymond Westphalen een time-out te nemen. Een goede zet, want de Belgen kropen weer wat dichterbij. De 42-37 ruststand werkte na de pauze niet in het voordeel van Donar. Het team wist in de eerste zes minuten geen enkele score te maken en Hasselt kwam zelfs op een 42-45 voorsprong.

Nu was het aan de andere coach, Andrej Stimac, om in te grijpen. Met name de drietjes bleven vallen bij de bezoekers. Met nog twee minuten te gaan in het derde kwart lag hun percentage van achter de boog op 53 procent. Het zorgde voor een spannende wedstrijd. Na het derde kwart stond er 54-54 op het scorebord van Martiniplaza. Wat Hubo kan, kunnen wij ook, moet de gedachte van Donar geweest zijn. Sander Hollanders en Willem Brandwijk waren goed voor twee maal drie en met nog zes minuten te gaan stond de thuisploeg weer met 62-56 voor. Wederom hadden de Belgen een comeback in huis.

Met nog twee minuten te gaan stond het 64-64. De meeste toeschouwers konden niet meer op hun plek blijven zitten en Plaza veranderde in een heksenketel. Met nog 0:09 te gaan was de voorsprong voor Donar een nipte 68-66. De resterende tikken op de klok bleven de Groningers in balbezit en lukte het Hasselt niet nog een fout te maken. Donar-speler Vernon Taylor viel geblesseerd uit en moest voor onderzoek aan zijn hiel naar het ziekenhuis.

Leiden

ZZ Leiden won even later op de zaterdagavond in eigen huis verrassend van topclub Oostende. In de Vijf Meihal was het net als in Groningen spannend met een 80-75 einduitslag in het voordeel van het team van coach Doug Spradley.

Leiden is de regerend kampioen van de BNXT League en won bovendien vorige week de Nederlandse beker dankzij een overwinning op Landstede Hammers uit Zwolle. Voor rust leek het er even op dat het team uit de Sleutelstad geen schijn van kans had tegen Oostende.

Dat team wordt toch door iedereen gezien als de sterkste broeder in de Lage Landen. Filou kwam dan ook met 13-25 voor. De gastheren knokten zich knap terug naar 33-33 bij rust. In kwarten drie en vier ontspon zich een spannend gevecht en net als in Martiniplaza kolkte ook de Vijf Meihal zoals zo vaak tevoren. Met veel inzet liep Leiden in de slotfase uit naar 77-72 om uiteindelijk met 80-75 te winnen.