Koploper Humphries wil in Dublin voor hattrick gaan, Van Gerwen moet weer eens winnen

Humphries tijdens de walk-on in Nottingham
Humphries tijdens de walk-on in NottinghamProfimedia
In Dublin wordt de achtste avond van de Premier League gespeeld en daarmee is de competitie straks halverwege. Luke Humphries is de man in vorm met twee dagzeges op rij en daarmee is hij de kersverse koploper. Rondom plek 4 blijft het maar wat spannend. Alles ligt nog helemaal open.

Humphries-Wright

Humphries is het beste in vorm van alle spelers en staat niet voor niets eerste in de Premier League. Hij won twee avonden op rij in Brighton en Nottingham en heeft daarmee 17 punten verzameld. Hij ging door de finale te winnen Michael van Gerwen voorbij die 15 punten heeft. Maar Humphries won de toernooien niet zomaar. In Brighton gooide hij elke wedstrijd een gemiddelde van boven de 100. Hij gooide zelfs een wedstrijd 113 gemiddeld en vorige week gooide hij één keer 106 en één keer 103 gemiddeld. Krankzinnige cijfers van de wereldkampioen, die moeilijk aan het jaar begon. Humphries nam niet deel aan de vijfde Players Championship in Duitsland.

Dat deed zijn tegenstander Peter Wright wel. Hij haalde eerder al een kwartfinale en een halve finale op de vloer en gooide maandag in Hildesheim ook goed. Wright haalde kwartfinale en versloeg onder weg onder andere Van Gerwen. Hij moest het wederom afleggen tegen landgenoot Gary Anderson. Wright is ook eindelijk van de hatelijke 0 af in de Premier League. Vorige week won hij van Gerwyn Price, die drie matchdarts miste. Wright verloor in de halve finale en heeft nu twee punten. Daarmee staat hij nog altijd laatste.

Aspinall-Cross

Nathan Aspinall heeft zich heel goed hersteld in de Premier League. Na een hele stroeve start, waarin hij drie weken puntloos was, heeft hij zichzelf weer in de top 4 geknokt. Aspinall haalde tijdens de vierde, vijfde en zevende finale vorige week de finale. Op de vijfde avond in Exeter won hij de finale van zijn tegenstander aankomende donderdag, Rob Cross. Aspinall kon vooral terugkijken op een goede halve finale vorige week. Hij versloeg Luke Littler met een gemiddelde van ruim 104. Aspinall heeft 11 punten. Hij kwam maandag niet in actie op het vloertoernooi in Duitsland.

Cross heeft ook 11 punten, maar een slechter legsaldo dan Aspinall. Vorige week verloor hij in de eerste ronde van The Asp en dus ook al in de finale van de vijfde avond. Cross zoekt dus naar revanche en zal dat maar wat graag willen. Bij een overwinning gaat hij namelijk over Aspinall heen. Ook Cross kwam niet in actie op het vloertoernooi in Hildesheim.

Van Gerwen-Price

Van Gerwen is minder in vorm dan in het begin van dit jaar. Hij verloor vijf wedstrijden op rij tot maandag. Hij nam namelijk deel aan het vloertoernooi en wist daar weer te winnen. Hij won uiteindelijk drie keer en haalde de achtste finales, maar moest daarin zijn meerdere erkennen aan Wright. Van Gerwen speelde matig vanaf de UK Open waar hij een schouderblessure opliep, maar het zou flauw zijn om te zeggen dat hij alles slecht speelde. Hij verloor vorige week namelijk met een gemiddelde van 110 tegen Littler. Van Gerwen was daarmee de zesde speler die met een gemiddelde van 110 of hoger verloor. Hij staat nog altijd tweede met 15 punten, die in drie weken behaald werden door drie avonden achter elkaar te winnen. Verder verloor Van Gerwen dus elke keer de eerste ronde.

De Nederlander neemt het op tegen iemand die ook naar zijn goede vorm zoekt. Price heeft slechts vijf punten en haalde drie daarvan op de eerste avond in Cardiff. Tijdens de derde avond werden de andere twee punten behaald, maar verder verloor de Welshmen alles. Vier avonden op rij wist hij niet te winnen en vorige week miste hij drie matchdarts tegen Wright. Price moet dus winnen. De achterstand is al groot, maar met een goede avond is de aansluiting wellicht alweer gevonden.

Van Gerwen en Littler in Nottingham
Van Gerwen en Littler in NottinghamProfimedia

Littler-Smith

Littler is de nummer drie van de Premier League met 13 punten, maar wat hem dwars zal zitten is dat hij nog geen dagzege heeft. Littler schitterde vorige week tegen Van Gerwen met 114 gemiddeld en gooide in de laatste leg bijna een negendarter, maar hij miste dubbel 12. Het probleem dit seizoen is dat Littler nog geen hele avond goed speelt. En dat is enigszins raar, want op een Eurotour kan hij het bijvoorbeeld wel. Hij won de eerste Eurotour in België namelijk. Vaak overleeft hij de eerste ronde wel en daarmee pakte hij al vijf keer twee punten. Een keer waren het drie door de finale te halen. Littler was afgelopen maandag ook niet aanwezig in Duitsland op de vloer.

Smith was dat wel en gooide daarin zelfs een negendarter. Dat deed hij in de achtste finales tegen Raymond van Barneveld, maar hij verloor die wedstrijd wel met 6-3. Smith heeft tien punten en haalde de helft daarvan in de eerste avond die hij won. Smith won twee weken geleden twee wedstrijden en haalde de finale, die hij verloor van Humphries. Verder won Smith maar één wedstrijd en ging hij vier keer ten onder in de eerste ronde. Smith staat zesde en heeft dus hard punten nodig om de top 4 in te kunnen.