Bijna halverwege de Premier League: in top 4 is het spannend, Van Gerwen moet oppassen

Van Gerwen en Littler tijdens de zevende avond in Nottingham
Van Gerwen en Littler tijdens de zevende avond in NottinghamProfimedia
De Premier League darts is alweer zeven weken onderweg. Michael van Gerwen staat tweede met 15 punten en moet oppassen dat hij niet wegzakt. Vooral rond plek 4 is het heel spannend en ligt alles nog open. Luke Humphries lijkt al vrij zeker van een plek in de play-offs.

Van Gerwen heeft zijn koppositie verspeelt aan Humphries. De Engelsman won de laatste twee avonden in Brighton en Nottingham en heeft 17 punten. Humphries is momenteel de allerbeste speler en verpulvert menig tegenstander. Zo won hij in Brighton elke wedstrijd met een gemiddelde van boven de 100 en gooide hij tegen Rob Cross in de halve finale 113 gemiddeld. Humphries gooide afgelopen donderdag ook 103 en 106 gemiddeld. In de finale was 96 genoeg.

Van Gerwen voelt hete adem van Littler

De Nederlander raakte dus zijn koppositie kwijt die hij wekenlang had. In Berlijn pakte hij in week 2 die koppositie. Vanaf toen won hij de dag drie keer op rij en was hij in bloedvorm. Maar buiten die dagzeges won Van Gerwen geen wedstrijd. Het omslagpunt lijkt voor alsnog in de UK Open te zitten. Hij kreeg daar een schouderblessure en gaf aan bij Viaplay dat hij afgelopen donderdag nog speelde met last. Hij gooide wel ‘gewoon’ 110 gemiddeld tegen Luke Littler in Nottingham, maar dat was niet genoeg voor de overwinning. Het wonderkind gooide 114 gemiddeld en won met 6-2 en heeft daarmee 13 punten en klopt op de deur van Van Gerwen.

De jonge Engelsman verloor één keer een finale (tweede avond) en verloor één keer de eerste ronde (avond 3) en voor de rest wint hij elke keer steeds één wedstrijd. Het zorgt er wel voor dat hij bijna elke week twee punten pakt en daarmee goede zaken doet op de ranglijst. Littler wisselt vooral veel goede met matige wedstrijden af en moet nog wachten op de dagzege, al zal hij tevreden zijn met de stand op dit moment. Littler doet het verder ook goed op andere toernooien. Zo won hij de eerste Eurotour dit jaar.

Littler in Nottingham
Littler in NottinghamProfimedia

Spanning om plek 4

Op de plekken 4, 5 en 6 is het heel erg spannend. Nathan Aspinall, Cross en Michael Smith staan daar in die volgorde. Aspinall en Cross hebben 11 punten, maar Aspinall heeft een beter legsaldo. Smith heeft een punt minder en staat vijfde. Laatstgenoemde verzamelde de helft van zijn punten op de eerste speeldag. Hij versloeg Gerwyn Price in de finale in Cardiff en pakte daarmee de dagzege. Op de tweede avond pakte hij nog een overwinning en op avond zes in Brighton haalde hij de finale. Cross is misschien wel de meeste constante speler dit seizoen met veel gemiddeldes tussen de 95-100. Cross verloor twee keer de eerste ronde, won vier keer een wedstrijd en haalde één keer de finale. Op de vijfde avond in Exeter was hij op z’n best, maar moest hij zijn meerdere erkennen aan Aspinall.

Daar begon ook de opmars voor Aspinall die daarvoor heel slecht presteerde. Aspinall verloor de eerste drie avonden en speelde daarbij heel slecht. Op de vierde avond kwamen eindelijk de punten. Hij haalde de finale, maar verloor van Van Gerwen. Een week later was het dus wel raak, mede door veel hoge finishes. Op de zesde avond verloor hij in de eerste ronde en afgelopen donderdag haalde Aspinall wederom de finale. Hij speelde vooral een geweldige halve finale tegen Littler, waar hij ruim 104 gooide.

Voor spek en bonen

En dan zijn er nog twee spelers die ver onder de rest staan. Price en Peter Wright. Price begon het seizoen nog met drie punten door de finale in Cardiff te halen, maar verder won hij pas één wedstrijd. Op de derde speeldag won hij nog van Littler, maar verder werd alles verloren. Price heeft dus al vier wedstrijden op rij verloren in de Premier League. Wright verloor de eerste zes wedstrijden op rij en pakte donderdag pas van zijn eerste punten, uitgerekend tegen Price. De Welshmen miste drie matchdarts en zo ontsnapte de Schot. Het waren de eerste punten en willen beide heren nog wat dan moeten ze heel snel veel gaan winnen. Price heeft vijf punten en staat zes punten achter plek 4 en Wright heeft er twee.

Degene die na 16 weken in de top 4 staan gaan de play-offs in. Die avond wordt gespeeld in de O2 in London. Conclusie: onderin lijkt het al voorbij voor Price en Wright, Humphries lijkt al vrij zeker van zijn plek gezien het spel en in de top 4 ligt de race nog volledig open.