Zach LaVine leidt comeback Bulls om Raptors uit NBA play-in toernooi te knikkeren

Zach LaVine en Patrick Beverley na afloop van de wedstrijd
Zach LaVine en Patrick Beverley na afloop van de wedstrijdAFP
Zach LaVine was de grote held in een comeback in de tweede helft en de Chicago Bulls schakelden woensdag de Toronto Raptors uit in het play-in toernooi van de NBA. LaVine eindigde met 39 punten - waarvan 30 gescoord na rust - in een 109-105 overwinning voor de Bulls, die het nu vrijdag opnemen tegen Miami Heat met de achtste plaats in de Eastern Conference play-offs voor het grijpen.

LaVine en voormalig Toronto ster DeMar DeRozan toonden uitstekende beheersdheid in het derde kwart, toen Chicago terugvocht van een achterstand van 19 punten om een overwinning te boeken, die de Scotiabank Arena in Toronto stil deed vallen. DeRozan eindigde met 23 punten en Nikola Vucevic met 14 punten, 13 rebounds en vier assists. Patrick Williams deed ook een duit in het zakje met 10 punten.

Toronto, dat de wedstrijd lange tijd volledig onder controle leek te hebben terwijl Chicago worstelde om zijn aanvallende en verdedigende ritme te vinden, zal nog eens terugdenken aan hun grote aantal gemiste vrije worpen. De Raptors schoten slechts 18-uit-36 vanaf de foutlijn, een slagingspercentage van slechts 50, dat in schril contrast stond met de Bulls, die 18 van hun 22 vrije worpen scoorden.

Statistieken Toronto-Chicago
Statistieken Toronto-ChicagoFlashshare

Pascal Siakam (32 punten) en Fred VanVleet (26) waren beiden uitstekend voor Toronto, met VanVleet die het thuispubliek in extase bracht met een buzzer driepunter vanaf halverwege de court op de buzzer aan het einde van het tweede kwart. Dat gaf Toronto een 58-47 voorsprong bij de rust en de Raptors hielden hun scoringsdynamiek vroeg in de tweede helft nog vast en breidden hun voorsprong uit tot 19 punten terwijl de aanval van Chicago haperde.

Maar het momentum verplaatste in het voordeel van de bezoekers toen LaVine zijn draai begon te vinden en terwijl Chicago in defensief opzicht ook eindelijk afgestemd raakte, begonnen de Bulls de achterstand gestaag weg te werken. Een driepunter van Pat Beverley zette Chicago voor het eerst in de tweede helft op voorsprong met 98-95 en Toronto kon daarna nooit meer op voorsprong komen.

De Raptors kregen een laatste strohalm toegereikt met nog 12 seconden te gaan toen een omstreden overtreding hun kant op ging en de Bulls 107-104 voorstonden. Siakam miste echter twee van zijn drie schoten vanaf de foutlijn, voordat Vucevic een fout won en ijskoud zijn twee vrije worpen raak schoot om de overwinning te bezegelen en Chicago zijn plaats in de finale te bezorgen.

15/04 01:30: Miami - Chicago
15/04 01:30: Miami - ChicagoFlashshare