Philadelphia 76ers aan de hand van teruggekeerde Joel Embiid langs Houston Rockets

Joel Embiid eiste een hoofdrol voor zich op
Joel Embiid eiste een hoofdrol voor zich opAFP
Er waren maandag vijf 'vroege' wedstrijden in de NBA. Onder meer de Mavericks kwamen in actie, maar we gaan eerst naar 'The City of Brotherly Love'. De Philadelphia 76ers (25-13) hadden op Martin Luther King Day weer de beschikking over een fitte Joel Embiid en de meer dan twee meter lange center zette de in Amerika belangrijke feestdag kleur bij door 41 punten te scoren in een 124-115 overwinning op de Houston Rockets (19-20). Ook noteerde de eerste ronde pick uit 2014 10 rebounds.

Daarmee speelde Embiid zijn 16e opeenvolgende 30-10 game. Tyrese Maxey had ook een prima avond met 27 punten voor de Sixers. Bij de bezoekers uit Houston was center Alperen Sengun topscorer met 19 punten. Dillon Brooks was goed voor 18 punten in een wedstrijd die nooit spannend was. Daarmee was de terugkeer van Embiid de grote storyline. Bij een stand van 114-94 in het vierde kwart kreeg de in Kameroen geboren speler rust.

Hij moest de laatste drie wedstrijden missen met een knieblessure en was eerder dit seizoen ook al afwezig. Zonder hem zijn de Sixers 3-7. Hij is dan ook de regerend NBA MVP en begon aan deze wedstrijd als topscorer in de league met 34.6 punten. Zijn aanwezigheid is daarmee cruciaal voor Philly, dat in de Eastern Conference op een derde plaats staat (.658), met alleen de Milwaukee Bucks (.700) en Boston Celtics (.769) voor zich.

New Orleans Pelicans (24-17) @ Dallas Mavericks (24-17) 120-125

De Mavs lieten zien dat ze ook zonder superster Luka Doncic (enkel) kunnen winnen. Uitblinkers voor de thuisploeg waren Kyrie Irving (42) en Tim Hardaway Jr. (41) en daarmee was het de tweede wedstrijd in de geschiedenis van de franchise met twee ’40-point scorers’. Op zondag wonnen de Pelicans nog met 118-108 in de eerste wedstrijd van een tweeluik in Dallas.

Kyrie Irving was één van de uitblinkers voor de Mavericks
Kyrie Irving was één van de uitblinkers voor de MavericksProfimedia

Halverwege het vierde kwart stonden de Mavericks zeven punten achter, maar Hardaway bracht zijn team met twee driepunters op een 112-111 voorsprong en New Orleans kwam niet meer langszij, hoewel het met 120-121 en 17 seconden te gaan nog wel zeer spannend werd. Dallas rookie Dereck Lively II keerde terug na vijf wedstrijden te hebben gemist en was goed voor 12 rebounds, waarvan zeven offensive. Drie ervan waren in het vierde kwart, waaronder één die het go-ahead drietje van Hardaway inleidde.

Detroit Pistons (4-36) @ Washington Wizards (7-32) 129-117

De Pistons hebben hun vierde overwinning van het seizoen binnen. Dat was vooral te danken aan Alec Burks, die als bankspeler 34 punten voor zijn rekening nam. Een andere sleutelspeler in de overwinning was Jalen Duren met 20 punten en liefst 19 rebounds. De wedstrijd was een dag na een trade waarbij Detroit Marvin Bagley III en Isaiah Livers naar Washington stuurde voor Danilo Gallinari en Mike Muscala. De Pistons stuurden ook twee draft picks naar de hoofdtad.

Kuzma wordt weggestuurd na twee technische fouten
Kuzma wordt weggestuurd na twee technische foutenProfimedia

Drie kwarten lang was het best spannend totdat Detroit een 9-0 run maakte voor een 92-87 voorsprong. In het laatste kwart werd dat zelfs uitgebouwd naar een verschil van 15 punten in de wedstrijd tussen de twee laagst geplaatste teams in de Eastern Conference. Wizard Kyle Kuzma werd laat in het vierde kwart weggestuurd met twee technische fouten na disrespectvol gedrag richting de arbiters.

Orlando Magic (22-18) @ New York Knicks (23-17) 98-94

Na drie nederlagen op rij heeft Orlando Magic weer eens gewonnen. In New York werd het 98-94 tegen de Knicks. Paolo Banchero noteerde 20 punten en Cole Anthony 15, waarvan 10 in het laatste kwart. Orlando kon weer een beroep doen op center Wendell Carter Jr., die vijf wedstrijden miste met een knieblessure. Hij kwam uit op 17 punten. De bezoekers stonden nog 11 punten achter in het derde kwart, maar knokten zich terug en kwamen met 90-89 voor in het vierde kwart om de voorsprong nimmer meer weg te geven.

New York Knicks forward Julius Randle in duel met Orlando Magic forward Paolo BancheroProfimedia

Deuce McBride scoorde voor de Knicks een career-high 20 punten. Hij had voor de tweede keer een basisplaats voor Jalen Brunson, die geblesseerd is (kuit). Voor New York was het de derde opeenvolgende nederlaag op Martin Luther King Jr. Day. Orlando nadert hun opponent op de ranglijst. Magic staat achtste (.550), Knicks zevende (.575) in de Eastern Conference.

San Antonio Spurs (7-32) @ Atlanta Hawks (16-23) 99-109

Na de teleurstellende nederlaag tegen Washington van afgelopen zondag, waarin de Hawks niet tot 100 punten kwamen tegen één van de slechtste teams, had Atlanta een succesje nodig en die kwam er. Met acht nederlagen in de laatste 11 duels zit het team duidelijk in een dip, maar op Martin Luther King Jr. Day werd in eigen huis met 99-109 van de San Antonio Spurs gewonnen. Point guard Trae Young noteerde 36 punten en is nu de 10.000 voorbij. Ook kreeg hij 13 assists op zijn naam. Voormalig Spurs guard Dejounte Murray – die zomaar eens getrade zou kunnen worden – was goed voor een season-high 13 rebounds.

Trae Young maakt een score in de eerste helft
Trae Young maakt een score in de eerste helftProfimedia

Atlanta maakte gelijk duidelijk wat hun doel was op de federale feestdag. Aan het begin van het tweede kwart scoorden ze 11 onbeantwoorde punten op rij voor een 46-16 voorsprong. Bij rust stond het 69-34, een voorsprong van 35 punten. Young maakte in de eerste helft 10 uit 14 uit het veld, maar na rust 1 uit 10, de reden waarom de bezoekers dichterbij konden kruipen. Bij de Spurs zijn nog altijd veel ogen gericht op Victor Wembanyama, de eerste overall pick in de laatste draft. De center was topscorer bij San Antonio met 26 punten.