Celtics verslaan Timberwolves in OT, Wembanyama scoort eerste triple-double

Victor Wembanyama in actie tegen de Pistons
Victor Wembanyama in actie tegen de PistonsProfimedia
Met dank aan Jason Tatum versloegen de Boston Celtics de Minnesota Timberwolves met 127-120 in overtime in een strijd tussen de beste teams van de NBA. Hij maakte een beslissende lay-up en raakte daarna een driepunter. Een duel tussen de slechtste teams van de competitie leverde zijn eigen sensaties op, want Victor Wembanyama, superster in wording, noteerde zijn eerste triple-double uit zijn carrière en leidde de Spurs naar een 130-108 overwinning op de Detroit Pistons.

Tatum scoorde 26 van zijn 45 punten in het vierde kwart en in overtime en de Celtics verbeterden naar 18-0 thuis. "Je leeft voor die momenten, je wilt doen wat je kunt om je team te helpen winnen", zei Tatum. "In mijn achterhoofd wilde ik thuis nog niet verliezen."

Jaylen Brown voegde 35 punten en 11 rebounds toe voor de Celtics. Jrue Holiday scoorde er 12, met een driepunter die de Celtics op 111-109 zette met nog 25,9 seconden te gaan in de wedstrijdAnthony Edwards van Minnesota nam twee vrije worpen om de stand gelijk te trekken en Tatum miste een wanhoopsschot op de buzzer.

Statistieken Celtics - Timberwolves
Statistieken Celtics - TimberwolvesFlashscore

Edwards eindigde met 29 punten en Karl-Anthony Towns voegde er 25 aan toe met 13 rebounds voor Western Conference-leiders Minnesota, met een record van 26-11 alleen achter Boston met 29-8. Minnesota bracht een achterstand van 10 punten terug tot één bij rust en nam de leiding na een driepunter van Towns aan het begin van het derde kwart. Ze leidden met 106-97 met nog 3:35 te gaan.

Wemby scoort triple-double

In Detroit scoorde het Franse wonderkind Wembanyama 16 punten met 12 rebounds en 10 assists, waarmee hij zijn eerste triple-double noteerde in slechts 21 minuten op de vloer. Hij raakte slechts zes van zijn 16 schoten uit het veld, maar maakte vier van de vijf vrije worpen en liet zijn geraffineerde positiespel zien door zijn vorige seizoensrecord van zeven assists te overtreffen.

"Hij is een heel goede passer", zei Spurs coach Gregg Popovich over de speler die in zijn eerste seizoen al uitstekende scorings-, rebound- en blockvaardigheden heeft laten zien. "Hij was al een goede passer voordat hij hier kwam."

Statistieken Pistons - Spurs
Statistieken Pistons - SpursFlashscore

Zes dagen na zijn 20e verjaardag werd Wembanyama de op vier na jongste NBA-speler die een triple-double scoorde -- hij bereikte dubbele cijfers in drie belangrijke statistische categorieën. "Het is prachtig als we als team zo spelen en alles bij elkaar krijgen," vertelde de Fransman na de wedstrijd, die zei dat zijn 10 assists het product waren van een samenhangende aanval van het team tegen een verdediging van Detroit die op hem gericht was. "Mijn teamgenoten deden de juiste cuts en maakten de juiste shots."

Wembanyama, die zonder een turnover speelde, voltooide zijn triple-double met zijn 10e assist, een soepele pass naar Doug McDermott die een driepunter raakte waardoor het 109-86 werd aan het begin van het vierde kwart. "Ik ben blij dat ik het niet wist," zei McDermott. "Ik hoorde het publiek uitbarsten. Ik ging ervan uit dat het iets was wat Victor deed en niet iets wat ik deed."

Andere wedstrijden

In San Francisco joelden de fans hun eigen Golden State Warriors uit toen ze voor de tweede keer op rij een zware nederlaag leden door met 141-105 te verliezen van de New Orleans PelicansJonas Valanciunas scoorde 21 punten en Zion Williamson voegde er 19 aan toe, terwijl acht Pelicans-spelers in de dubbele cijfers scoorden. New Orleans maakte 13 van hun 19 driepunters in de eerste helft op weg naar een 73-60 voorsprong bij de rust en breidde de voorsprong uit tot maar liefst 41 in de tweede helft.

De in vorm verkerende Utah Jazz boekten de negende overwinning in 11 wedstrijden door de titelverdediger Denver Nuggets met 124-111 te verslaan in Salt Lake City.

In Charlotte noteerde Sacramento center Domantas Sabonis zijn 33ste double-double met 24 punten en 10 rebounds en voegde zeven assists toe in de 123-98 overwinning van de Kings op de Hornets.

In Atlanta versloegen de Hawks de Philadelphia 76ers met 139-132 in een strijd tussen teams geplaagd door blessures. De 76ers verloren hun derde opeenvolgende wedstrijd zonder regerend NBA MVP Joel Embiid, die uit moest zitten met een knieblessure.

Indiana Pacers 112-104 Washington Wizards

Miami Heat 120-128 Oklahoma City Thunder

Chicago Bulls 124-119 Houston Rockets

Los Angeles Clippers 126-120 Toronto Raptors