Opener Western Conference Finale voor Nuggets met dank aan Jokic´ Triple-double

Nuggets' Nikola Jokic probeert te passen maar wordt dwarsgezeten door Lakers' Dennis Schroder en Anthony DavisAFP
De Denver Nuggets wisten een late inhaalslag van de Los Angeles Lakers af te weren en wonnen in de nacht van dinsdag op woensdag de openingswedstrijd in de Western Conference finale van de NBA met 132-126. Denver leidde met 21 punten in het derde kwart, maar zag de voorsprong slinken tot slechts drie, toen de Lakers terugkwamen door moedig te strijden in het vierde kwart, maar uiteindelijk net tekortschoten.

Tweevoudig NBA MVP Nikola Jokic eindigde met 34 punten, 21 rebounds en 14 assists en gaf het als eerste geplaatste Denver een 1-0 voorsprong in de best-of-seven serie. Jokic kreeg aanvallende steun van Jamal Murray, die 31 punten maakte, terwijl vier andere Denver-spelers in de dubbele cijfers scoorden.

De Lakers werden aangevoerd door Anthony Davis, die 40 punten en 10 rebounds vergaarde. LeBron James voegde 26 punten toe en Austin Reaves 23 punten.

Statistieken Nuggets - Lakers
Statistieken Nuggets - LakersFlashshare

Met een luidkeels Ball Arena thuispubliek dat hen aanmoedigde, namen de Nuggets al vroeg de controle en stonden halverwege het eerste kwart op een 20-9 voorsprong na een aanvallende masterclass, die de bezoekers leek te overweldigen. Jokic stond aan de basis van de Nuggets´ aanval en behaalde in het eerste kwart acht punten, 12 rebounds en vijf assists, waardoor de Nuggets met een 37-25 voorsprong het tweede kwart ingingen.

Denver bleef vrijuit scoren en had een 72-54 voorsprong in de rust tegen een verdediging van de Lakers die als een van de beste in de competitie wordt beschouwd. Hoewel Los Angeles er in het derde kwart in slaagde de aanval in beweging te krijgen en Denver met 38-34 te overtreffen, bleven de Nuggets de verdediging van de Lakers op de proef stellen.

Jokic voltooide halverwege het derde kwart zijn zesde triple-double van de play-offs en bracht vervolgens het thuispubliek in vervoering met een driepunter van 31 meter op de buzzer, waardoor de Nuggets met 106-92 aan het laatste kwart begonnen.

Austin Reaves verkleint de achterstand
Austin Reaves verkleint de achterstandFlashshare

De Lakers kwamen terug toen een driepunter van Reaves de voorsprong van Denver terugbracht tot acht punten met nog iets meer dan 10 minuten te gaan. De Nuggets reageerden met vier punten van Murray en hielpen Denver aan een voorsprong van 14 punten met nog iets meer dan zeven minuten op de klok.

Maar opnieuw reageerden de Lakers en twee snelle driepunters van Reaves hielpen de bezoekers om de achterstand na een 9-0 run tot drie punten te verkleinen. De Nuggets hielden echter stand en een late vrije worp van Jokic bezegelde de overwinning.

Game twee in de serie vindt in de nacht van donderdag op vrijdag plaats, om 2.30 uur Nederlandse tijd in Denver. De winnaar van de serie staat volgende maand tegenover Boston of Miami in de NBA-finale.