NBA round-up: Boston Celtics verslaan Detroit Pistons, LA Lakers langs 76ers

Jaylen Brown (R) in actie voor de Boston Celtics
Jaylen Brown (R) in actie voor de Boston CelticsAFP
De Boston Celtics, aangevuurd door 33 punten van Jaylen Brown, versloegen vrijdag de Detroit Pistons met 129-102 en vergrootten daarmee de winning streak naar acht wedstrijden.

Met de door blessures niet inzetbare teamgenoten Jayson Tatum, Al Horford en Jrue Holiday, vulde Brown de leegte op door 13 van de 19 schoten vanuit het veld te scoren.

"Ik probeerde gewoon agressief te zijn", vertelde Brown - die zijn zesde wedstrijd sinds de All-Star break met 30 of meer punten op zijn naam schreef - aan NBC Sports Boston. "Ik weet dat er een paar jongens afwezig waren." Brown zei dat hij probeerde zijn teamgenoten erbij te betrekken en hoewel hij uiteindelijk nul assists had, vond Celtics-coach Joe Mazzulla dat hij de juiste dingen deed: "Hij krijgt de schoten die hij wil, zowel voor zichzelf als voor zijn teamgenoten. Hij speelt heel goed basketbal en het is leuk om naar te kijken."

Payton Pritchard voegde 20 punten toe en Derrick White en Kristaps Porzingis scoorden er 19 voor Boston, dat hun beste record in de competitie verbeterde naar 56W-14V. Tatum zat de eerste wedstrijd van reeks van zes uitwedstrijden aan de kant om zijn enkel te laten rusten. Horford stond aan de kant door een teenblessure en Holiday door een armblessure.

Maar tegen het als laatste geplaatste Detroit - dat nog veel meer spelers miste nadat Jalen Duren kort voor de tip-off was uitgeschakeld met rugklachten - waren de Celtics nog steeds te sterk. James Wiseman kreeg zijn eerste basisplaats van het seizoen voor de Pistons en scoorde een team-high 24 punten. De Celtics hielden Detroit-scoringsleider Cade Cunningham op 15 punten met 6 uit 17 en verlengden zo de langste actieve overwinningsreeks in de competitie.

De Oklahoma City Thunder liep in op de titelverdediger Denver Nuggets in de Western Conference met een 123-103 overwinning op de Raptors in Toronto. OKS's Canadese point guard Shai Gilgeous-Alexander scoorde 23 punten, pakte zeven rebounds en gaf acht assists en rookie-center Chet Holmgren scoorde 18 punten met 10 rebounds, twee steals en één blocked shot.

Russell in het recordboek

In Los Angeles zetten de Lakers zich in de tweede helft verdedigend schrap om de Philadelphia 76ers met 101-94 te verslaan. Anthony Davis scoorde 23 punten en pakte 19 rebounds en LeBron James scoorde 11 van zijn 20 punten in het vierde kwart. "De tweede helft deden we het verdedigend geweldig ondanks onze aanvallende tekortkomingen", lichtte Lakers-coach Darvin Ham toe. "En we waren in staat om deze inspanning vol te houden."

D'Angelo Russell raakte vier driepunters op weg naar 14 punten en vestigde daarmee een Lakers-franchiserecord voor de meeste driepunters in één seizoen. Russells eerste driepunter van de avond was namelijk zijn 184e van het seizoen en daarmee overtrof hij het record van 183 van Nick Van Exel in 1994-1995.

In San Francisco scoorde Indiana's Tyrese Haliburton 26 punten en deelde 11 assists uit. De Pacers versloegen de Golden State Warriors met 123-111. Pascal Siakam voegde 25 punten en 16 rebounds toe voor Indiana, dat in het tweede kwart maar liefst 12 punten achterstond, maar de achterstand bij rust terugbracht tot één. De Warriors werden in het derde kwart via 36-21 op een voldoende afstand gezet.

Stephen Curry leidde Golden State met 25 punten en 10 rebounds, maar de Warriors konden zich niet herstellen van een rampzalige derde periode. De Warriors, die de tiende plaats in het Westen in handen hebben, konden geen manier vinden om te reageren in de vierde en staan nu slechts twee wedstrijden voor op de Houston Rockets in de strijd om de laatste plek in het play-in-toernooi.

In San Antonio verloren de Spurs met 99-97 van de Memphis Grizzlies, ondanks weer een puike prestatie van Rookie of the Year-favoriet Victor Wembanyama. De Fransman maakte 31 punten met 16 rebounds, vijf assists, twee steals en drie geblockte schoten. Het stond 97-97 met nog 18 seconden te gaan, maar Memphis' Jaren Jackson Jr. schoot het winnende schot met nog iets meer dan een seconde te gaan.