LeBron James leidt epische Lakers-comeback om Clippers het nakijken te geven

LeBron James was wederom de grote man bij de Lakers
LeBron James was wederom de grote man bij de LakersProfimedia
LeBron James zorgde woensdag voor de grootste comeback in het vierde kwart van zijn carrière van twee decennia. De Los Angeles Lakers kwamen terug van een achterstand van 21 punten en versloegen de Los Angeles Clippers met 116-112. Het 39-jarige NBA-icoon was goed voor 34 punten, waarvan 19 in het vierde kwart, en hielp de Lakers aan een zinderende overwinning op hun rivalen in vorm in de Crypto.com Arena.

Het was weer een sprookjesachtige prestatie van de eeuwig jonge James, die samen met de Lakers af leek te stevenen op een nadrukkelijke nederlaag nadat de Clippers vroeg in de slotfase op een 98-77 voorsprong waren gekomen. Maar een geïnspireerde James hielp de Lakers om de Clippers met 39-16 te overtreffen in het vierde kwart. "Het spel is pas voorbij als het dubbel nul is (op de speelklok)," vertelde James na de overwinning aan een interviewer op het veld.

Statistieken Clippers - Lakers
Statistieken Clippers - LakersFlashshare

James werd gesteund door 20 punten en 12 rebounds van Anthony Davis, terwijl D'Angelo Russell er 18 toevoegde en Rui Hachimura er 13 maakte. Kawhi Leonard was de topscorer van de Clippers met 26 punten. Clippers coach Tyronn Lue nam de verantwoordelijkheid voor het verlies: "Als je 21 punten voor staat, kun je zo'n wedstrijd niet verliezen", zei Lue. "Ik denk niet dat dit ooit is gebeurd sinds ik coach ben -- een voorsprong van 21 punten verliezen in het vierde kwart."

Triple-double battle Jokic en Sabonis

In andere wedstrijden op woensdag pakte Nikola Jokic zijn vierde triple-double op rij toen de Denver Nuggets de Sacramento Kings met 117-96 versloegen. Tweevoudig voormalig NBA Meest Waardevolle Speler Jokic eindigde met 14 punten, 14 rebounds en 11 assists en pakte zijn 19e triple van het seizoen. De Servische ster ging de wedstrijd in met een intrigerend duel met Sacramento's Domantas Sabonis, die zelf in blakende vorm is sinds de All-Star break met drie opeenvolgende triple-doubles. Sabonis werd echter effectief aangepakt door Denver toen de Nuggets een geweldige rally in het tweede kwart organiseerden om de wedstrijd om te draaien na een achterstand van 15 punten.

Statistieken Nuggets - Kings
Statistieken Nuggets - KingsFlashshare

Sacramento, dat de geblesseerde spelverdeler De'Aaron Fox miste, had een 47-32 voorsprong genomen en de hoop op een moraalverhogende overwinning op de weg vergroot. Denver kwam terug met een 21-4 run om de controle terug te krijgen. Jamal Murray, die eindigde met 32 punten, blonk uit toen de Nuggets een 65-55 voorsprong namen bij de rust. Denver versloeg Sacramento met 35-17 in het derde kwart en zegevierde met een marge van 21 punten. Door de overwinning blijft regerend NBA-kampioen Denver derde in de Western Conference met een record van 40-19, terwijl Sacramento afglijdt naar 33-25 op de achtste plaats.

Andere wedstrijden

Elders kwam Anthony Edwards zijn slepende enkelblessure te boven en scoorde 34 punten. De toonaangevende Minnesota Timberwolves uit de Western Conference overwonnen hardnekkig verzet van de worstelende Memphis Grizzlies en sleepten er een 110-101 overwinning uit. Memphis (20-38) had een vroege voorsprong van 14 punten genomen in het eerste kwart en leidde ook met dubbele cijfers in het derde kwart voordat Minnesota terugsloeg en hun 42e overwinning van het seizoen boekte. Edwards leidde de Wolves met 34 punten en vier andere Minnesota-spelers haalden de dubbele cijfers.

In Toronto vierde Luka Doncic zijn 25e verjaardag met een triple double van 30 punten. De Dallas Mavericks kwamen terug van de vernietigende buzzer-beater nederlaag van dinsdag tegen Cleveland met een 136-125 overwinning op de Raptors. In een hoog scorende eerste helft nam Toronto een 67-66 voorsprong bij de rust, voordat Doncic een 40-punten derde kwart scoorde om de bezoekers buiten bereik te brengen. Doncic raakte 15 van zijn 30 schoten in het derde kwart en sloot de wedstrijd af met 16 assists en 11 rebounds om zijn triple compleet te maken. "Gewoon een normale wedstrijd, een triple double", zei Dallas-coach Jason Kidd over het juweeltje van Doncic. "Hij was echt goed. Luka is onze leider en hij was echt goed vanavond."

Cleveland kon de overwinning van dinsdag op Dallas geen vervolg geven in de uitwedstrijd tegen Chicago, waar de Bulls met 132-123 wonnen in double overtime. Donovan Mitchell had de wedstrijd voor Cleveland kunnen winnen toen de tijd in de eerste periode van overtime verstreek, maar hij zag zijn jumpshot van 20 meter net naast gaan.

Indiana Pacers 123-114 New Orleans Pelicans