NFL 'early window': Bengals verliezen opnieuw, Seattle zegeviert in thriller

Mark Andrews en Zay Flowers tijdens de wedstrijd tussen de Ravens en Bengals
Mark Andrews en Zay Flowers tijdens de wedstrijd tussen de Ravens en BengalsProfimedia
De vroege wedstrijden van de NFL boden weer een gezonde portie aan vermaak en sensatie. Tijd voor een rondje langs de velden van de vroeg afgetrapte wedstrijden.

Kansas City Chiefs (1-1) @ Jacksonville Jaguars (1-1): 17-9

De Kansas City Chiefs hadden wederom moeite in hun tweede wedstrijd van het seizoen. Patrick Mahomes begon de wedstrijd met een matige eerste helft waarin hij wéér een interception gooide en was goed voor ‘slechts’ 144 passing yards. Bijzonder om op te merken: hij gooide dit naar in totaal 11 spelers, waaronder LT Donovan Smith die niet helemaal wist wat hij ermee moest.

Richie James greep mis bij een punt van Jacksonville, die de bal zelf overnamen en hierna de eerste drie punten van de wedstrijd op het bord konden zetten middels een field goal. Het duurde lang voor de eerst touchdown van de wedstrijd kon worden genoteerd: pas tijdens de vijfde drive van de Chiefs kregen ze de bal in de end zone van Jacksonville via Skyy Moore. De Jaguars concludeerden de eerste helft met een field goal om de ruststand op 7-6 te zetten.

Na de rust kwamen de Chiefs strijdlustig uit de kleedkamer en scoorden ze gelijk 7 punten met een touchdown van Travis Kelce, die weer mee kon doen na de eerste wedstrijd te hebben gemist met een knieblessure. Wat volgde was een defensief gevecht zonder veel punten: twee field goals was alles wat de rest van de tweede helft te bieden had, waardoor de Chiefs hun eerste wedstrijd van het seizoen wonnen.

Green Bay Packers (1-1) @ Atlanta Falcons (2-0): 24-25

De Packers verbaasden vriend en vijand toen ze vorige week met Jordan Love aan het roer de Bears overrompelden, maar namen zondag toch weer een stapje terug. Op bezoek bij de Falcons, die hun doelen hebben gezet op een NFC South-titel, kwamen de Packers enigszins roestig uit de kleedkamer, maar konden ze in het tweede kwart hun stempel op de wedstrijd drukken: Jordan Love gooide een touchdown naar rookie Jayden Reed om de Packers zo op een 7-3 voorsprong te zetten. Desmond Ridder gooide in het eerste kwart zijn eerste interceptie in een Falcons-uniform, maar vond later wél een speler van de goede kleur toen het erom ging. Drake London ving de touchdown pass van Ridder met 12 seconden op de klok voor de rust.

Met een stand van 10-9 in het voordeel van Green Bay werd de wedstrijd in Atlanta hervat, en het waren de Packers die wederom de dienst uitmaakten. Love gooide nog eens twee touchdown passes, eentje naar rookie Dontayvion Wicks en nog één naar Reed, in een derde kwart waarin Atlanta enkel een field goal van Younghoe Koo zag. Er was werk aan de winkel voor de Falcons die het vierde kwart ingingen met een achterstand van 12 punten.

Desmond Ridder nam het heft echter al snel in eigen hand en scoorde een rushing touchdown geen vier minuten in het vierde kwart, waarna Younghoe Koo nog eens zes punten scoorde. Atlanta stond 25-24 voor en met één levenslijn voor Green Bay gooide Jordan Love alles op alles, maar een ternauwernood gedropte pass naar Samori Toure bezegelde het lot van de Packers in Atlanta.

Las Vegas Raiders (1-1) @ Buffalo Bills (1-1): 10-38

De Raiders begonnen sterk aan het onderonsje met de Bills, die nog wat goed te maken hadden na hun bizarre nederlaag in de Monday Night Football-wedstrijd tegen de Jets. Een Davante Adams touchdown zette de Raiders op voorsprong, waarna de Bills wakker werden en de wedstrijd langzaam maar zeker naar zich toe trokken. De Bills antwoordden met touchdowns via Latavius Murray en Dawson Knox, alvorens Raiders-kicker Daniel Carlson de laatste punten van Las Vegas op het bord zette. Khalil Shakir noteerde voor de goede orde nog eens een touchdown voor de Bills voor de rust, waardoor het 7-21 stond voor de thuisploeg.

Na de rust was het enkel Buffalo dat nog op het scorebord wist te komen. Touchdowns van Gabriel Davis en Damien Harris, samen met een field goal van Tyler Bass, zette de eindstand van 10-38 op het bord in Orchard Park. Tot overmaat van ramp viel Davante Adams ook nog eens uit bij Las Vegas. Zijn status voor volgende week ligt nog in het gewis, maar voor de Raiders is het in ieder geval duidelijk dat ze terug moeten naar het tekenbord voor ze volgende week de Steelers ontvangen in Allegiant Stadium.

Seattle Seahawks (1-1) @ Detroit Lions (1-1): 37-31

Seattle ging verrassend hard onderuit in de eerste speelronde tegen de Los Angeles Rams en kregen zondag wederom een zware kluif toen het op bezoek moest bij de Lions, die in de openingswedstrijd van dit seizoen de Kansas City Chiefs klopten. Het duel opende stormachtig: Kenneth Walker en Josh Reynolds tekenden voor de eerste twee touchdowns van de wedstrijd in de eerste twee drives. Lang bleef het daarna rustig, alvorens Kalif Raymond Detroit op een 14-7 voorsprong zette en zo de ruststand op het bord zette.

De tweede helft begon de wedstrijd echt op gang te komen met twee snelle touchdowns in het derde kwart van Kenneth Walker en David Montgomery, waarna Jason Myers tegen het eind van het derde kwart Seattle’s achterstand terugbracht naar vier punten (17-21). Twee achtereenvolgende touchdowns van de Seahawks zette de ploeg uit Seattle op voorsprong, waarna een touchdown van Josh Reynolds en een enorm belangrijke defensieve stop van Detroit de Lions de kans gaf om de stand minstens gelijk te trekken en overtime te forceren. Riley Patterson deed precies dit met een field goal van 38 yards en de eerste overtime van 2023 werd een feit.

Het duurde echter niet lang eer er een winnaar uit de bus kwam. Seattle won de toss en kreeg de bal als eerst: een kans die ze met direct grepen. Negen plays en 75 yards later stond ‘good old’ Tyler Lockett (8 vangsten voor 59 yards) daar met wéér een belangrijke touchdown, die Seattle de zege opleverden. Geheel vrijuit gingen de officials echter niet: Detroit beklaagde zich bij de scheidsrechters nadat ze pass rusher Aiden Hutchinson vastgehouden zagen worden. De officials deden er echter niets mee en de touchdown bleef staan.

Los Angeles Chargers (0-2) @ Tennessee Titans (1-1): 24-27

De Chargers, die het moesten stellen zonder sterspeler Austin Ekeler, gingen bijzonder stroef van start tegen de Titans en pakten slechts 43 offensive yards en drie punten in het eerste kwart. Het duurde tot het midden van het tweede kwart tot we de eerste touchdown in Nashville zagen toen Justin Herbert de vertrouwbare Keenan Allen vond. De Chargers scoorden ook nog eens een 2-point conversion met een pass naar offensive tackle Trey Pipkins III.

De Titans antwoordden met hun eerste touchdown van de wedstrijd, waarna beide teams een field goal scoorden en zo de eerste helft concludeerden met een tussenstand van 14-10. De Titans openden de tweede helft met nóg een touchdown via Ryan Tannehill, die met 246 passing yards uit 20/24 passes erg effectief speelde. Nóg een touchdown voor Keenan Allen en een touchdown voor Tennessee’s Westbrook-Ikhine zette de stand op 21-24 voor de Titans met nog iets meer dan twee minuten te spelen. Cameron Dicker schopte de bal echter tussen de palen voor een field goal met enkel nullen op de klok – overtime moest er dus aan te pas komen in Tennessee.

De Chargers kregen de bal als eerst in overtime, maar gingen 3-and-out om de Titans zo een gouden kans te geven om de wedstrijd te winnen. De Titans hadden slechts zeven plays nodig om kicker Nick Folk op een degelijke afstand te krijgen, en hij faalde niet: de 41-yard field goal was raak en de Titans wonnen zo hun eerste duel van 2023. De Chargers blijven achter op de rest van de AFC West en staan op 0-2.

Indianapolis Colts (1-1) @ Houston Texans (0-2): 31-20

De Colts en hun indrukwekkende rookie QB Anthony Richardson namen het op tegen de Texans en de tweede pick in de NFL Draft, C.J. Stroud. Het waren de Colts, en met name Richardson, die uit de startblokken schoten met twee achtereenvolgende touchdowns. Anthony Richardson nam het tweemaal op zichzelf om de bal de end zone in te werken met touchdown rushes van 18 en 15 yards. Kort hierna was het echter diezelfde Richardson die het veld en de wedstrijd in z’n geheel moest verlaten met een vermoedelijke hersenschudding. Gardner Minshew nam zijn plek in en leidde de Colts naar nóg twee touchdowns in het tweede kwart.

C.J. Stroud en de Texans zetten zichzelf op het scorebord in het eerste kwart met een touchdown van Nico Collins en later via een field goal van Ka’imi Fairbairn. Daar bleef het enkel bij en dus keken de Texans tegen een hevige achterstand aan in de rust: 10-28.

De rest van de wedstrijd bood weinig soeps: Matt Gay en Ka’imi Fairbairn scoorden allebei field goals alvorens rookie Nathaniel ‘Tank’ Dell zijn eerste touchdown in de NFL scoorde. De wedstrijd was al lang en breed voorbij, maar het hoogtepunt moest nog komen: met de laatste bal van de wedstrijd gooide C.J. Stroud de bal naar wide receiver John Metchie, die zijn rookie seizoen in 2022 noodgedwongen moest overslaan toen er leukemie bij hem werd ontdekt. Hij overwon de verschrikkelijke ziekte en mocht vandaag dus eindelijk zijn eerste bal vangen in de NFL.

Chicago Bears (0-2) @ Tampa Bay Buccaneers (2-0): 17-27

De Bears konden alle hype voorafgaand aan het seizoen niet onderbouwen in de eerste wedstrijd, die flink verloren ging aan de Green Bay Packers. Op bezoek bij Tampa Bay, dat verrassend won bij de Vikings, begonnen de Bears sterk met een touchdown van Justin Fields na eerst op achterstand te zijn gekomen door een field goal van Tampa Bay. Chicago blokkeerde een field goal van Tampa Bay kicker Connor McLaughlin, maar moest kort later toch een touchdown slikken van Rachaad White. Een field goal van beide teams zette de ruststand op 10-13 voor de Bucs.

Na de rust kwam er weinig productie meer uit Chicago, die in het derde kwart wederom een touchdown moesten incasseren van Baker Mayfield. Chase Claypool maakte het in het derde kwart nog even spannend toen hij met 6:17 op de klok een touchdown scoorde, maar een slordige onderschepte pass van Justin Fields werd omgezet tot pick-six door Shaq Barrett, wat de eindstand van 17-27 op het scorebord in Florida zette. De Bears, waar het nodige van werd verwacht, starten dus 0-2 aan het nieuwe seizoen en de Buccaneers, onder leiding van de vaak verguisde Baker Mayfield, missen Tom Brady vooralsnog niet.

Baltimore Ravens (2-0) @ Cincinnati Bengals (0-2): 27-24

Een ouderwets spannend onderonsje in de AFC North bezorgde wederom een intrigerend potje football tussen Lamar Jackson en Joe Burrow. De Bengals, die het seizoen begonnen met een lelijke nederlaag in Cleveland, begonnen de wedstrijd met een achterstand toen Gus Edwards in het eerste kwart een touchdown noteerde in Baltimore’s eerste drive. Een zeldzame gemiste field goal van Justin Tucker hield het verschil op zeven, waarna Cincinnati’s rookie punt returner Charlie Jones een punt omzette in een touchdown na een perfecte return.

Alle drives die volgden waren benoemenswaardig: Baltimore antwoordde op de punt return touchdown met een field goal, waarna de Bengals een field goal noteerden en Justin Tucker namens Baltimore opnieuw drie punten mocht laten noteren. Joe Burrow was echter wederom slordig en zag een pass onderschept worden door Geno Stone, waarna de daarop volgende drive Zay Flowers losging voor 59 yards in drie plays en Baltimore een perfecte kans gaf voor een touchdown, die uiteindelijk werd gescoord door de herstelde Mark Andrews. Tee Higgins en Nelson Agholor scoorden vervolgens touchdowns voor beide teams en Tee Higgins, maar met nog 7 minuten op de klok stond er nog altijd een stand van 27-17 op het bord.

Joe Burrow leidde zijn Bengals naar een touchdown via een 86-yard drive om Baltimore’s voorsprong zo te verkleinen naar 3 punten. Baltimore maakte het klusje echter professioneel af en liet niets meer gebeuren, waardoor zij ongeslagen blijven en Cincinnati nog zonder zege na twee duels.