Endrick, de 17-jarige nieuwe parel van Brazilië, wil het hoofd koel houden

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Endrick, de 17-jarige nieuwe parel van Brazilië, wil het hoofd koel houden
Endrick met de trofee
Endrick met de trofee
AFP
Hij is pas 17 en wordt al vergeleken met Neymar en Pele, maar Endrick, die wordt gezien als de nieuwe parel van het Braziliaanse voetbal, is vastbesloten om het hoofd koel te houden.

"Ik weet heel goed dat niemand in de buurt kan komen van het voetstuk van Pele. Hij is de koning van het voetbal", zegt de jonge aanvaller, die Palmeiras aan de tweede Braziliaanse kampioenstitel op rij hielp en in de zomer van 2024 naar Real Madrid verkast in een transfer ter waarde van 60 miljoen euro, exclusief bonussen. "Ik wil gewoon Endrick zijn. Ik wil ze laten zien wie Endrick is", benadrukte hij in een interview met AFP tijdens de presentatie van een nieuwe sponsor in Sao Paulo.

Gedrongen, snel, technisch en vindingrijk met de bal, is hij al overladen met lof sinds zijn professionele debuut op 16-jarige leeftijd. In november werd hij met zijn 17 jaar en drie maanden de jongste speler die werd opgeroepen voor het nationale team sinds Ronaldo in 1994.

Brazilië staat momenteel slechts zesde in hun kwalificatiegroep voor het Wereldkampioenschap van 2026 na drie nederlagen op rij, waaronder een thuisverlies tegen aartsrivaal Argentinië vorige maand. Fans zouden graag zien dat interim-coach Fernando Diniz hem laat starten in het nummer 9 shirt dat hij draagt voor Palmeiras en dat gedragen is door sterren als Ronaldo en Tostao. "Veel spelers willen nummer 9 zijn in de nationale ploeg. Dat interesseert me niet, ik wil er gewoon bij zijn en spelen," zegt de tiener.

Kleine sleutel

Maar kan hij de hoop waarmaken die Real Madrid op hem heeft gevestigd wanneer hij bij de Spaanse club aan de slag gaat? Endrick weet al hoe hij onder druk moet spelen. Na zijn debuut in 2022, waarin hij drie doelpunten maakte om bij te dragen aan Palmeiras' titel, speelde hij zijn eerste volledige seizoen in 2023. Na een moeilijke start, waarin hij slechts vier doelpunten maakte in zijn eerste 19 wedstrijden, moest hij zelfs huilen op het veld uit frustratie over zijn gebrek aan succes.

"Het was een vrij wankele start van het seizoen", geeft hij toe. "Maar ik vond de kleine sleutel in mijn hoofd en realiseerde me dat ik gelukkig was. Ik heb mijn team geholpen om de titel te winnen en ik denk dat ik ze volgend jaar nog meer zal helpen," voordat hij naar Real Madrid ging.

De 'kleine sleutel' die hij moest vinden was om te stoppen met lezen wat mensen over hem schreven op sociale media en in plaats daarvan zichzelf te omringen met familie en vrienden. Hij verhoogde ook zijn fysieke voorbereiding naast de trainingen en leerde Engels en Spaans door lessen te volgen. Deze inspanningen wierpen hun vruchten af in de tweede helft van het seizoen, toen Palmeiras koploper Botafogo inhaalde en in een briljante eindsprint de titel veroverde.

Statistieken Endrick over de afgelopen seizoenen
Flashshare

Endrick heeft zes keer gescoord in de laatste tien wedstrijden, waaronder twee doelpunten tegen Botafogo en het doelpunt dat afgelopen woensdag de titel opleverde voor Palmeiras. "Mensen zeiden dat ik de held was, maar dat denk ik niet. Dat was het hele team. Ik ben gewoon zo blij dat ik de club waar ik van hou heb geholpen," vatte de geboren Taguatinga het samen.

De kleine linksvoetige aanvaller probeert niet te veel na te denken over zijn aanstaande aankomst bij Real Madrid met zijn ouders en broer om niet "ongerust te worden", vertrouwt hij toe, nadat hij goed op de hoogte is gebracht van de racistische beledigingen die zijn landgenoot en toekomstige teamgenoot Vinicius Junior soms te verduren krijgt van het Spaanse publiek.

Endrick vertrouwt toe dat hij al te maken heeft gehad met racisme in Brazilië. "Ik heb me niet laten intimideren en ik heb mijn spelniveau gehandhaafd", benadrukt hij. "Ik wil gewoon doen waar ik het gelukkigst van word: voetballen."

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen