West Ham en Chelsea ontmoeten elkaar in eeuwenoude derby tussen Oost en West

Aftrap van West Ham - Chelsea is om 17.30 uur
Aftrap van West Ham - Chelsea is om 17.30 uurProfimedia
Dankzij een late gelijkmaker verloor West Ham twee punten bij Bournemouth in het openingsweekend van de Premier League (PL). De Hammers moeten zich nog steeds aanpassen aan een leven na Declan Rice, maar er zijn weinig betere wedstrijden dan deze als ze zich willen revancheren. Ze treffen rivaal Chelsea voor de 121e keer in een Oost- vs West-Londense saga die in oktober 100 jaar oud wordt (W43, G23, V54).

Voor West Ham is dit de vroegste thuisderby tegen Chelsea in het PL-tijdperk. Hun frisheid kan een voordeel zijn als ze verder willen bouwen aan hun positieve onderlinge thuisrecord tegen de Blues in alle competities sinds ze naar het London Stadium zijn verhuisd (W4, G2, V2). Trainer David Moyes weet ook het een en ander over spelen tegen Chelsea, want hij heeft ze vaker ontmoet (46) dan welke andere club dan ook, maar zijn succes is zeer beperkt (W7, G13, V26).

Chelsea begon ook met een 1-1 gelijkspel, al was het meer een 'gered punt' tegen titelkandidaat Liverpool. De mannen van Mauricio Pochettino hebben nu echter maar één overwinning in 13 competitiewedstrijden behaald - en dat ongeluksgetal is ook prominent aanwezig in de uitvorm van Chelsea. In hun vorige 13 PL-trips (W2, G3, V8) waren de resultaten zeer teleurstellend.

Onderlinge resultaten
Onderlinge resultatenFlashshare

Hoogtijdagen

In de laatste drie van die verliespartijen kreeg Chelsea binnen 20 minuten een tegengoal te verwerken, dus er zit duidelijk een zwakke plek in het ooit zo ondoordringbare pantser uit de hoogtijdagen van John Terry. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want Pochettino's persoonlijke record tegen West Ham is nog net positief (W6, G4, V5), ondanks dat hij de meest recente wedstrijd in april 2019 met 1-0 verloor.

Spelers om in de gaten te houden: Slechts 66 dagen nadat hij de UEFA Europa Conference League-finale won, maakte Jarrod Bowen de eerste treffer voor West Ham op de eerste speeldag. Het was zijn zesde doelpunt op rij na rust, waardoor Moyes onthulde dat hij zal worden uitgeprobeerd als centrumspits, waar hij eerder speelde voor Hull City. Wat Chelsea betreft, zal Nicolas Jackson opnieuw starten na een volledige 90 minuten tegen Liverpool die Pochettino als "fantastisch" bestempelde. Voordat hij in de zomer verhuisde, waren de helft van zijn laatste acht doelpunten voor Villarreal openingstreffers.

Hot streak: De vijf ontmoetingen tussen Moyes en Pochettino hebben allemaal minder dan 2,5 totale doelpunten opgeleverd (gemiddelde: 0,8 per wedstrijd).