Slordig Liverpool schaadt titelhoop met thuisnederlaag tegen Crystal Palace

Virgil van Dijk ziet de titel verder uit zicht geraken
Virgil van Dijk ziet de titel verder uit zicht gerakenAFP
Liverpool heeft de hoop op de titel in de Premier League pijn geda door een groot aantal scoringskansen te missen in een 0-1 nederlaag tegen Crystal Palace op Anfield, de eerste competitienederlaag in eigen huis in drie jaar tijd.

Na de 3-0 thuisnederlaag tegen Atalanta middenin de week, verwachtten velen dat Crystal Palace de toorn van Liverpool zou ondergaan op Anfield. Maar in de openingsfase liep het anders, want voor de 21ste keer dit seizoen incasseerden de Reds de openingstreffer.

Vanuit het oogpunt van Palace was het geen verrassing dat Eberechi Eze erbij betrokken was, die van binnen het zestienmetergebied uithaalde na een weloverwogen terugspeelbal van Tyrick Mitchell.

Dat leidde ook niet echt tot een antwoord van Liverpool, dat even later op twee doelpunten achterstand had moeten komen toen Jean-Phillipe Mateta vrij op doel af kon stormen na een slippertje van Virgil van Dijk, maar zijn ploeggenoot Andy Robertson stond klaar om hem te redden met een doellijnverdediging voor de Kop.

Dat leek iets los te maken bij de ploeg van Jürgen Klopp, die eindelijk zelf een paar openingen creëerde toen een scrimmage in het strafschopgebied uitmondde in een inzet op de lat van Wataru Endo, voordat de inzet van Luis Díaz bij de tweede paal knap gestopt moest worden door Dean Henderson.

De Palace-keeper verrichtte in de tweede helft een nog betere redding door Darwin Núñez van dichtbij te stoppen, nadat hij het snelst had gereageerd op een losse bal in het strafschopgebied.

Dominik Szoboszlai pikte een losse bal op in het strafschopgebied en zette Diogo Jota vrij voor het doel, maar een laatste redding van voormalig Liverpudlian Nathaniel Clyne onthield Liverpool van een gelijkmaker.

Belangrijkste statistieken van Anfield
Belangrijkste statistieken van AnfieldOpta by StatsPerform

Aan de andere kant had Mateta de voorsprong van de Eagles kunnen verdubbelen, maar bracht Alisson redding, brak Liverpool in groten getale door en Curtis Jones kon vrij op het doel afgaan, maar hij schoot naast toen het er echt op aankwam.

Met Manchester City in hun typische onstuitbare vorm in deze fase van het seizoen was er een wanhopige noodzaak voor Liverpool om een doelpunt te maken, niet alleen om hun titelaspiraties levend te houden, maar ook om voor het eerst in drie jaar weer een nederlaag op Anfield te voorkomen.

Er waren een paar hachelijke momenten in zeven minuten blessuretijd voor Palace, niet in de laatste plaats toen Mitchell een doelpoging van Salah op de lijn blokkeerde, maar ze hielden stand en pakten drie belangrijke punten waarmee ze hun status in de topklasse voor nog een seizoen lijken te hebben veiliggesteld.