Newcastle doet slechte zaken voor Champions League-ticket; Aston Villa nadert top

Ollie Watkins viert de 2-0 met het publiek
Ollie Watkins viert de 2-0 met het publiekAFP
Newcastle United is hard onderuitgegaan in de race om een ticket voor de Champions League voor het volgende seizoen. De nummer 3 van de ranglijst verloor de uitwedstrijd tegen Aston Villa met 3-0. Voor Aston Villa betekende de zege juist een belangrijke stap naar Europees voetbal. De achterstand op plek nummer vijf, dat recht geeft op directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League, is nu nog maar drie punten. De Spurs, die daar nu staan, komen zaterdagmiddag nog wel in actie tegen Bournemouth.

Newcastle reisde af naar de West Midlands met vijf overwinningen in de competitie op rij en dus een flinke dosis zelfvertrouwen. De thuisploeg boekte voor deze wedstrijd echter ook vier zeges op rij en dus zag iedereen bij Newcastle deze wedstrijd als de ultieme en ideale test. Het werd een harde dobber voor de Magpies. Al in de eerste minuut schoot Ollie Watkins (Villa) op de paal en daarmee was de toon onmiddellijk gezet.

Wissels bij rust

In een geweldige voetbalsfeer ging Aston Villa op zoek naar een goal en die viel al in de 11e minuut. Watkins kopte door op Jacob Ramsey, die niet nadacht en de bal snoeihard achter Nick Pope schoot. Ook na de 1-0 creëerde de gastheer een aantal goede kansen. Zo schoot Ramsey op de lat en Watkins noopte Pope tot een prachtige redding. Het aanvallend veelal onzichtbare Newcastle kwam daarmee goed weg met de nipte ruststand.

Coach Eddie Howe greep in door Callum Wilson en Miguel Almirón te brengen en dat wierp de gewenste vruchten af. Wilson, voormalig Willem II-speler Alexander Isak, en Almirón waren dichtbij de gelijkmaker en Villa Park zag de bui al hangen. De man van de wedstrijd had echter een shirt van de thuisploeg aan. Watkins scoorde een beetje uit het niets de 2-0 in de 64e minuut. De 27-jarige aanvaller had een geweldige actie in huis en ronde beheerst af. Zeven minuten voor tijd maakte hij ook nog de derde van Aston Villa en zijn 11e doelpunt in 12 wedstrijden.

Manchester United kan zondag Newcastle United op de ranglijst passeren. De ploeg van trainer Erik ten Hag speelt dan tegen Nottingham Forest.

De beste vier ploegen van de Premier League mogen volgend seizoen aan de Champions League deelnemen.