Arteta de rust zelve: 'Genieten van het moment en de reis dag voor dag afleggen'

Ben White
Ben WhiteAFP
Arsenal heeft de voorsprong van acht punten aan kop van de Premier League hersteld. Mede door de eerste doelpunten van Gabriel Jesus (25) sinds oktober, werd Leeds zaterdag met 4-1 verslagen. De ploeg van Mikel Arteta zag eerder op de dag de voorsprong slinken tot vijf punten door de 4-1 zege van Manchester City op Liverpool.

"We speelden uitstekend," zei Arteta nadat de Gunners hun zevende competitiezege op rij boekten.

Gabriel Jesus

Jesus was de hoofdrolspeler van Arsenal. Hij verving de zieke Bukayo Saka in de basisopstelling en zorgde ervoor dat de Engelse spits in vorm niet werd gemist.De Braziliaan zette Arsenal met een penalty laat in de eerste helft op voorsprong en maakte met zijn zesde doelpunt sinds hij vorig jaar overkwam van titelconcurrent City een einde aan een periode van 14 wedstrijden zonder goal.

Ben White, oud-speler van Leeds , verdubbelde de voorsprong van Arsenal aan het begin van de tweede helft. Jesus, die pas zijn tweede wedstrijd speelde sinds de operatie naar aanleiding van zijn knieblessure - opgelopen op het WK - sloeg opnieuw toe met een prachtige uithaal en onderstreepte daarmee het belang van zijn rentree in de titelrace.

"Blij voor Gabriel. We klapten allemaal voor hem na de wedstrijd. Hij heeft de afgelopen maanden zo hard gewerkt om terug te komen," zei Arteta. "Hij verdiende zijn kans om te beginnen en greep die met veel overtuiging, met twee belangrijke doelpunten."

'We waren uitstekend'

Rasmus Kristensen deed nog iets terug voor Leeds, maar de late kopbal van Granit Xhaka was het sluitstuk van weer een meedogenloos optreden van Arsenal.

"We waren ons bewust van de wedstrijd in Manchester en hebben ook delen van de wedstrijd gezien. Maar toen we hier aankwamen moesten we ons concentreren op onszelf en wat we als team kunnen doen", zei Arteta. "We kunnen alleen controleren wat we kunnen doen. Het team moet een manier vinden om te blijven winnen en te blijven presteren. We waren uitstekend."

Nadat Arsenal in februari met een 3-1 nederlaag tegen City de toppositie uit handen gaf, heeft het op indrukwekkende wijze gereageerd en een volwassenheid en kalmte getoond die ver boven de Gunners-teams uitstijgen die de afgelopen jaren stelselmatig te weinig presteerden.

'Genieten van het moment'

Arsenal, dat in 2004 voor het laatst de titel won, heeft een wedstrijd meer gespeeld dan City en moet op 26 april nog naar Manchester om het op te nemen tegen de titelverdediger.

Met Liverpool en West Ham - beide wanhopig op zoek naar punten - in hun volgende twee wedstrijden, kunnen de Noord-Londenaren niet op hun lauweren rusten. Maar nu de laatste negen wedstrijden naderen, ligt het lot van de titel stevig in handen van Arsenal.

"Geniet gewoon van het moment waarin we zitten," zei Arteta. "Als we de reis dag voor dag afleggen, zijn we in de juiste stemming als de wedstrijden komen. Dan heb je zuurstof voor het grijpen in plaats van krap bij kas te zitten."