Arsenal blijft op titelkoers door ruime overwinning op degradatiekandidaat Leeds

Gabriel Jesus viert de 3-0
Gabriel Jesus viert de 3-0AFP
Na de comebackoverwinning van Manchester City op Liverpool heeft Arsenal een sterk Leeds United verslagen, waardoor de Gunners nu zeven Premier League-wedstrijden achter elkaar hebben gewonnen. Het werd 4-1 voor de thuisploeg.

Voorafgaand aan de wedstrijd had Leeds-coach Javi Gracia nog maar één keer verloren sinds hij de leiding overnam, en dat momentum leek zich al vroeg in het Emirates Stadium voort te zetten. De bezoekers begonnen beter en vooral voormalig Dordrecht en ADO-aanvaller Crysencio Summerville dook regelmatig op in de doelmond, maar toch waren het de koplopers die de leiding namen. Na een voorzet van Granit Xhaka te hebben over gekopt, maakte de teruggekeerde Gabriel Jesus het goed toen hij in het strafschopgebied werd neergehaald door Luke Ayling. Bij afwezigheid van de gebruikelijke penaltynemer Bukayo Saka stofte hij zichzelf af om vanaf de stip te scoren. Bij het naderen van de eerste helft blunderde Illan Meslier door slecht uitverdedigen, maar Ayling compenseerde zijn overtreding door de inzet van Gabriel Martinelli van de doellijn te halen.

Ben White

The Gunners hebben dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd verloren waarin ze bij rust voorstonden, en een flitsende start van de tweede helft leverde al snel een tweede doelpunt op voor de gastheren. Martinelli slingerde zich langs Ayling aan de linkerkant en vond ruimte om een prachtige bal af te leveren bij voormalig Leeds-speler Ben White, die de bal binnenwerkte bij de tweede paal. In deze fase had de ploeg van Mikel Arteta de touwtjes stevig in handen en met nog minder dan een uur te spelen was de wedstrijd zo goed als gespeeld. Voor wie nog twijfelde maakte Jesus de 3-0 op aangeven van Leandro Trossard.

Het uitvak mocht een kwartier voor tijd nog even juichen toen oud-Ajacied Rasmus Kristensen Aaron Ramsdale kansloos liet met een van richting veranderd schot. Een kopbal van Granit Xhaka deed alle hoop op een comeback van Leeds vervliegen ('84). Door de overwinning heeft Arsenal opnieuw acht punten voorsprong op Manchester City, dat wel een wedstrijd minder gespeeld heeft. Leeds heeft één punt voorsprong op de degradatieplekken.