Adams de held van Wembley: Southampton na een jaar weer terug in de Premier League

Adams viert de goal met zijn ploeggenoten tegen Leeds United
Adams viert de goal met zijn ploeggenoten tegen Leeds UnitedProfimedia
Southampton is terug in de Premier League. In de finale van de play-offs waren The Saints te sterk voor Leeds United. Adam Armstrong was de man van de enige goal en werd daarmee de matchwinner. Leeds en Southampton degradeerde beiden vorig jaar en Southampton is dus na een jaar weer terug op het hoogste niveau.

Het eerste gevaar kwam van Leeds United. Archie Gray was mee opgekomen en dribbelde richting het doel. Hij had de kans om de bal af te geven, maar besloot van een meter of 20 zelf te schieten en dat was nog niet zo gek. De bal ging net naast. Leeds drukte door, want na zeven minuten kwam de tweede kans. Na een fraaie combinatie rondom de zestien was het Wilfried Gnonto die mocht afdrukken, maar zijn schot miste kracht en rolde in de handen van keeper Alex McCarthy. Southampton kwam eindelijk los na tien minuten en kreeg een dot van een kans. Adam Armstrong legde de bak terug op Will Smallbone, maar voordat hij kon uithalen zat er een Leeds-verdediger tussen. In de nastoot kwam Armstrong zelf ook net niet aan een schietkans. Een minuut later kwam wel het eerste schot op doel. Smallbone schoot een vrije trap in de verre linkerhoek, maar daar lag ook Illan Meslier om de bal te stoppen.

Als een duveltje uit een doosje

Een tijdje gebeurde er niks, maar na een kwart wedstrijd was daar Adams uit een duveltje uit een doosje. Hij werd weggestuurd door Smallbone en kwam één op één met Meslier. Hij schoot de bal hard en laag in de verre hoek en zorgde voor de 0-1. Na een halfuur kwam er een domper voor David Brooks. Hij stond dit seizoen eindelijk weer op het veld na genezen te zijn van kanker en moest met tranen het veld verlaten omdat zijn schouder uit de kom ging. Samuel Edozie was zijn vervanger. Leeds kwam nauwelijks meer aan een goede aanval toe en creëerde dus ook geen kansen. Southampton bleef makkelijk overeind en kwam op slag van rust bijna op 0-2. Weer was het Adams die aan de rechterkant werd weggestuurd. Bij een vrije trap werd hij weer niet goed gedekt en vanuit dezelfde positie als de 0-1 schoot hij op doel, maar Meslier keerde zijn inzet nu wel. Het was ook de laatste kans van de eerste helft. Zo goed als Leeds begon, zo snel nam Southampton de wedstrijd over.

Fans van Southampton vieren de goal
Fans van Southampton vieren de goalProfimedia

Zelfde spelbeeld

In de tweede helft kreeg Leeds gelijk een grote kans. Georginio Rutter kon de bal erin punteren, maar zijn inzet werd ternauwernood geblokt. In de nastoot kwam de bal voor de voeten van Crysencio Summerville, maar die schoot net naast op de rand van de zestien. De druk van Leeds bleef aanhouden, maar wederom was het creëren van kansen wat er ontbrak. Southampton loerde op de counter, maar werd ook niet gevaarlijk en daardoor was de tweede helft niet goed, maar het bleef ontzettend spannend. In de 68e minuut kwam er wel een counter van Southampton en had Edozie de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Hij ging op het doel af, maar schoot wild over op de rand van de zestien. Het spelbeeld van de eerste helft leek zich te herhalen. Leeds was beter aan het begin van de helft, maar werd steeds slordiger. Leeds wisselde in de aanval omdat het totaal niet liep. Zo werd ook Summerville eruit gehaald.

De droom spat uiteen op de lat

Maar veel hielp het niet, want kansen kwamen er nog steeds niet. En zo leek Adams de winnende te maken in de strijd voor promotie. In de 83e minuut veranderde bijna alles. Invaller Daniel James haalde verwoestend uit met een volley, maar zijn inzet spatte uiteen op de onderkant van de lat. Negen minuten kwamen erbij en in de vijfde minuut daarvan was het weer James die dichtbij was. Hij schoot op de rand van de zestien op doel, maar McCarthy hield zijn doel schoon met een mooie redding. Dat was ook het laatste schot van de wedstrijd en dus promoveerde Southampton naar de Premier League, na één jaar afwezigheid.