Ludogorets wordt met Sergio Padt op doel voor 12e seizoen op rij Bulgaars kampioen

Ludogorets viert de titel met rechtsboven Sergio Padt
Ludogorets viert de titel met rechtsboven Sergio PadtProfimedia
Ludogorets heeft woensdag voor een ongekend 12e seizoen op rij de Bulgaarse titel in de wacht gesleept met een 1-0 zege op Cherno More Varna op de slotdag van het kampioenschap van Bulgarije. Bij de kampioen stond Sergio Padt, voormalig doelman van FC Groningen, in de basis.

De Argentijnse spits Matias Tissera schoot vijf minuten na rust van dichtbij raak voor de beslissende 0-1 en scoorde zijn 12e competitiedoelpunt van het seizoen uit een corner van de Bulgaarse aanvoerder Kiril Despodov. De ploeg uit Razgrad, die volgend seizoen deelneemt aan de kwalificatierondes voor de Champions League, eindigde op 85 punten, één punt voor CSKA, dat Levski Sofia met 2-0 versloeg maar nog altijd zonder titel is sinds 2008.

Ludogorets eindigde de wedstrijd in de stad Varna aan de Zwarte Zee met 10 man nadat de Portugese middenvelder Claude Goncalves in de slotminuten van het veld werd gestuurd, maar dat deerde de feestvreugde niet bij de club, die op dreef is sinds de terugkeer van oud-trainer Ivaylo Petev. Hij verving in maart de Sloveen Ante Simundza.

"Het was moeilijker deze keer," zei Petev. "We speelden veel lastige wedstrijden, maar ik denk dat we de 12e titel verdienen." Het titelgevecht tussen Ludogorets en CSKA Sofia ging tot op de laatste dag gelijk op, maar de titelhouder wist dat ze met een overwinning de titel zouden prolongeren.

De overwinning betekende ook de derde binnenlandse dubbel omdat ze CSKA 1948 met 3-1 versloegen in de bekerfinale. CSKA versloeg stadsrivaal Levski in een spannende wedstrijd met 0-2 dankzij doelpunten van de Noorse middenvelder Tobias Heintz en de Haïtiaanse spits Duckens Nazon, maar het was allemaal te laat.

Uitslagen
UitslagenFlashshare

CSKA verprutste de kans om hun 15-jarige wachttijd op de titel te beëindigen na het 1-1 gelijkspel tegen CSKA 1948 afgelopen weekend, toen aanvoerder Ivan Turitsov een penalty miste die werd toegekend na een VAR-interventie in de 12e minuut van de verlenging.

Ludogorets is het vijfde Europese team dat minstens 12 opeenvolgende titels heeft behaald na Letland's Skonto Riga, Gibraltar's Lincoln Red Imps (beide 14), het Noorse Rosenborg en BATE Borisov uit Belarus (beide 13). Bayern München won vorige maand hun 11e opeenvolgende titel in de Bundesliga - een record in de vijf 'grote competities'.