Columbus Crew verslaat Los Angeles FC met 2-1 en wint voor de derde keer de MLS Cup

Columbus Crew weer kampioen
Columbus Crew weer kampioen Reuters
De Columbus Crew heeft voor de derde keer de MLS Cup in de wacht gesleept. In de eerste helft scoorden Cucho Hernandez en Yaw Yeboah om Los Angeles FC met 2-1 te verslaan.

De Crew domineerde in de eerste helft en de verdediging van LAFC bezweek toen een handsbal van Diego Palacios in de 31e minuut leidde tot een doelpunt van MVP Hernandez, die zijn strafschop binnenschoot. De Crew verdubbelde de voorsprong vier minuten later toen Malte Amundsen een van de beste assists van het seizoen gaf met een lange pass op Yeboah, die de bal weglegde tot groot genoegen van de in regen gedrenkte, met goud en zwart geklede fans op het Lower.com-veld.

LAFC, wiens stijl gebaseerd is op tegenaanvallen, kwam in de eerste helft niet in zijn ritme en Crew-doelman Patrick Schulte hoefde pas vlak voor rust een redding te verrichten. Na rust probeerde Carlos Vela, die misschien wel zijn laatste wedstrijd voor LAFC speelde, te profiteren van een fout in de verdediging, maar zijn schot ging recht in de armen van Schulte.

LAFC reageerde uiteindelijk in de 74e minuut toen Jesus Murillo de bal stal op de helft van de Crew en een open Denis Bouanga vond, wiens eerste poging Schulte in het gezicht raakte. De winnaar van de gouden schoen schoot de rebound binnen om de achterstand te verkleinen, maar de verdediging van de Crew hield stand om de overwinning veilig te stellen op een regenachtige dag in Centraal-Ohio.

"Woorden kunnen het niet beschrijven," zei middenvelder Aidan Morris. "We hebben zoveel offers gebracht. Wat we doen in dit beroep is veel werk. Het is veel dagen weg van je familie, het is veel reizen, dus om het zo te laten eindigen is een droom die uitkomt. Dat is wat we doen bij deze club en we gaan er volgend jaar weer voor."

De overwinning is de laatste in een ommekeer voor de Crew, die een van de oorspronkelijke franchises in de competitie is. Vorige eigenaar Anthony Precourt dreigde in 2017 om de franchise naar Austin te verhuizen, maar een volksbeweging hielp om de ploeg in centraal Ohio te houden. Cleveland Browns eigenaar Jimmy Haslam werd eigenaar van de club in 2019 en de ploeg begon twee jaar geleden in hun nieuwe stadion te spelen.

De Crew won hun eerste titel in 2008 en hun tweede in 2020 voor beperkt publiek als gevolg van de pandemie. Slechts drie spelers van die ploeg stonden zaterdag in de basis. Onder hoofdcoach Wilfried Nancy, in zijn eerste seizoen aan het roer, scoorde de risicovolle aanval van de Crew meer doelpunten dan elk ander team tijdens het reguliere seizoen (67) en het naseizoen (15). De Crew versloeg Atlanta United, Orlando City SC en FC Cincinnati om de finale van zaterdag te bereiken.

De wedstrijd was het sluitstuk van een topjaar voor MLS, dat een nieuw team lanceerde in St. Louis, bezoekersrecords vestigde, een 10-jarige overeenkomst voor mediarechten sloot met Apple en Lionel Messi verwelkomde bij Inter Miami. De VS vormt de komende jaren een belangrijk voetbalfocuspunt, omdat het land de Copa America in 2024 zal organiseren, het wereldkampioenschap voetbal voor mannen met Mexico en Canada in 2026, mogelijk het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in 2027 en de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.