Kan Thijs Dallinga dit seizoen Toulouse behoeden voor degradatie?

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Kan Thijs Dallinga dit seizoen Toulouse behoeden voor degradatie?
Thjis Dallinga in actie tegen Lorient
Thjis Dallinga in actie tegen Lorient
AFP
Thijs Dallinga is nog ver verwijderd van de prestaties die hij vorig jaar liet zien, maar hij draagt zijn team nog steeds elke week, ook al staat Toulouse op de rand van degradatie.

Het is duidelijk dat het ene seizoen het andere niet is. Thijs Dallinga, een geweldig jong talent, had vorig jaar een heel goed seizoen (18 doelpunten in alle competities) en was één van de topscorers in Ligue 1. Na 14 wedstrijden dit seizoen heeft hij echter nog 'maar' 5 doelpunten gemaakt in de competitie. Dit komt door de wisselingen in het team en de moeite die het heeft om kansen te creëren of de bal naar hem door te spelen.

Slechte prestaties

De Dallinga van 2022/2023 is nog ver weg. Hoewel zijn vermogen om de achterkant van het net te vinden nog niet is verdwenen, anticiperen zijn tegenstanders op zijn bewegingen. Erger nog, hij slaagt er niet altijd in om zijn voet aan de bal te krijgen, omdat Toulouse FC weinig bij het doel van de tegenstanders te vinden is.

De Nederlander wordt gedwongen zich terug te trekken om zijn eigen aanvallen op te zetten en vertrouwt ook op zijn kopballen uit standaardsituaties om te scoren. Dit betaalde zich bijvoorbeeld uit tegen Lorient (1-1) afgelopen weekend. Desondanks lijkt de centrumspits gebukt te gaan onder de situatie van zijn club.

Het moet gezegd worden dat hij, net als al zijn teamgenoten, zichzelf opnieuw heeft moeten uitvinden en zijn draai heeft moeten vinden in een team dat compleet veranderd is. Hij heeft ook moeten leren spelen onder een nieuwe coach, Carles Martínez. Dit is niet altijd gemakkelijk geweest, zelfs na 14 wedstrijden, waarbij de aanvaller soms op de bank werd gelaten - zonder enige uitleg, zoals hij onthulde op 3 december.

Dit alles is niet bevorderlijk voor zijn ontwikkeling, ook al is hij ondanks zichzelf het gezicht van de Violets en hun leider geworden.

Het team dragen

"Ik probeer het goede voorbeeld te geven aan de jongens zodat ze zich thuis voelen, zoals anderen dat voor mij hebben gedaan. Het is echt belangrijk om een goede gemoedstoestand te hebben en goede vibes over te brengen en dat doe ik vandaag een beetje meer", vertelde hij L'Equipe half november. "Natuurlijk is mijn status een beetje veranderd sinds vorig seizoen, maar ik probeer gewoon mezelf te blijven en iedereen te helpen."

Helpen doet hij. En niet zomaar een beetje. De Nederlander is de enige doelpuntenmaker van Toulouse in de laatste vier competitiewedstrijden en maakte twee belangrijke doelpunten tegen Liverpool in de UEFA Europa League. Desondanks staat de club 15e in Ligue 1 en heeft het moeite om zich te herpakken. Het zou dan ook geen verrassing zijn als de aanvalsleider deze zomer - of zelfs al deze winter - naar groenere weiden zou vertrekken.

Met een directe concurrent als tegenstander op zondag (Lyon), moet hij nog steeds schitteren. Zijn laatste optreden in de media is intern niet goed gevallen, maar een talent als hij op de bank laten zitten zou niet gunstig zijn voor Toulouse. Eén ding blijft zeker: eenmaal op het veld zal hij weer zijn uiterste best doen om het team te helpen aan doelpunten.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen