Flashback: een kampioensdoelpunt, kortstondige extase, een blunder en twee Dames

Igor Paixao: de held van Rotterdam
Igor Paixao: de held van RotterdamAFP
Het is weer maandag en dat betekent voor de redactie van Flashscore de hoogste tijd om terug te blikken op de opvallendste zaken op en rondom de sportvelden van het afgelopen weekeinde voor de Flashscore Flashback.

Igor plukt een dennenappel

Er zal weinig discussie bestaan over het belangrijkste moment van dit weekend. In de finale van de KNVB Beker wist Feyenoord tegen N.E.C. een nipte overwinning uit het vuur te slepen, nadat een 1-0 voorsprong kon worden verdedigd ondanks dat de ploeg uit Rotterdam vanaf de 72e minuut met 10 man moest spelen na twee gele kaarten in evenveel minuten tijd voor Yankuba Minteh. Die voorsprong was gekomen in de 59e minuut en deed de complete havenstad op zijn grondvesten schudden.

Igor Paixao hinkte dit seizoen tussen de status van basisspeler en supersub in, maar in de vier voorgaande duels hoorde hij bij de eerste elf van Arne Slot, nadat hij in zijn twee invalbeurten daarvoor het net had weten te vinden. Ook in die vier wedstrijden liet Paixao zich van zijn beste kant zien, met onder andere twee doelpunten tegen aartsrivaal Ajax, waardoor hij werd beloond met een plek in de basis in de bekerfinale. Aldaar bereikte de Braziliaan zijn ware apotheose, het was namelijk zijn doelpunt dat Feyenoord de beker opleverde in een stampvolle Kuip. Ongetwijfeld een moment dat hij nooit zal vergeten.

Een minuut van absolute extase

Het gebeurt niet zo vaak dat een club die uitkomt op het tweede niveau de finale bereikt van een nationaal bekertoernooi, ondanks dat er dit seizoen twee van in de halve finales stonden in Nederland. In Engeland was Coventry City FC er afgelopen zondag eveneens heel dichtbij. In de halve finale van de FA Cup leek de wedstrijd tegen Manchester United gespeeld en over te zijn bij een 0-3 achterstand in de 58e minuut, maar niets bleek minder waar.

Goals van Ellis Simms, Callum O’Hare en Haji Wright middels een penalty in de blessuretijd zorgden ervoor dat een verlenging werd afgedwongen. Die bleef doelpuntloos en de club van Milan van Ewijk verloor uiteindelijk op penalty's, maar de club mag eeuwig trots zijn op de legendarische comeback, die ook nog bijna bekroond werd met een winnende treffer in de blessuretijd van de verlenging. Victor Torp schoot raak tot absolute explosie van het thuispubliek, maar helaas bleek aangever Wright buitenspel te hebben gestaan op het moment dat hij de bal aangespeeld kreeg.

Tussen het moment dat Torps schot de doellijn over ging en het oordeel van de VAR hebben de fans van Coventry echter geweten hoe het is om als tweededivisionist de finale te bereiken, en dat gevoel zal ze nooit meer worden afgenomen, hoe wrang de uiteindelijke uitschakeling ook is.

De nachtmerrie van iedere doelman

Het gaat niet goed met het Belgische Union Sint-Gillis, dat probeert het eerste kampioenschap op het hoogste niveau te behalen sinds 1935. Net als twee seizoenen geleden eindigde het na de reguliere competitie op de eerste plek, maar door een rampzalig verlopende kampioensgroep lijkt het voor het derde seizoen op rij weer niet te gaan lukken voor de Brusselse ploeg. Deze zondag verloor het de vierde wedstrijd sinds de start van de kampioenscompetitie - waar de top 6 van de reguliere competitie aan meedoet -, waardoor Union nu derde staat, onder RSC Anderlecht en Club Brugge.

Datzelfde Club Brugge was het team dat dit weekend met 1-2 won bij Union, en met name het openingsdoelpunt staat symbool voor de manier waarop de club zichzelf in de voet schiet in de afgelopen weken. Doelman Anthony Moris ving de bal op en was van plan deze weg te schieten, zoals iedere dag duizenden keepers over de hele wereld doen. Echter trapte hij de bal te laag, waardoor Brugge’s Hugo Vetlesen drie meter verderop zijn been kon uitsteken, zodat de bal op zeer lomp ogende wijze het doel in stuiterde. Moris kon wel door de grond zakken en het leverde de directe concurrent de nipte overwinning op.

De dame in Oeiras

Vorige week bereikte ze met haar prestaties in de Billie Jean King Cup ook al de Flashback, maar Suzan Lamens weet van geen ophouden en staat er vandaag gewoon weer in. De 24-jarige heeft in het Portugese Oeiras helemaal haar draai gevonden en na de overwinning van Team Nederland, die het grotendeels aan haar te danken had, wist ze ook het WTA-125 toernooi aldaar in haar zak te steken en staat ze inmiddels op negen zeges op rij.

Met de winst in de finale tegen de Deense Clara Tauson schreef Lamens weer een overwinning op een WTA top 100-speelster achter haar naam, maar nog belangrijker is dat het de grootste overwinning van haar carrière tot nu toe was. Om de stijgende lijn waar ze zich in bevindt te benadrukken: haar vorige grootste overwinning was iets meer dan een maand geleden, toen ze in het Slowaakse Trnava het W75-toernooi won. Door de overwinningen is Lamens gestegen naar plek 134 op de WTA-ranglijst, haar hoogste positie ooit, maar als ze haar huidige vorm vast weet te houden ligt een plek in de top 100 in het verschiet.

De finale van afgelopen zondag was een absolute thriller. Lamens won de eerste set en kwam door een dubbele break op 5-0 in set 2. Het zullen de zenuwen zijn geweest, maar het lukte haar niet een van de volgende games te winnen en ze verloor de set met 5-7, niet in staat een van de drie matchpoints die ze kreeg te benutten. In de eerste game van de derde set werd ze gelijk weer gebroken, waarna ze op een 4-1 achterstand kwam met een dubbele break en het leek op een gigantische deceptie uit te gaan lopen, maar dat was het moment van Lamens’ wederopstanding. Tegen alle verwachtingen in trok ze het momentum weer naar zich toe en won de volgende vijf games, inclusief drie op service van Tauson, voor de overwinning. Nu maakte ze wel gebruik van het eerste matchpoint van de set: een scherpe diagonale forehand winner.

De Dame in Play-off Mode

In de Verenigde Staten is de NBA sinds dit weekend overgeschakeld van regular season naar Play-off Mode. De eerste acht wedstrijden van de kwartfinales in de Eastern en Western Conference zitten erop en hoewel er vooralsnog geen grote verrassingen zijn geweest, is er wel al volop spektakel. Een man die zich al gelijk goed bewust lijkt te zijn van het belang van iedere wedstrijd is Milwaukee BucksDamian Lillard

In het eerste treffen met de Indiana Pacers verbrak hij gelijk het record voor meeste punten van een Bucks-speler in een helft van een play-offwedstrijd door in de eerste twee kwarten een totaal van 35 punten te scoren. De Bucks wonnen de wedstrijd met 109-94 en de prestatie zal extra zoet smaken, omdat Lillard was gepasseerd voor de ploeg van de VS voor de komende Olympische Spelen ten koste van een van zijn tegenstanders van vandaag, Tyrese Haliburton, die maar tot negen punten kwam in de wedstrijd.