Stand aan kop van de Keuken Kampioen Divisie dikt flink in na speelronde 28

Vicente Besuijen heeft zijn ploeg FC Emmen op een 1-0 voorsprong gebracht tegen Willem IIProfimedia
Het grootste deel van de 28e speelronde is afgewerkt en de stand in het bovenste deel van de ranglijst is behoorlijk ingedikt na de nederlaag van Willem II, het gelijkspel van Roda JC en de winst van ADO Den Haag. De strijd om de derde periode is nog slechts een handvol duel verwijderd van een beslissing. Zonder te spelen heeft FC Groningen alle troeven nog steviger in handen gekregen.

FC Emmen – Willem II: 2-0

Koploper Willem II verloor afgelopen weekend nog de topper van Roda JC en startte in Emmen ook weer behoorlijk stoef. FC Emmen profiteerde van diverse onhandigheden in de Tilburgse defensie. Vicente Besuijen maakte in zijn vijfde optreden voor Emmen zijn eerste doelpunt voor de Drenten: 1-0. In de absolute slotfase besliste FC Emmen de wedstrijd met een doelpunt van invaller Bradly van Hoeven. Willem II is na 28 duels nog altijd koploper, maar zag de voorsprong op Roda JC slinken naar slechts drie punten. FC Emmen is de nieuwe nummer 10 van de KKD en heeft de play-offs weer in het vizier.

Telstar – Roda JC: 1-1

Waar Willem II het lastig had in Emmen, moest Roda JC in Velsen-Zuid ook alle zeilen bijzetten. Telstar was de laatste weken al lekker bezig en scoorde na een kwartier 1-0, in de persoon van Youssef El Kachati die zijn vijfde treffer in vijf duels maakte. Bij de Limburgers zat er duidelijk een toverdrankje in de thee en na vijf minuten in de tweede helft maakte Vaclav Sejk zijn derde in vier wedstrijden: 1-1. De thuisclub bleef desondanks de betere ploeg en schreef dan ook het 24e wedstrijdpunt bij. Telstar blijft 17e op de ranglijst en Roda JC tweede. De Limburgers brachten zichzelf op drie punten van Willem II, maar voelen ook de hete adem van ADO Den Haag in de nek.

ADO Den Haag – Jong Ajax: 2-1

ADO Den Haag had net als Willem II en Roda JC een stroeve start en kwam na 25 minuten op een achterstand door een treffer van Kian Fitz-Jim: 0-1. Vier minuten voor rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte via een doelpunt van Timothy Derijck (1-1). Na ruim een kwartier in de tweede helft was het Alex Schalk die zijn ploeg op een 2-1 voorsprong bracht. Die voorsprong was voldoende om de drie punten over de streep te trekken. Voor ADO Den Haag is het gat met Roda JC nu nog maar één punt en dat nota bene met de uitwedstrijd tegen Roda JC als eerstvolgende wedstrijd op vrijdag 8 maart. Jong Ajax is met 30 punten uit 28 duels de nummer 15 van de Eerste Divisie.

MVV Maastricht – FC Dordrecht: 1-3 (gestaakt)

In een wedstrijd die nog zeer behoorlijk van belang zou kunnen zijn voor de afloop van de derde periode was het FC Dordrecht dat de meeste urgentie toonde en in de eerste helft een behoorlijke stap zette naar een overwinning. Na de openingstreffer van Belg Mathis Suray (0-1) was het zijn landgenoot en doelman van de thuisclub Romain Matthys die een negatieve hoofdrol voor zich opeiste door een op het oog ongevaarlijke voorzet in eigen doel te werken: 0-2.

Bij de 0-3 ging diezelfde Matthys ook al niet vrijuit. Hij gaf de assist aan Ilias Sabaoui, die toch echt bij de tegenstander FC Dordrecht in de ploeg stond: 0-3. Na die ogenschijnlijk kansloze achterstand bij rust, bracht Dailon Rocha Livramento na ruim een kwartier de spanning terug in de wedstrijd (1-3). Bij die stand werd het duel tot tweemaal toe stilgelegd wegens ongeregeldheden in en naast het bezoekersvak en een ‘ongeval op de tribune’. De stadionklok werd gestopt op 84 minuten en 32 seconden en er zouden nog de resterende 13 minuten gespeeld moeten worden vanaf 22.45 uur. Na overleg met de clubs en de aanvoerders werd het duel echter definitief gestaakt. De gewonde supporter van MVV werd volgens ESPN bij kennis en per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

Stand in de derde periode halverwege speelronde 9 van 10
Stand in de derde periode halverwege speelronde 9 van 10Flashsha.re

De Graafschap – TOP Oss: 2-1

In Doetinchem had de thuisclub weinig moeite om af te rekenen met laagvlieger TOP Oss. Vier minuten voor de pauze kwam De Graafschap op een 1-0 voorsprong door Tristan van Gilst, die een assist van Simon Colyn op waarde schatte. Na 18 minuten in de tweede helft was het die laatstgenoemde Canadees die zelf tekende voor de 2-0.

In de slotfase van het duel werd het nog weer spannend toen Grad Damen de aansluitingstreffer scoorde namens TOP Oss, maar De Graafschap hield stand en kwam op die manier op 49 punten uit 28 duels. TOP Oss is en blijft de nummer 18 van de KKD en heeft nog altijd 23 punten.

NAC Breda – Jong FC Utrecht: 3-1

In het Rat Verlegh Stadion hadden de trouwe supporters van NAC al vier duels geen thuisoverwinning meegemaakt. Aan die negatieve reeks zou een eind moeten komen tegen de Beloften van FC Utrecht. Drie minuten voor het einde van de eerste helft brak het doelpunt van Boyd Lucassen het ijs met zijn 1-0. Na een klein kwartier in de tweede helft verdubbelde Patriot Sejdiu de score: 2-0. Lynden Edhart zorgde met een benutte rebound voor de aansluitingstreffer in de 64e minuut, maar twee minuten later was het Fredrik Jensen die de marge weer opvoerde naar twee: 3-1. Zo werd de eerste thuiszege van 2024 bijgeschreven en verstevigde NAC de zevende plek op de ranglijst (43 uit 28). Jong FC Utrecht is met 23 punten de nummer voorlaatst en heeft alleen FC Den Bosch (20) nog onder zich.

FC Eindhoven – Jong AZ: 1-1

Het hoogst geplaatste Jong-team van de KKD kwam na 12 minuten in de tweede helft op een voorsprong door een treffer van Ricuenio Kewal: 0-1. Acht minuten later bracht Özan Kökcü de thuisploeg langszij met zijn tweede treffer in twee duels. In de absolute slotfase kreeg Jong AZ nog een dot van een kans, maar in de score kwam geen verandering meer. Jong AZ is achtste met 40 punten uit 28 duels. FC Eindhoven heeft 34 punten en is veertiende.

Helmond Sport – VVV-Venlo: 1-1

In het duel met twee ploegen die buiten de play-offrange stonden na 27 speelronden werd de score na 32 minuten geopend door Thijme Verheijen van de uitploeg. Na 63 minuten in de wedstrijd was het Joeri Schroijen die de ploegen weer naast elkaar bracht en daarmee achteraf gezien ook de eindstand bepaalde. De twee clubs schoten behoorlijk weinig op met het behaalde punt. VVV heeft er nu 39 en Helmond Sport 35 en staan na afloop van het duel beiden in het rechterrijtje, respectievelijk 11e en 15e.