Mahrez' historische hattrick op Wembley en 5 andere Afrikaanse spelers in Europa

Mahrez juicht na het scoren van een doelpunt
Mahrez juicht na het scoren van een doelpuntAFP
Algerije's aanvoerder Riyad Mahrez werd dit weekend de eerste speler die een hattrick scoorde in de halve finale van de FA Cup op Wembley toen Manchester City met 3-0 won van Sheffield United.

De laatste hattrick in een FA Cup halve finale werd gescoord door Alex Dawson van Manchester United in 1958, lang voordat de halve finales werden verplaatst van verschillende locaties naar het nationale stadion.

Mahrez opende de score vanaf de penaltystip laat in de eerste helft na een overtreding van Daniel Jebbison op Bernardo Silva. In de 61e minuut gooide hij het duel in het slot met een fraaie solo, waarbij hij zich een weg baande langs verschillende verdedigers. Vijf minuten later voltooide de 32-jarige zijn hattrick met een laag schot van dichtbij.

"Riyad is altijd chagrijnig tegen me als hij niet speelt," zei City-manager Pep Guardiola. "Hij is een speler van het grote podium. Ik ben zo tevreden over Riyad."

Behalve Mahrez waren er nog vijf Afrikanen die een hoofdrol speelden voor hun club het afgelopen weekend:

Mohamed Salah (Liverpool)

De Egyptische aanvaller scoorde de winnende treffer, waardoor Liverpool zijn hoop op een top-vier plaats in de Premier League in leven hield met een bloedstollende 3-2 overwinning op Nottingham Forest. 20 minuten voor tijd schoot hij uit een vrije trap van Trent Alexander-Arnold raak via de binnenkant van de paal.

Salah juicht na het scoren van de winnende treffer
Salah juicht na het scoren van de winnende trefferAFP

Kelechi Iheanacho (Leicester)

De Nigeriaan hielp Leicester-manager Dean Smith zijn eerste thuiswedstrijd te winnen door acht minuten voor rust vanaf de penaltystip gelijk te maken in de 2-1 overwinning van de Foxes op Wolves.

Sadio Mané (Bayern München)

Bayern-spits Mané maakte zijn eerste doelpunt sinds oktober, maar het was niet genoeg voor Der Rekordmeister. Zijn ploeg verloor met 3-1 bij Mainz en gaf daarmee de koppositie van de Bundesliga uit handen aan Borussia Dortmund. Mané, die het seizoen voor Bayern in blakende vorm begon voordat hij een zware blessure opliep die hem uit de WK-campagne van Senegal hield, sprong na 29 minuten naar een voorzet van Joao Cancelo om de bezoekers op voorsprong te zetten, maar Bayern kreeg in de tweede helft drie doelpunten tegen in 14 minuten tijd.

Sadio Mané wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten na het scoren van de 0-1
Sadio Mané wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten na het scoren van de 0-1AFP

Youssef En-Nesyri (Sevilla)

De Marokkaanse spits En-Nesyri was de held van Sevilla toen hij halverwege vorige week twee keer toesloeg om Manchester United uit te schakelen in de Europa League en hij was opnieuw trefzeker afgelopen zondag om de Andalusiërs te helpen degradatie voorgoed af te wenden tegen Villarreal. De 25-jarige invaller knikte in de 94e minuut uit een hoekschop de winnende 2-1 binnen. Het was zijn vijfde doelpunt in zijn laatste zes wedstrijden in alle competities.

Habib Diallo (Strasbourg)

De Senegalese aanvaller maakte bij zijn terugkeer van een schorsing beide doelpunten in de 2-0 overwinning van Strasbourg op Reims, waardoor het uit de degradatiezone klom. Diallo kopte een voorzet al na 16 seconden binnen (zijn tweede doelpunt in de openingsminuut van een wedstrijd dit seizoen). Hij voegde daar laat in de eerste helft nog een doelpunt aan toe, nadat hij opnieuw door Habib Diarra in stelling was gebracht en bracht daarmee zijn totaal van dit seizoen op 17, waardoor hij op de vijfde plaats kwam te staan in de Ligue 1 topscorerslijst.

Diallo wordt omhelsd na het scoren van de 2-0
Diallo wordt omhelsd na het scoren van de 2-0AFP