Sevilla wint voor vijfde keer in tien jaar Europa League na strafschoppen tegen Roma

Sevilla wint voor de vijfde keer in tien jaar Europa League
Sevilla wint voor de vijfde keer in tien jaar Europa LeagueAFP
Sevilla heeft hun rijke traditie in de Europa League voortgezet door in de Puskas Arena, na een 1-1 stand na ruim 140 minuten, met strafschoppen te winnen van Roma en daarmee een recordzege te boeken voor de zevende titel, terwijl het coach Jose Mourinho voor het eerst een nederlaag toebracht in de Europese finale. Gonzalo Montiel, de maker van de winnende penalty in de FIFA World Cup-finale, nam opnieuw de beslissende strafschop en Sevilla continueerde daarmee hun liefdesverhouding met deze competitie.

Sevilla won elk van de laatste zes finales in de Europa League en wist dat de voortekenen duidelijk in hun voordeel waren in hun streven naar de vijfde Europa League-titel in tien jaar.

AS Roma schakelde eerder in het toernooi Feyenoord uit. Sevilla won al twee keer de UEFA Cup en vier keer de Europa League. AS Roma won vorig seizoen de Conference League, door in de finale Feyenoord te verslaan. Sevilla heeft zich met de overwinning ook geplaatst voor de Champions League van volgend seizoen.

Eigen doelpunt

De wedstrijd tegen Roma - de winnaars van de Europa Conference League van vorig seizoen - beloofde echter een zware test te worden, en het was de Italiaanse ploeg die de eerste grote kans miste: Leonardo Spinazzola schoot recht op Yassine Bounou.

StatistiekenFlashscore

Gezien de status van de wedstrijd kwam het niet als een verrassing dat geen van beide partijen in staat was om hun stempel op de wedstrijd te drukken tijdens een terughoudend eerste half uur.

Met de rust in zicht zette Roma echter een tandje bij om een doorbraak te forceren, en de Giallorossi konden al snel een prachtige openingstreffer noteren. Paulo Dybala, die door Gianluca Mancini werd aangespeeld, had één aanraking nodig om zich te herpakken, voordat hij de bal achter Bounou veegde.

Gekneusd, maar niet verslagen

Dat doelpunt zorgde ervoor dat de zesvoudig winnaars nog voor de pauze op zoek gingen naar een antwoord, maar Ivan Rakitic zag zijn krachtige schot tegen de paal belanden.

Gekneusd, maar niet verslagen, kwam Sevilla na de herstart met hernieuwde concentratie tevoorschijn, en hun verbeteringsslag werd beloond met een gelijkmaker in de 55e minuut. Jesus Navas was de architect: hij krulde een schitterende voorzet in het zestienmetergebied richting Youssef En-Nesyri, en het was de ongelukkige Mancini die het laatste tikje gaf en de bal per ongeluk langs Rui Patricio schoof om zodoende de stand gelijk te trekken.

In de laatste 20 minuten leek Sevilla een gouden kans te krijgen om de leiding te nemen toen scheidsrechter Anthony Taylor naar de stip wees na een onhandige actie op Lucas Ocampos. Een VAR-review volgde echter en de beslissing werd al snel ongedaan gemaakt, tot ongeloof van de Andalusiërs.

Onvermijdbare strafschoppen

Gevoed door een gevoel van onrechtvaardigheid domineerde Sevilla de wedstrijd en ging het op jacht naar een late overwinning, maar het was Bounou die de Spanjaarden aan de andere kant te hulp schoot door een prachtige redding met de vingertoppen op een inzet van Andrea Belotti.

Dankbaar voor dat uitstel probeerde Sevilla zich in de extra tijd te herpakken, maar er kwamen nauwelijks uitgespeelde kansen. Beide partijen hadden moeite om enige vorm van kwaliteit te tonen in het laatste deel van de wedstrijd.

Mancini schoot zijn strafschop tegen de benen van Bounou en Roger Ibanez raakte de paal, waardoor Montiel de kans kreeg (nadat zijn eerste poging werd gemist en opnieuw werd genomen na VAR-ingrijpen) om Patricio de verkeerde kant op te sturen en de koningen van de Europa League een historische zevende titel te bezorgen.