Sprookje van Deventer: Kramer kopt Go Ahead Eagles langs Utrecht en Europa in

Go Ahead Eagles viert feest met het uitvak na de 1-1
Go Ahead Eagles viert feest met het uitvak na de 1-1Profimedia
Go Ahead Eagles gaat naar de voorronde van de Conference League. Nick Viergever bracht de thuisploeg nog op voorsprong, maar doordat hij ook een eigen doelpunt maakte in extremis moest er een verlenging aan te pas komen. Utrecht moest ook nog verder met tien man en dat deed ze de das om. Joris Kramer werd de matchwinner en kopte Go Ahead na 117 minuten Europa in.

Utrecht kwam goed uit de startblokken en zocht gelijk de aanval. Het resulteerde na vier minuten bijna in een treffer. Jens Toornstra kreeg de bal op de rand van de zestien, maar krulde de bal net naast. De druk bleef aanhouden, maar de grootste kans kwam voor de Eagles uit een counter na een kwartier. Bobby Adekanye, die het hele seizoen, niet scoorde schoot tegen doelman Vasilis Barkas aan en in de nastoot kreeg Philippe Rommens de bal en kwam door de as één op één met de keeper, maar ook zijn puntertje werd gestopt door de goalie. Na een halfuur kwam Utrecht verdiend op voorsprong.

Viergever breekt de ban

Uit een hoekschop kopte Ryan Flamingo op doel. Zijn inzet werd nog gepakt door keeper Jeffrey de Lange, maar de rebound was wel besteed aan collega verdediger Nick Viergever. Hij kopte voor leeg doel de 1-0 binnen. Sam Lammers had vijf minuten voor rust de 2-0 moeten maken. De spits kwam vrij aan de rechterkant van de zestien en schoot op doel, maar De Lange stond goed gepositioneerd en redde met zijn benen. Dat was ook de laatste kans van de eerste helft. Utrecht was de betere, maar Go Ahead Eagles was zeker niet ongevaarlijk.

Eagles langszij in extremis

In de tweede helft moest Go Ahead in de aanval en deed dat ook. In het eerste kwartier werd FC Utrecht ver teruggedrongen op de eigen helft, maar kansen kreeg de ploeg van René Hake nog niet. Een afzwaaier van Mats Deijl en een geblokt schot van Adekanye waren de gevaarlijkste momenten. Utrecht kreeg na driekwart wedstrijd de grootste kans in de tweede helft. Lammers gaf vanaf links de bak voor op het hoofd van Hidde ter Avest. Hij kopte de bal tegen de lat. Soren Tengstedt kreeg nog een grote kans voor de Eagles tien minuten voor tijd. Hij kwam door aan de rechterkant en schoot in de zestien rakelings naast. Vijf minuten voor tijd moest Utrecht door met tien man. Oscar Fraulo maakte een schandalige overtreding op de middenlijn en kreeg een terecht rode kaart.

Aanvoerder Bas Kuipers was heel dichtbij de 1-1, maar zijn inzet werd gekeerd door Barkas. Mark van der Maarel mocht ook nog invallen. Hij verlaat FC Utrecht na 15 jaar en mocht nog invallen. In de blessuretijd werd de wedstrijd stilgelegd omdat supporters van Utrecht em Go Ahead Eagles vuurwerk naar elkaar aan het gooien waren.

De wedstrijd werd tien minuten later hervat met een blessuretijd van vijf minuten en daarin werd het gelijk. Een voorzet van rechts werd gevaarlijk aangesneden en Viergever liep tegen de bal aan, maar deed dat zo dat die in eigen doel vloog. Zo was Viergever twee keer trefzeker, maar één keer wel aan de verkeerde kant: 1-1.

Kramer de held van Deventer

In de verlenging stond Utrecht dan wel met een man minder, maar ze waren beter dan de Eagles. In de tweede minuut kreeg Lammers een opgelegde kans één op één met de keeper, maar het was weer De Lange die redding kon brengen met de benen. Vijf minuten later had Isac Lidberg, oud-spits van de Eagles de 2-1 moeten inglijden uit een voorzet van Lammers, maar hij kreeg de bal over het doel. Zo ontsnapte de ploeg van Hake tot tweemaal toe. Kuipers kreeg vlak voor de korte pauze nog een dot van een kans oog in oog met Barkas, maar de keeper was op tijd uit zijn goal en kon redding brengen.

Vijf minuten na de rust dacht Utrecht op voorsprong te komen. Dit keer scoorde hij wel één op één met De Lange, maar de grensrechter had, terecht, al gevlagd voor buitenspel. Drie minuten voor tijd werd de man meer situatie dan toch benut, want de Eagles kwamen op voorsprong. Verdediger Kramer knikte heel knap raak uit een vrije trap van rechts: 1-2.

Statistieken Utrecht-Go Ahead Eagles
Statistieken Utrecht-Go Ahead EaglesFlashshare

Dat was voldoende voor de winst, want Utrecht scoorde niet meer. Go Ahead Eagles gaat dus naar de voorronde van de Conference League.