Aston Villa knokt zich terug in Lille, Fiorentina pas na verlenging voorbij Plzen

Aston Villa vocht zich terug in de wedstrijd en versloeg Lille na strafschoppen
Aston Villa vocht zich terug in de wedstrijd en versloeg Lille na strafschoppenAFP
Aston Villa heeft een plekje veroverd in de halve finales van de UEFA Europa Conference League door de strafschoppenserie met 4-3 te winnen van LOSC Lille, na een 2-1 nederlaag en een 3-3 gelijkspel over twee wedstrijden. De Engelse ploeg staat voor het eerst in 21 jaar bij de laatste vier van een Europese competitie.

Met slechts mogelijk drie wedstrijden verwijderd van een eventuele finale in Athene, droomden beide ploegen ongetwijfeld van Europees succes - Villa heeft 42 jaar geleden slechts één keer een Europese beker gewonnen, terwijl Lille, afgezien van een triomf in de Intertoto Cup, nog nooit op de hoogste trede van het podium heeft gestaan in een UEFA-competitie.

Met een 2-1 achterstand na de eerste wedstrijd was het aan Lille om de wedstrijd naar hun hand te zetten en dat deden ze al vroeg. Jonathan Davids volley in de 10e minuut rakelings over de lat was de openingspoging van de wedstrijd en na een kwartier kwamen Les Dogues op voorsprong.

Geluk voor Villa

Voormalig FC Groningen-speler Gabriel Gudmundsson schoof een lage bal het strafschopgebied in, waar Yusuf Yazici klaarstond om de bal meteen in de benedenhoek te schieten (15'). Vervolgens was Villa-doelman Emiliano Martinez alert bij een kopbal van Yazici, maar kreeg de sluitpost de bal hard in zijn gezicht en moest daar even van bijkomen.

Uiteindelijk had Villa nog geluk dat Lille slechts één doelpunt maakte voor rust.

Wedstrijdstatistieken voor strafschoppen
Wedstrijdstatistieken voor strafschoppenOpta by StatsPerform

Na de pauze veranderde er weinig. Matty Cash schoot van binnen het strafschopgebied in het zijnet, maar de bezoekers bleven tandeloos en oefenden bijna geen druk uit. Lille bleef scherp en hoewel ze Martinez amper testten, hing de 2-0 meer in de lucht dan de 1-1.

Dat bleek ook halverwege de tweede helft, toen Benjamin Andre een corner van Hakon Arnar Haraldsson via de paal binnen kopte. Gezien het feit dat Unai Emery's mannen Premier League-titelkandidaat Arsenal afgelopen weekend met 2-0 versloegen in het Emirates Stadium, was hun lauwe optreden verrassend. Naast een afstandschot van Cash dat in de handen van Lucas Chevalier terecht kwam, waren ze niet dreigend.

Reddingslijn

Op de rand van uitschakeling kregen ze echter een reddingslijn aangereikt, want na een botsing tussen Bentaleb en Chevalier kwam de bal bij Cash terecht, die de bal fraai via een deflectie binnenschoot. Gesterkt door de knappe goal van de Poolse international ging Villa beter voetballen in de verlenging en zonder twee schitterende reddingen van Chevalier, waren strafschoppen niet nodig geweest.

Na een misser van beide kanten hield Martinez, die in de penaltyreeks dicht bij een rode kaart was, de tiende strafschop van Andre tegen en daarmee werd hij de held van de ploeg uit Birmingham. Tegenstander in de halve finale is Olympiacos of Fenerbahçe.

Fiorentina - Plzen

Fiorentina wist pas in de verlenging af te rekenen met Viktoria Plzen. Nadat het vorige week 0-0 was gebleven vielen er ook dit keer geen doelpunten in de reguliere speeltijd. De Tsjechen speelden vanaf de 67e minuut met tien man door een rode kaart van Cadu, maar Fiorentina wist daar pas in de verlenging van te profiteren. Nicolás González en Cristiano Biraghi schoten hun team naar de volgende ronde.