Utrecht en Sparta treffen elkaar andermaal in de halve finale van de play-offs

Sam Lammers (L) scoorde negen keer in zijn laatste tien duels voor FC Utrecht
Sam Lammers (L) scoorde negen keer in zijn laatste tien duels voor FC UtrechtProfimedia
FC Utrecht en Sparta treffen elkaar donderdagavond voor het tweede jaar op rij in de halve finale van de Europese play-offs. Vorig seizoen was er na 210 minuten voetballen nog geen winnaar waardoor het uitliep op strafschoppen, maar deze keer is er maar één wedstrijd om te bepalen wie zich zondag mag melden in de finale.

FC Utrecht

FC Utrecht heeft afgelopen zondag het nodige vertrouwen getankt op bezoek bij AZ. De ploeg van Ron Jans heeft laten zien over enorm veel weerbaarheid te beschikken want binnen 40 minuten keek het al tegen een 3-0 achterstand aan, maar in de tweede helft wisten de Domstedelingen het nog om te buigen naar een 3-3 gelijkspel. Utrecht neemt het net als afgelopen seizoen op tegen Sparta in de halve finales van de Europese play-offs, al ging het vorig jaar nog over twee duels.

De clubs versloegen elkaar in hun thuisduels met één doelpunt verschil, maar uiteindelijk trokken de Spartanen aan het langste eind via strafschoppen. Sparta is tevens een van de twee enige ploegen die sinds de komst van Jans wist te winnen op Utrechtse bodem. Een kleine twee weken geleden werd het 0-1 voor de bezoekers door een doelpunt van Camiel Negli, die afgelopen weekend ook trefzeker was tegen Heerenveen.

De eindklassering van beide teams
De eindklassering van beide teamsFlashsha.re

Sparta

Toch zal Sparta het niet gemakkelijk gemaakt worden. Utrecht is de ploeg die zich het vaakst heeft geplaatst voor de Europese play-offs sinds de herinvoering van 2005-06 (veertien keer). Daarnaast is Utrecht ook de ploeg die ze het vaak wist te winnen: vijf keer. Sparta nam zelf slechts driemaal deel aan de play-offs en kwam geen enkele keer als winnaar uit de strijd. Dat terwijl Utrecht-coach Jans zelf minimaal dubbel zoveel play-offs duels heeft gecoacht als alle andere trainers (26) en vorig jaar Sparta uitschakelde in de finale met FC Twente.

Sparta heeft zich in tegenstelling tot Utrecht niet hoeven herpakken van een dramatische seizoensstart, maar ook de Spangenaren zijn uitstekend in vorm en pieken op het laatste moment. Met zes overwinningen uit de laatste acht duels en de recente historie met Utrecht in het achterhoofd, reist de ploeg van Jeroen Rijsdijk ook vol vertrouwen naar de Galgenwaard. Utrecht was dan wel veertien thuisduels op rij ongeslagen (W9, G5), maar die reeks werd onlangs verbroken door Sparta.

Spelers om in de gaten te houden

Sam Lammers scoorde negen keer in zijn laatste tien duels voor Utrecht. Sparta-spits Tobias Lauritsen is ook aardig op schot met vijf treffers in zijn laatste zeven duels.

Hot stat: de clubs ontlopen elkaar de laatste jaren niet veel, maar spelen zelden gelijk in onderlinge duels. In zeventien van de laatste achttien ontmoetingen kwam er een winnaar.