Twente klimt ondanks gelijkspel in spektakelstuk tegen NEC naar tweede plaats

Mathias Ross scoorde de 1-1
Mathias Ross scoorde de 1-1ANP
FC Twente is ondanks een gelijkspel naar de tweede plaats geklommen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Joseph Oosting slaagde er in een uitverkochte Grolsch Veste niet in te winnen van NEC Nijmegen. Het enerverende duel eindigde in 3-3. NEC handhaafde zich op de dertiende plaats.

De club uit Enschede kwam door het behaalde punt op 27 punten, 6 minder dan PSV. De koploper speelt zondag tegen PEC Zwolle. Feyenoord en AZ treffen elkaar zondag. Een van die twee ploegen zal bij winst weer over Twente heengaan in de stand.

Bij Twente begon Carel Eiting voor het eerst in de basis. Hij verving de geschorste Michal Sadilek. Robin Pröpper viel vorige weekeinde geblesseerd uit tegen FC Utrecht, maar de aanvoerder was voldoende hersteld om in actie te komen. Bij NEC was Bas Dost nog de grote afwezige. De spits revalideert inmiddels thuis van zijn ontstoken hartspier. Dost zakte twee weken geleden in elkaar op het veld tijden het uitduel met AZ.

Offensief

De thuisploeg was vanaf de eerste minuut gevaarlijk. Doelman Jasper Cillessen van NEC kon een harde schuiver van Manfred Ugalde maar net aan wegtikken. Een schot van Michel Vlap stuitte op de paal. NEC had weinig in te brengen. Tegen het einde van de eerste helft viel de verwachte 1-0. Na een vlotte aanval over links gaf Michel Vlap de bal voor op Sem Steijn, die een houdbaar schot loste op Jasper Cillissen. De doelman liet de bal echter door zijn handen en tussen zijn benen glippen.

Statistieken FC Twente - NEC
Statistieken FC Twente - NECFlashshare

NEC werkte de achterstand in de tweede helft binnen tien minuten weg. De ploeg van coach Rogier Meijer speelde na rust veel gedurfder. Mathias Ross zorgde nog ietwat gelukkig voor de gelijkmaker, maar de 1-2 van Bart van Rooij viel uit een fraai uitgevoerde combinatie met een subtiel voorzetje van Magnus Mattsson. De Deen gaf ook het steekpassje op maat aan Youri Baas, die Twente-doelman Lars Unnerstall met een leep balletje passeerde (1-3).

Twente herpakte zich en bracht de achterstand terug via de tweede treffer van Steijn (2-3). De ploeg zette aan voor een offensief om tenminste op 3-3 te komen. Dat lukte in de 87e minuut. Uit de rebound schoot Ugalde de bal hard in het Nijmeegse doel.