PSV trekt goede lijn in nieuwe jaar door en evenaart eigen recordreeks

Luuk de Jong juicht na wéér een goal
Luuk de Jong juicht na wéér een goalANP
PSV heeft ook de zeventiende competitiewedstrijd van dit seizoen gewonnen. Het elftal van trainer Peter Bosz versloeg in het eerste duel na de korte winterstop Excelsior met 3-1. Met zeventien achtereenvolgende overwinningen evenaarde PSV het record uit het seizoen 1987/1988, toen de Eindhovenaren onder leiding van Guus Hiddink ook de eerste zeventien competitieduels wonnen. Het huidige PSV kan het record volgende week zondag, bij winst op FC Utrecht, alleen in handen krijgen.

Bosz en algemeen directeur Marcel Brands waarschuwden woensdag op de nieuwjaarsreceptie voor gemakzucht. Brands verwees naar de thuiswedstrijd tegen Ajax van eind oktober, toen PSV tegen alle verwachting in bij rust achter stond en veel kansen weggaf. Uiteindelijk werd het nog wel 5-2. Bosz gaf op zijn beurt aan eerste achtervolger Feyenoord bij de hervatting van de competitie direct alle hoop te willen ontnemen.

PSV oogde scherp en gaf Excelsior geen enkele kans. Het duurde niet lang tot de openingstreffer viel. André Ramalho kopte in de 13e minuut uit een hoekschop tegen keeper Stijn van Gassel aan, waarna Luuk de Jong scherp was in de rebound (1-0). Enkele minuten later kopte De Jong op aangeven van Sergiño Dest het tweede doelpunt binnen.

De 2-0 betekende ook dat PSV nu twintig competitiewedstrijden op rij minimaal twee doelpunten maakte. Dat is ook een record. Ajax was met negentien duels met minimaal twee doelpunten, in 2012, recordhouder.

De rapportcijfers
De rapportcijfersFlashshare

Buitenspel

Guus Til scoorde ook nog in de eerste helft, maar dat doelpunt werd afgekeurd om buitenspel.

De Jong had na rust wel weer succes. In de 69e minuut tikte hij van dichtbij, op aangeven van Ramalho, de 3-0 binnen. De spits steeg dankzij zijn drie doelpunten naar de tiende plaats op de ranglijst van topscorers aller tijden in de Eredivisie. De voormalig international heeft nu 164 keer gescoord op het hoogste niveau in Nederland, twee keer vaker dan Cor van der Gijp.

Noa Lang maakte een kwartier voor tijd zijn rentree bij PSV. De Oranje-international liep begin oktober een hamstringblessure op. Eind november deed hij als invaller even mee in het uitduel met FC Twente, maar hij kreeg daarna te maken met een terugslag. Ook buitenspeler Yorbe Vertessen, die deze transferperiode graag wil vertrekken door een gebrek aan speeltijd, viel in de slotfase in. Invaller Derensili Sanches Fernandes scoorde in de 82e minuut tegen.Troy Parrott miste daarna nog een grote kans voor de Rotterdammers, die ook nog een doelpunt zagen worden afgekeurd.