Excelsior zet ADO moeizaam opzij en trekt met voorsprong naar Woudestein

Jort van de Sande van ADO in duel met Julian Baas
Jort van de Sande van ADO in duel met Julian BaasProfimedia
Excelsior heeft de eerste play-offwedstrijd tegen ADO gewonnen. De Kralingers wonnen in het Bingoal Stadion met 1-2 dankzij goals van Couhaib Driouech en Lance Duijvestijn.

Nog binnen de eerste 12 minuten kreeg ADO drie grote kansen op het maken van de openingstreffer. Matteo Waem stond bij een corner vogelvrij bij de tweede paal, maar wist de bal niet goed genoeg te sturen en kopte recht voor het doel van Stijn van Gassel over.

Balverlies van de teruggekeerde Couhaib Driouech leidde een volgende ADO-corner in, die het kwetsbare Excelsior wederom op de rand van een tegentreffer bracht. Een kopbal van Siereveld én een rebound van Ideho werden echter allebei gekeerd door Van Gassel.

Voetbalwijsheid op de neus

Jari Vlak ontsnapte vrijwel direct na de corner en kreeg een 1-op-1 met Van Gassel, maar een pass van Vlak bereikte de meegelopen Daryl van Mieghem niet. Het oude voetbalgezegde “als de bal er aan de ene kant niet ingaat, dan valt hij aan de andere kant” zegevierde in het Bingoal Stadion: een slordige bal door de as van het veld van Siereveld leidde een snelle tegenstoot van Excelsior in, welke door Driouech, met het nodige geluk, werd ingeschoten voor de 0-1.

Voormalig ADO-jeugdproduct Driouech deed de Hagenaren opnieuw pijn door Tyrese Asante te passeren en een scherpe pass op Lance Duijvestijn te geven, die Excelsior met een schuiver op 0-2 zette. Enkele kansjes volgden, maar een creatief armoedig ADO ging met een 0-2 achterstand aan de thee.

ADO vecht tot het bittere eind

Het duurde liefst meer dan 20 minuten voor ADO om na rust groot gevaar te stichten, maar het doorzettingsvermogen van de Hagenaren werd beloond door Henk Veerman. De spits kreeg een voorzet panklaar op de schoen en verschalkte Van Gassel met een halve volley: 1-2.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

Diezelfde doelman reageerde in de 78e minuut zeer attent op een verrassende poging van Van Mieghem, die een voorzet van Van de Sande leep de korte hoek in probeerde te sturen. Het Haagse slotoffensief kondigde zich spectaculair aan, maar mondde uit in meer speldenprikjes. Met geen drie minuten meer op de klok was daar dan toch een gevaarlijke aanval van ADO: pogingen van Veerman en Van Mieghem werden gekeerd door Van Gassel.

ADO zette alles op alles om die ene kans voor de gelijkmaker te creëren en kwam extreem dichtbij, maar topscorer Henk Veerman wist een kans voor open doel niet af te maken en maaide de bal ver over de Rotterdamse lat. ADO kwam tekort voor een allesbepalende 2-2. Excelsior verdedigt komende zaterdag een 2-1 voorsprong in het eigen Van Donge en De Roo Stadion.