Ajax zet opmars in Eredivisie voort in Nijmegen en staat in linkerrijtje

Ajax verslaat NEC
Ajax verslaat NECANP
Ajax heeft zijn opmars in de Eredivisie in Nijmegen doorgezet. De ploeg van coach John van 't Schip versloeg NEC met 2-1 dankzij doelpunten van de IJslander Kristian Hlynsson en de Portugees Carlos Forbs. In de slotminuut maakte Elayis Tavsan het met een doelpunt nog even spannend.

Ajax klom dankzij de overwinning naar de achtste plaats en speelt woensdag het restant van de uitwedstrijd tegen RKC, waar de Amsterdammers vanaf de 85e minuut een voorsprong van 3-2 verdedigen. Het duel werd op 30 september gestaakt nadat RKC-doelman Etienne Vaessen even buiten bewustzijn was na een botsing met Brian Brobbey.

Van 't Schip had ten opzichte van het duel met Olympique Marseille uit de Europa League (4-3-verlies) zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd. Ar'jany Martha en Hlynsson hadden een basisplaats, Borna Sosa en Forbs zaten op de bank. Centraal achterin ontbrak Josip Sutalo. De Kroaat, terug na een blessure, zat wel op de bank. Devyne Rensch nam zijn plaats in naast Jorrel Hato.

Kansen

De eerste grote kans was voor de thuisploeg waar Sontje Hansen vanaf de rechterkant het strafschopgebied binnendrong, maar Koki Ogawa net niet bij zijn voorzet kon. Ajax zette daarna een offensief in. Steven Bergwijn schoot de bal net langs het doel van Jasper Cillessen, die na ruim een half uur knap redde bij een kopbal van Brobbey en ook Steven Berghuis van scoren wist te houden.

Sutalo keerde na rust terug in het elftal na een kleine maand afwezigheid. Hij verving de Deen Anton Gaaei. Het eerste gevaar kwam van Kenneth Taylor wiens schot door Cillessen tot hoekschop werd verwerkt. De NEC-doelman had geen antwoord toen Brobbey hem na een duel met Bram Nuytinck omspeelde en voorgaf op Hlynsson die van dichtbij alleen maar hoefde in te tikken.

Aansluitingstreffer

De magere voorsprong werd met moeite verdedigd. NEC drong Ajax naar achteren, al leverde het weinig concrete kansen op. Een doelpunt van de ingevallen Forbs leek het duel in de 88e minuut te hebben beslist. De Portugees maakte zijn eerste treffer in de Eredivisie van dichtbij op aangeven van Berghuis. Tavsan maakte er in de 90e minuut nog 1-2 van, maar verder kwam NEC niet.