Ajax klimt met nipte zege op Sparta Rotterdam in Johan Cruijff ArenA naar vijfde plek

Ajax pakt weer drie punten
Ajax pakt weer drie puntenANP
Ajax sluipt onder trainer John van 't Schip richting de bovenste plaatsen van de Eredivisie. De club uit de hoofdstad was voor eigen publiek ook te sterk voor Sparta Rotterdam (2-1), na een vermakelijke eerste helft en een slecht optreden na rust.

Ajax stond begin vorige maand nog laatste in de Eredivisie. Trainer John van 't Schip vertelde in zijn eerste persconferentie dat het mogelijk moest zijn om nog voor de winterstop naar de vijfde positie van de ranglijst te klimmen. Dat is hem gelukt, al speelt Go Ahead Eagles zondag nog wel voor eigen publiek tegen FC Utrecht.

Ajax sluit volgende week de eerste helft van het seizoen in de Eredivisie af met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De meest positieve supporters van Ajax denken inmiddels dat de derde plaats na de winterstop nog in zicht kan komen. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Beter veldspel

Ajax speelde de afgelopen anderhalve maand onder Van 't Schip niet tegen de beste ploegen van de Eredivisie, maar het veldspel gaat er steeds beter uitzien. Steven Berghuis voelt zich lekker in zijn vrije rol op de rechterflank. Hij bepaalt het tempo van veel aanvallen van zijn ploeg. En Brian Brobbey is steeds vaker de afmaker. De spits opende ook tegen Sparta de score, na een fraaie hakbal van Kenneth Taylor. Hij kreeg vlak voor rust ook een strafschop, nadat doelman Nick Olij hem had gevloerd. Steven Bergwijn benutte de penalty koelbloedig (2-0).

De cijfers
De cijfersFlashshare

Op basis van de vele kansen was het opmerkelijk dat er slechts twee doelpunten voor rust vielen. Jorrel Hato, Bergwijn, Berghuis en Kristian Hlynsson misten in het eerste en laatste kwartier van de eerste helft grote kansen. Ook Sparta had moeten scoren. Doelman Diant Ramaj kreeg nog net een hand tegen een kopbal van Tobias Lauritsen, de Noorse spits van Sparta. Ook Tijs Velthuis had kunnen scoren voor de bezoekers.

Teleurstellende tweede helft

Ajax blijft ook nog steeds goede met slechte momenten afwisselen in wedstrijden. De thuisploeg stelde na rust teleur. Sparta kwam in de 55e minuut ook tot scoren. Camiel Neghli kreeg alle ruimte om uit te halen en scoorde fraai (2-1). Het kwam Ajax niet slecht uit dat de bezoekers in de slotfase niet meer alle risico's namen die nodig waren om wellicht gelijk te maken.