Stengs leidt Oranje in laatste duel van het jaar langs Gibraltar

Calvin Stengs was drie keer trefzeker en maakte zijn eerste hattrick
Calvin Stengs was drie keer trefzeker en maakte zijn eerste hattrickANP
Het Nederlands elftal heeft een vrij moeizaam jaar afgesloten met een ruime zege. Bondscoach Ronald Koeman zag zijn elftal Gibraltar in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatie met 6-0 verslaan. Het duel was in Faro in Portugal omdat het nationale en enige stadion van Gibraltar wordt verbouwd.

Calvin Stengs was drie keer trefzeker. De Feyenoorder had nog niet eerder gescoord voor Oranje. Ploeggenoot Mats Wieffer maakte ook zijn eerste interlanddoelpunt.

Het duel had weinig waarde meer. Nederland had zich drie dagen eerder dankzij een zege van 1-0 op Ierland al verzekerd van deelname aan het EK, dat op 14 juni in Duitsland begint. De loting volgt zaterdag 2 december in Hamburg. Oranje wordt daarbij ingedeeld in pot 3.

Onbenut

Nederland liet in de Johan Cruijff ArenA heel wat kansen onbenut tegen de Ieren. Koeman hoopte daarom dat zijn elftal tegen Gibraltar, dat zaterdag met 14-0 van Frankrijk verloor, wel vaak zou scoren. Met hoeveel doelpunten de bondscoach tevreden zou zijn, wilde hij vooraf niet zeggen.

Tegen de nummer 198 van de wereld wisselde Koeman van systeem en ging hij weer met drie aanvallers (4-3-3) spelen. Denzel Dumfries, Daley Blind, Jerdy Schouten, Xavi Simons, Tijjani Reijnders en Cody Gakpo bleven buiten de basis. Jordan Teze, Wieffer, Koopmeiners, Joey Veerman, Stengs en Donyell Malen waren hun vervangers.

Op aangeven van Veerman opende Stengs al in de 10e minuut de score. PSV'er Veerman gaf halverwege de eerste helft ook de assist, uit een hoekschop, op de met zijn hoofd scorende Wieffer. Gibraltar had niets in te brengen en zag alleen Koopmeiners voor rust nog scoren.

Hato en Dallinga

Koeman gunde aan het begin van de tweede helft verdediger Jorrel Hato en aanvaller Thijs Dallinga hun debuut. De 17-jarige Hato kwam daarmee in de top-5 terecht van jongste debutanten in het Nederlands elftal. Via de tweede en derde treffer van Stengs, in de 50e en 62e minuut, liep Oranje verder uit. Invaller Gakpo bepaalde de eindstand (0-6). Dallinga liet weten de indraaiende bal van de speler van Liverpool net niet met zijn hoofd geraakt te hebben.

Voor Nederland betekende het de zesde zege in tien wedstrijden in 2023. De vier duels met de toplanden gingen verloren, twee keer tegen Frankrijk en tegen Italië en Kroatië. Koeman hoopt dat Oranje richting het komende EK dat gat weet te dichten.