Spanje en Schotland zeker van EK na Spaanse zege op Noren

Gavi van Spanje viert de 1-0 van zijn ploeg
Gavi van Spanje viert de 1-0 van zijn ploegANP
Spanje heeft zich door middel van een zege op Noorwegen gekwalificeerd voor het EK voetbal van 2024 in Duitsland. De Spanjaarden wonnen met 1-0 in de Noorse hoofdstad Oslo. Door de zege is ook Schotland in de groep verzekerd van kwalificatie voor het EK. Noorwegen kan beide landen nu niet meer inhalen.

Álvaro Morata leek Spanje al vroeg in de eerste helft op voorsprong te schieten. Zijn doelpunt werd na ingrijpen van de VAR echter afgekeurd wegens buitenspel. Daarna waren de Spanjaarden ook beter. De Noren zochten spits Erling Haaland, maar die kwam niet tot grote kansen.

In de tweede helft werd het alsnog 1-0 voor Spanje. Uit de rebound schoot Gavi raak, maar de beelden moesten lang worden teruggekeken om een antwoord te krijgen op de vraag of er geen buitenspelsituatie aan vooraf was gegaan. Scheidsrechter Tobias Stieler en de VAR keurden het doelpunt uiteindelijk goed.