Hongarije pakt EK-ticket na eigen doelpunt Bulgarije in blessuretijd; Spanje wint

Martin Adam viert de 0-1
Martin Adam viert de 0-1ANP
De voetballers van Hongarije hebben zich geplaatst voor het EK van volgend jaar in Duitsland. De Hongaren speelden met 2-2 gelijk in en tegen Bulgarije en dat was voldoende voor kwalificatie.

Nadat de Hongaarse spits Martin Adam de score na tien minuten spelen had geopend, maakte Spas Delev niet veel later gelijk. In de slotfase benutte Kiril Despodov namens Bulgarije een strafschop, maar diep in blessuretijd kwam Hongarije toch nog op gelijke hoogte door een eigen goal van Alex Petkov.

Beide landen haalden het einde niet met elf man, na rode kaarten voor Valentin Antov (Bulgarije) voor rust en voormalig AZ-speler Milos Kerkez (Hongarije) na rust.

Leeg stadion

De wedstrijd vond plaats in een leeg stadion na een verzoek van de Bulgaarse voetbalbond, die vreesde voor ongeregeldheden. Bulgaarse fans protesteerden daarom buiten het stadion en eisten het vertrek van Borislav Mihailov, voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond. Tien voetbalfans en vijf politieagenten raakten daarbij gewond.

In dezelfde poule heeft Montenegro na de winst op Litouwen (2-0) nog een kleine kans op een rechtstreeks ticket voor het EK. Stevan Jovetic bereidde de openingstreffer van Edvin Kuc voor en tekende zelf voor 2-0. Montenegro blijft de nummer 3 van poule G, met 2 punten minder dan Servië, dat zondag tegen Bulgarije speelt. Montenegro sluit de poule zondag af met een uitwedstrijd tegen Hongarije, dat dus al zeker is van deelname aan het EK.

Spanje

Het al voor het EK geplaatste Spanje rekende in groep A af met Cyprus door in Limassol met 3-1 te winnen. De 16-jarige Lamine Yamal was een van de doelpuntenmakers bij Spanje. Hij maakte zijn tweede interlandgoal in drie interlands. Alex Grimaldo, Rodrigo Riquelme en Aleix García debuteerden.