DFB Pokal: Sabitzer scoort bij debuut Dortmund; Viktoria Köln verrast Werder Bremen

David Philipp en zijn coach Olaf Janßen vieren de 3-2
David Philipp en zijn coach Olaf Janßen vieren de 3-2Profimedia
Marcel Sabitzer heeft bij zijn debuut in competitieverband gescoord voor Borussia Dortmund in een 6-1 overwinning op Schott Mainz in de eerste ronde van de Duitse beker. Vijfvoudig winnaar Dortmund moest het in de wedstrijd stellen zonder een aantal belangrijke spelers.

Karim Adeyemi, Giovanni Reyna, Nico Schlotterbeck en doelman Gregor Kobel behoorden tot de geblesseerde afwezigen, maar het zag er niet naar uit dat Dortmund een probleem zou krijgen tegen de ploeg uit de Duitse vijfde klasse. Sabitzer, die deze zomer voor 19 miljoen euro werd overgenomen van Bayern München, maakte zijn debuut bij de zwart-gelen en maakte indruk in deze bescheiden test aan het begin van het seizoen voor de ploeg van Edin Terzic.

Het was echter spits Sebastien Haller die in de 22e minuut de score opende door een voorzet van Julian Brandt vanaf links met een rake kopbal langs doelman Tim Hansen te werken. De energieke Brandt kwam twee minuten later zelf ook op het scorebord door een voorzet van Donyell Malen van dichtbij binnen te koppen, waardoor de winnaars van 2021 op rozen zaten.

Doelpunt Malen

Schott Mainz zorgde even voor reuring en halveerde de voorsprong van Dortmund via Nils Gans, die van dichtbij uithaalde nadat Mats Hummels op het verkeerde been was gezet bij een vrije trap. Maar kort nadat Schott Mainz klaar was met feestvieren, herstelde Dortmund de voorsprong van twee doelpunten via Haller, die de voorzet van Ramy Bensebaini onder zijn hoede kreeg en met handige voeten van dichtbij binnenschoot voor zijn tweede en Dortmunds derde treffer.

Voormalig RB Leipzig-middenvelder Sabitzer, die de tweede helft van vorig seizoen was uitgeleend aan Manchester United, maakte net voor het uur zijn doelpunt door een lage rebound binnen te tikken na goed werk van Marco Reus. Malen voegde daar in de 80e minuut een vijfde aan toe en invaller Youssoufa Moukoko zorgde voor de zesde treffer van Dortmund.

Viktoria Köln

Elders was Bayer Leverkusen ook meedogenloos en scoorde acht keer zonder tegengoal tegen vierdeklasser Teutonia Ottensen, inclusief een debuutgoal voor nieuwkomer Jonas Hofmann. Er was ook een comfortabele overwinning voor Bundesliga-club Stuttgart, dat met 4-0 won bij TSG Balingen.

In de grootste verrassing van de dag scoorde Donny Bogicevic van Viktoria Köln in de 95e minuut de winnende en zorgde daarmee voor een spectaculaire 3-2 overwinning voor het derdeklasseteam, dat daarmee 10 man van Bundesliga-club Werder Bremen uitschakelde. Verdediger Amos Pieper kreeg al in de 11e minuut een rode kaart.

'Eigen schuld'

"Dit is moeilijk te bevatten", zei Bremen-trainer Ole Werner tegen Sky Germany. "Het ging vandaag vanaf het begin heel slecht voor ons. Veel was onze eigen schuld, maar de rode kaart was veel te makkelijk gegeven. Maar we moeten naar onszelf kijken en ervoor zorgen dat we niet verliezen in de volgende wedstrijden."

Bremen begint vrijdag de competitie thuis tegen kampioen Bayern München.