Fluminense wint eerste Copa Libertadores op sensationele wijze

John Kennedy: een naam voor in Fluminense's geschiedenisboeken
John Kennedy: een naam voor in Fluminense's geschiedenisboekenAFP
De vloek werd in 99e minuut verbroken voor Fluminense, dat Boca Juniors na verlenging versloeg (1-2) in het Maracana. Het was de eerste Copa Libertadores in de geschiedenis van de Braziliaanse club.

Fluminense, in 2008 ongelukkig finalist in de Copa Libertadores nadat het op strafschoppen verloor van het Ecuadoraanse LDU Quito, nam zaterdagavond 15 jaar later in het Maracana revanche met een 2-1 overwinning op Boca Juniors.

Het bevrijdende doelpunt kwam tijdens de extra tijd, in de 99ᵉ minuut, door John Kennedy. De 21-jarige Braziliaanse aanvaller, die in de 80ᵉ minuut inviel, aarzelde niet om een volley te maken toen hij de bal ontving op de rand van het strafschopgebied na een afgeketste kopbal van Lima. Hij was al een sleutelfiguur in de halve finale en was opnieuw beslissend in de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van de Braziliaanse club.

Na zijn doelpunt kreeg Kennedy een tweede gele kaart nadat hij feest had gevierd op de tribune met Fluminense-supporters. Niet veel later kreeg Boca-back Frank Fabra eveneens een rode kaart, waardoor beide teams de wedstrijd moesten afronden met 10 man.

Cano had Fluminense in de eerste helft op voorsprong gebracht (36ᵉ), maar Advincula had zijn ploeg hoop gegeven door gelijk te maken in de 73ᵉ minuut.

Marcelo, de Real Madrid-legende die nu bij de Braziliaanse club speelt, werd de 14ᵉ speler in de voetbalgeschiedenis die de Copa Libertadores en Champions League won. Voormalig PSG-speler Edinson Cavani (36) die droomde van deze continentale trofee, sneuvelde in de finale.