Royal Antwerp strijdt in Athene om de eerste Champions League-ticket in clubhistorie

Vincent Janssen en Mark van Bommel tijdens het heenduel tegen AEK Athene
Vincent Janssen en Mark van Bommel tijdens het heenduel tegen AEK AtheneProfimedia
Mark van Bommel kan vanavond geschiedenis schrijven met 'zijn' Royal Antwerp: voor het eerst in de clubgeschiedenis kan de club de Champions League-groepsfase halen. Het laatste Europese voetbal op het allerhoogste niveau dat in Antwerpen werd gespeeld dateert alweer van de jaren '50. Gaat het de ploeg lukken in de heksenketel van Athene?

AEK Athene

AEK Athene testte de diepte van hun ploeg door in hun openingsduel van de Griekse Super League dit weekend een elftal op te stellen die veel minder goed was dan de elf die vorige week de eerste wedstrijd van hun Champions League playoff-tweeluik met 1-0 verloor van Royal Antwerp. Maar het verrassende 1-1 gelijkspel thuis tegen het onlangs gepromoveerde Panserraikos is niet alleen een gemiste kans op wat een routinematige zege had moeten zijn, maar het zorgt er ook voor dat de ploeg nu al drie wedstrijden zonder overwinning zit (G2, L1).

Het was de vierde opeenvolgende keer dit seizoen dat AEK met een 1-0 achterstand de rust in ging en een herhaling van dat verontrustende patroon zou ervoor zorgen dat ze twee doelpunten in de tweede helft nodig hebben om enige kans te maken op progressie. Ze zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn om niet nog een trage start te maken, omdat ze weten dat het hun hoop op hun eerste CL-groepsfaseplaats sinds 2018/19 zo goed als de grond in zou boren.

Royal Antwerp

Zoals hun tegenstanders vorige week in België lieten zien, zijn ze, ondanks dat ze bijna de hele tweede helft met een man minder stonden, niet het soort ploeg dat makkelijk een voorsprong uit handen geeft. Dat blijkt ook uit het feit dat het meer dan 15 maanden geleden is dat Antwerp een wedstrijd verloor nadat het de score had geopend. Maar liefst 60 competitieve wedstrijden later zijn ze nog maar één stap verwijderd van hun eerste optreden in de groepsfase van de Europese topcompetitie.

Een "extreem blije" Mark van Bommel prees zijn team als een team dat "nooit opgeeft" nadat ze standhielden voor die cruciale overwinning in het heenduel, maar dit zal waarschijnlijk een moeilijke taak worden aangezien ze geen enkele uitoverwinning konden boeken in hun Europa League-seizoenin 2021/22 (D2, L2). Positief is dat Van Bommel in ieder geval een frisse selectie heeft nadat hun competitiewedstrijd van dit weekend werd uitgesteld om ze fit te houden.

Spelers om in de gaten te houden: AEK-invaller Sergio Araujo scoorde één van de twee doelpunten in de blessuretijd die hen het thuisduel bezorgden dat ze nodig hadden om Dinamo Zagreb te passeren in de laatste ronde. Voor de bezoekers was de winnende treffer van Vincent Janssen in de vorige wedstrijd zijn derde opeenvolgende trefzekere wedstrijd.

Hot stat: Slechts één van de zes competitiewedstrijden van Antwerp dit seizoen leverde minstens 3 doelpunten op.