Manchester City overklast Real Madrid en plaatst zich voor CL-finale

Manchester City staat voor de tweede keer in vrij korte tijd in de finale van de Champions LeagueANP
Manchester City staat voor de tweede keer in vrij korte tijd in de finale van de Champions League. Met vooral voor rust spel waar de liefhebber geen genoeg van kon krijgen werd Real Madrid in de halve eindstrijd aan de kant gezet. In het eigen Etihad Stadium won de formatie van trainer Pep Guardiola met 4-0. Het eerste duel in Spanje was in 1-1 geëindigd.

Halverwege leidde de kampioen van Engeland al met 2-0. Beide keren was de Portugees Bernardo Silva de maker van het doelpunt. Een kwartier voor tijd werd het 3-0 door een eigen doelpunt van Braziliaan Éder Militão, die een kopbal van de Zwitser Manuel Akanji van richting veranderde. De Argentijn Julián Álvarez maakte er nog 4-0 van.

De finale is op 10 juni in Istanbul. Tegenstander voor Manchester City is dan Internazionale, dat dinsdag won van AC Milan. Manchester City won de Champions League nog nooit, Real Madrid alleen al sinds 2014 vijf keer. City speelde in 2021 al wel eens een finale, maar verloor van Chelsea.

Nathan Aké

De Nederlandse verdediger Nathan Aké ontbrak bij City vanwege een blessure.

De sleutel van City lag op het middenveld, waar de Spanjaard Rodri, de Belg Kevin De Bruyne en de Duitse aanvoerder Ilkay Gündogan het spel verdeelden en vooral beheersten. Voorin was de recordbrekende schutter Erling Haaland, die in het eerste duel nauwelijks in het spel voorkwam, weer levensgevaarlijk.

Thibaut Courtois

Nog voor de openingstreffer was de Noorse spits al twee keer met een kopbal dicht bij een doelpunt, maar beide keren stond Thibaut Courtois hem in de weg, de Belgische international in het Spaanse doel. Rodri schoot in kansrijke positie naast.

In de 23e minuut was het raak. Bernardo Silva scoorde, nadat De Bruyne hem had vrijgespeeld. Real Madrid had toen nog niet eens een poging ondernomen in de buurt van het doel van de tegenstander te komen. Dat veranderde pas in de 35e minuut met een schot van afstand van Toni Kroos, dat op de lat eindigde.

Amper 2 minuten later liep Manchester City verder uit, opnieuw door Bernardo Silva. Nu scoorde hij met het hoofd, nadat een schot van Gündogan aanvankelijk nog was geblokt, 2-0.

Ederson

Na de hervatting drong de thuisclub minder aan. Via een vrije trap van David Alaba had Real Madrid nog even uitzicht op een treffer, maar keeper Ederson kon nog net ingrijpen. Een kwartier voor tijd echter was alles beslist. Akanji verlengde met succes een vrije trap van De Bruyne met het hoofd. Verdediger Éder Militão van Madrid kreeg de treffer als eigen doelpunt achter zijn naam, omdat hij de inzet nog van richting veranderde.

4-0 werd het nog door Álvarez, die vlak daarvoor Haaland was komen vervangen.