Champions League: Dortmund door nieuwe zege op PSG voor het eerst naar finale sinds 2013

Dortmund viert de goal van Hummels tegen PSG
Dortmund viert de goal van Hummels tegen PSGFlashscore
Dortmund is finalist in de Champions League. Door een doelpunt in de tweede helft van Mats Hummels wonnen de Duitsers opnieuw met 1-0. Daardoor werd het 2-0 over twee wedstrijden en plaatsen de geelhemden zich voor het eerst sinds 2013 voor de finale. Het zat niet mee voor PSG, want in die twee wedstrijden werd maar liefst zes keer de paal of lat geraakt. Morgen wordt de tegenstander bekend van Dortmund als Real Madrid en landgenoot Bayern München het tegen elkaar opnemen.

PSG 0 - 1 Borussia Dortmund

Bij Borussia Dortmund geen Donyell Malen: Jadon Sancho en Karim Adeyemi bezetten de flanken bij de Duitsers. Ian Maatsen krijgt wel een basisplaats. Dortmund bleef daarmee ongewijzigd ten opzichte van vorige week. Bij de thuisploeg is Lucas Beraldo achterin de vervanger van de langdurig geblesseerde Lucas Hernández, die in het heenduel zijn voorste kruisband scheurde. Voorin krijgt Gonçalo Ramos de voorkeur boven Bradley Barcola en verkast Kylian Mbappé daardoor naar de linkerflank.

Tam begin

En met die wijzigingen werd er afgetrapt in Parijs. PSG kreeg na vier minuten de eerste kans van de wedstrijd. Achraf Hakimi gaf de bal voor aan de rechterkant en Goncalo Ramos tikte de bal in de handen van Gregor Krobel. Weinig gevaar, maar wel het eerste moment. Na zes minuten kwam het eerste moment van Kylian Mbappe, die dus vanaf de linkerkant speelde. Hij kreeg de bal aan de linkerkant van de zestien en nam de bal in een keer uit de lucht. Maar ook zijn inzet was niet gevaarlijk genoeg om Kobel in de problemen te brengen. Dortmund kwam daarna uit de schulp en kreeg na 11 minuten de eerste kans. Karim Adeyemi kreeg de bal aan de rechterkant en schoot via een been van een PSG-verdediger, over.

Na een periode van weinig kansen, was het weer Dortmund dat een poging waagde. Julian Ryerson kreeg de bal aan de rechterkant van de zestien en besloot hard uit te halen, maar vond het zijnet. PSG probeerde het spel te maken aan de rechterkant, maar kwam er maar moeilijk doorheen. Ook Mbappe werd nog niet gevonden in het eerste kwart van de wedstrijd. De grootste kans kwam na een halfuur en werd mede mogelijk gemaakt door Mbappe. Hij werd eindelijk gevonden op links en hield twee verdedigers bezig, waarna hij de bal op de zestien kon afgeven. De bal ging vervolgens nog een keer breed naar de vrijstaande Ousmane Dembélé, maar de Fransman schoot veel te wild over.

Grote kans BVB

Adeyemi kreeg de kans op de 0-1 na 35 minuten. Uit een razendsnelle counter werd de aanvaller door Julian Brandt weggestuurd. Hij was zo snel dat hij één op één met keeper Gianluigi Donnarumma, maar de Italiaanse doelman bleef goed naar de bal kijken en voorkwam de 0-1. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg nog een kansje via Vitinha. Van een meter of 25 van het doel probeerde de middenvelder, maar zijn schot was een makkelijke prooi voor Kobel.

Hummels kopt raak

Na de pauze kwam PSG gelijk met een mooie combinatie aanzetten over de rechterkant. Uiteindelijk kwam daar een corner uit en schoot PSG op de paal. Bij de tweede paal stond Warren Zaïre-Emery helemaal vrij, maar hij schoot tegen de paal. De vlag ging al omhoog, maar buitenspel was het niet. De goal was anders dus wel goed gekeurd. Maar Dortmund kwam op voorsprong na 50 minuten. Een corner van Brandt kwam bij de tweede paal waar Mats Hummels helemaal vrij stond. Hij kopte makkelijk raak en zette de Duitsers op een vroege 0-1 in de tweede helft.

Ook na de goal waren de Fransen niet bij machten om tot kansen te komen. Dortmund verdedigde geconcentreerd en vooral ook heel goed. Op het uur was er dan eindelijk weer eens een kans van PSG. Het ging wederom via Vitinha, de beste man bij PSG. Hij gaf de bal op de rand van de zestien aan Ramos, maar die schoot over. PSG leek wakker, want een minuut later werd de bal tegen de paal geknald. Nuno Mendes kreeg de bal aan de linkerkant van de zestien en besloot uit te halen, maar hij raakte het houtwerk. De Parijzenaren raakte zo al voor de vierde keer de paal of lat in de twee duels met Dortmund.

PSG ging daarna ook voor het eerst wisselen. Ramos ging eraf voor Bradley Barcola en Fabian Ruiz ging eraf voor Marco Assensio. Maar na de korte storm was het weer gaan liggen. Mbappe kwam een kwartier voor tijd aan de bal buiten de zestien en schoot richting doel, maar zijn poging ging hopeloos over.

Mbappe na een gemiste kans tegen Dortmund
Mbappe na een gemiste kans tegen DortmundProfimedia

Twee keer tegen de lat

Dortmund hield verder heel makkelijk stand. In de tegenstoot maakte Brandt bijna een einde wedstrijd. Op de rand van de zestien speelde hij twee man uit, maar zijn schot werd geblokt. Uit de corner werd het 0-2 door wederom Hummels, maar het doelpunt telde niet. Hij tikte de bal uit buitenspelpositie in het doel. Mbappe kreeg tien minuten voor tijd nog een kans. Hij kwam aan de rechterkant door en schoot in de korte hoek, maar Kobel redde wederom makkelijk. Het zat PSG dan ook niet mee, want in de 86e minuut ging de bal tegen de lat. Mbappe kreeg de bal uit de kluts voor de voeten, maar hij kreeg de bal niet in het net. PSG probeerde verder te drukken, maar Dortmund bleef stand houden. En ook in de 88e minuut ging de bal tegen de lat. Nu was het Vitinha die de bal op de rand van de zestien tegen het houtwerk wist te rossen.

Statistieken PSG-Dortmund
Statistieken PSG-DortmundFlashshare

PSG kwam niet meer tot scoren en dat betekent dat Dortmund voor het eerst in de finale van de Champions League staat sinds 2013. Real Madrid of Bayern München zal daarin de tegenstander worden.