Feyenoord verliest jammerlijk in Rome, Milan wint van PSG, Shakhtar stunt

Ayase Ueda baalt van zijn gemiste kans in de slotseconde
Ayase Ueda baalt van zijn gemiste kans in de slotsecondeProfimedia
Deze dinsdagavond barst de vierde speelronde van de Europese groepsfases los, en uiteraard kun je de gebeurtenissen volgen in Flashscore's Champions League-blog. Het spits wordt afgebroken met een belangrijke clash in groep F: Borussia Dortmund en Newcastle staan in punten gelijk, dus de winnaar neemt een grote stap richting overwintering. Later op de avond speelt ook Feyenoord een belangrijke wedstrijd: met een overwinning in Rome op Lazio komt overwintering heel dichtbij, bij verlies wordt het nog een pittige opgave om op een van de bovenste twee plekken te eindigen in groep E.

18.45 uur

Borussia Dortmund 2-0 Newcastle United

Beide ploegen begonnen welwillend aan het duel. Door slordigheden resulteerde dat niet in kansen, op een te hoog schot van Julian Brandt na. In de 13e minuut vuurde Niclas Fullkrug het eerste schot op doel af, maar deze ging recht op doelman Nick Pope af. Datzelfde deed Karim Adeyemi in de 16e minuut, in een fase waar Dortmund de regie in handen begon te nemen.

De treffer die in de lucht hing viel echter niet, en in de 10 minuten die volgden golfde het spel op en neer zonder dat er kansen waren. In de 26e minuut viel het doelpunt toch. Fullkrug kreeg de bal na flink wat gefrommel op het middenveld en een knappe 180 graden pass binnen de vijf van Marcel Sabitzer. Hij schoot de bal zonder aarzelen in het dak van het doel, tot luid gejuich van het thuispubliek.

In het vervolg zette Newcastle wat meer aan, maar verder dan een kopbal van Fabian Schar uit een corner, die Gregor Kobel makkelijk kon pakken, kwam het niet. Sabitzer kon in de 37e minuut vanaf randje 16 uithalen na een goede aanval van Dortmund, maar zijn schot ging hoog over. In de slotfase kon Joelinton nog inkoppen, maar zijn poging miste kracht, en Kobel kon wederom zonder veel moeite redden. De 1-0 voorsprong voor Dortmund in de rust was verdiend.

Statistieken eerste helft Borussia Dortmund - Newcastle
Statistieken eerste helft Borussia Dortmund - NewcastleFlashshare

In de rust nam coach Eddie Howe maatregelen, hij bracht Anthony Gordon en Miguel Almiron erin voor Callum Wilson en Lewis Hall. Al heel vroeg kreeg Adeyemi weer een kans voor Dortmund, maar Pope kon zonder moeite de bal opvangen. Aan de andere kans was snel daarna ook gevaar, maar Kobel kon de bal uit de doelmond wegduwen. Het waren entertainende eerste vijf minuten, weer terug bij het doel van Pope slaagde hij er netaan in de kruller van Brandt te redden.

Newcastle had daarna een betere fase, en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. In de 56e minuut kreeg Joelinton weer een kopkans, deze nog groter dan de eerste, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. Het volgende gevaar was aan de andere kant. Na een goede aanval schoot Brandt van buiten de 16, maar Pope nam het zekere voor het onzekere en tikte de bal over de achterlijn, wat werd gevolgd door een lachwekkend slechte corner van Dortmund.

Newcastle's momentum bedaarde, en na een leuke openingsfase van de tweede helft zakte de wedstrijd enigszins in. De kansen waren weer voornamelijk voor Dortmund, dat de regie in handen nam. In de 79e minuut leverde dat de 2-0 op. Brandt kreeg de lange bal van Adeyemi, en te veel mensen van Newcastle stonden nog voorin. Hij kon doorlopen en schoof de bal in de verre hoek.

De Magpies zetten niet bij de pakken neer, maar konden ook geen vuist meer maken. Ze kwamen nog tot een paar gevaarlijke momenten, maar na drie minuten blessuretijd blies Alejandro Hernandez voor het einde van de wedstrijd. Eindstand: 2-0.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Borussia Dortmund - Newcastle
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Borussia Dortmund - NewcastleFlashshare

Shakhtar Donetsk 1-0 FC Barcelona

Het vroege druk zetten van Barcelona resulteerde in een aantal zenuwachtige momenten in de verdediging van Shakhtar in de beginfase van de wedstrijd, maar tot een grote kans voor Barcelona kwam het niet. Bij tijd en wijle durfden de Oekraïeners te denken aan aanvallen en de eerste echte kans was zelfs voor de thuisploeg. Mykola Matvienko schoot van dichtbij op Marc Andre ter Stegen na een klein kwartier spelen.

De wedstrijd kabbelde voort en lange tijd was er weinig interessants te melden. Shakhtar speelde een fysiek spel, misschien ietwat geholpen door de Bosnische scheidsrechter Irfan Peljto, en Barcelona kon geen grip krijgen op de ploeg van Marino Pusic. In de 40e minuut was het plotseling raak voor Shakhtar, dat daarvoor lang niet gevaarlijk was geweest. Spits Danylo Sikan kopte raak uit de voorzet van Giorgi Gocholeishvili na een geweldige pass over de hele van Heorhii Sudakov. In de resterende vijf minuten had Shakhtar weinig moeite de voorsprong vast te houden tegen een tegenvallend Barcelona, en ging het met een knappe voorsprong rusten.

Statistieken eerste helft Shakhtar Donetsk - Barcelona
Statistieken eerste helft Shakhtar Donetsk - BarcelonaFlashshare

Xavi vond het nog niet nodig wijzigingen door te voeren, en de ploegen vervolgden de wedstrijd in dezelfde formatie. Al snel vond Shakhtar-rechtsback Gocholeishvili zichzelf met de bal tegenover Ter Stegen, maar de hoek was te krap om het de Duitse doelman echt moeilijk te maken. Aan de andere kant kreeg Raphinha een schietkans, maar zijn poging ging naast.

Na een uur spelen vond Xavi het wel tijd voor maatregelen. Hij haalde Oriol Romeu, Ferran Torres, Raphinha en Marcos Alonso eraf voor Pedri, Joao Felix, Alejandro Balde en Lamine Yamal. Die laatste stichtte gelijk gevaar, maar tot een grote kans kwam het niet. Pusic moest noodgedwongen ook een wissel doorvoeren: doelpuntenmaker Sikan had een blessure opgelopen en werd vervangen door Kevin Kelsy.

Met nog 25 minuten op de klok begon Barcelona met meer overtuiging te spelen, en dat leidde tot kansjes voor onder andere Felix, maar geen doelpunt. Langzaamaan begon het tijdrekken aan de kant van Shakhtar te beginnen, gesteund door het publiek. De omsingeling van Barcelona leverde te weinig op en in de 81e minuut werd Gavi eruit gehaald voor Fermin Marin.

De tijd tikte weg voor Barcelona, en hoe meer het naar voren ging, hoe meer ruimtes er beschikbaar kwamen voor Shakhtar. Newerton dacht in de 87e minuut op prachtige wijze de 2-0 te scoren, maar hij werd helaas teruggefloten wegens buitenspel. Na zeven zenuwslopende minuten blessuretijd, waarin Felix nog onsuccesvol een penalty claimde, klonk het eindsignaal en was de stunt van Shakhtar compleet. De kampioen van Spanje werd met 1-0 verslagen, en het was niet onverdiend te noemen.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Shakhtar Donetsk - Barcelona
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Shakhtar Donetsk - BarcelonaFlashshare

21.00 uur

AC Milan 2-1 Paris st. Germain

Basisopstellingen AC Milan - PSG
Basisopstellingen AC Milan - PSGFlashshare

Het was acht-en-een-half minuut wachten, totdat centrale verdediger Milan Skriniar compleet vrijstond, en vallend de 0-1 binnen kon koppen voor PSG. Milan liet het er echter niet lang bij zitten, Rafael Leao zette een goede rush in vanaf eigen helft, gaf af op Olivier Giroud, die op Gianluigi Donnaruma schoot, waarna Leao zelf de rebound met een omhaal onder de Italiaanse doelman doorschoot. Kortom, een bijzonder entertainend eerste kwartier in Milaan.

Na die storm van kansen in de beginfase zakte de wedstrijd in, en zonder verdere grote momenten van gevaar kwam de eerste helft ten einde, met nog altijd 1-1 op het scorebord.

Tijani Reijnders had vroeg in de tweede helft een grote kans namens Milan. Hij combineerde en dribbelde de 16 in, maar schoof net naast. In de 50e minuut was het alsnog raak voor de Milanezen. Olivier Giroud scoorde met een heerlijke harde kopbal uit een perfecte voorzet van Theo Hernandez. Donnaruma had in de 63e minuut een geweldige redding in huis bij een vrije trap van Hernandez. Hij moest zich voluit rekken, en kon de bal nog net uit de linkerhoek tikken, waar deze zeker in was gevlogen.

Milan moest alle zeilen bijzetten om in de slotfase de voorsprong vast te houden. Kang-In Lee kreeg in de 89e minuut nog een grote kans, maar hij raakte van dichtbij de paal. Zo slaagde Milan erin de voorsprong vast te houden, en behaalde het een knappe overwinning op de Parijzenaren. Daardoor doet de club van Reijnders weer helemaal mee in de gigantisch spannende groep F.

Stand Champions League groep F
Stand Champions League groep FFlashshare

Atletico Madrid 6-0 Celtic FC (Voorbeschouwing)

Basisopstellingen Atletico Madrid - Celtic
Basisopstellingen Atletico Madrid - CelticFlashshare

Al in de zesde minuut kon Ateltico het overwicht omzetten in een voorsprong. Antoine Griezmann kreeg de bal in zijn voeten gekopt na slecht uitverdedigen, en schoof diagonaal in de rechterhoek van net buiten de 16. Het werd al gauw nog erger voor de Ieren. Na 20 minuten kwam Celtic al met 10 man te staan. Daizen Maeda ging veel te hard door, en kreeg hij een directe rode kaart na ingreep van de VAR.

Atletico was vanaf dat moment duidelijk sterker. Griezmann kreeg de bal nogmaals over de doellijn, maar deze keer werd de goal afgekeurd wegens buitenspel eerder in de aanval. In de blessuretijd van de eerste helft werd het alsnog 2-0. Na een prachtige pass op Jose Gimenez kon hij half onbedoeld terugleggen op Alvaro Morata, die alleen maar binnen hoefde te glijden.

Celtic kon ook in de tweede helft met 10 man weinig inbrengen en het werd 3-0. Griezmann was wederom trefzeker, op minimaal even fraaie wijze. Hij kreeg de bal in de linkerhoek van het doel met een omhaal vanuit een afvallende bal. De 4-0 kwam op naam van Samuel Lino en was beeldschoon. Vanaf de zijkant van de 16 krulde hij met een perfecte uithaal om doelman Joe Hart heen. Het werd steeds pijnlijker voor Celtic in Madrid.

Morata maakte zijn tweede en Atletico's vijfde op prachtige wijze in de 76e minuut. Hij schoot van grote afstand raak en liet Hart kansloos. Waar Morata en Griezmann op zoek waren naar een hattrick, was het Saul Niguez die de zesde van dichtbij binnenschopte in de 85e minuut. Gelukkig voor Celtic bleef het daarbij, maar met een achterstand van vijf punten op nummer drie in groep E, Feyenoord, lijkt het een moeilijk verhaal te gaan worden voor de Ieren.

Stand Champions League groep E
Stand Champions League groep EFlashshare

Rode Ster Belgrado 1-2 RB Leipzig

Basisopstellingen Rode Ster Belgrado - RB Leipzig
Basisopstellingen Rode Ster Belgrado - RB LeipzigFlashshare

Xavi Simons is de grote man bij Leipzig de laatste tijd, en in deze belangrijke Champions League-wedstrijd had hij 8 minuten nodig om het net te vinden. Na een goeie dribbel legde hij de bal op zijn rechter, en prikte hij piekfijn in de verre hoek, buiten bereik van doelman Omri Glazer. Oud-Vitesseespeler Lois Openda miste in de slotfase een één-op-één met Glazer, waarna Rode Ster aan de andere kant ook een grote kans onbenut liep, waardoor de ruststand 0-1 was.

In de 74e minuut was Rode Ster heel dicht bij de gelijkmaker. Invaller Peter Olayinka faalde twee keer achter elkaar van dichtbij, dankzij moedig optreden van Leipzig-doelman Janis Blaswich. Niet lang daarna werd het 0-2. Xaver Schlager een goede dieptepass op  Openda, die door kon lopen en raakschieten. In de 81e minuut al viel echter de aansluitingstreffer, waardoor het een spannende slotfase ging worden in Belgrado. Een voorzet kwam ongelukkig op het been van Benjamin Henrichs, en de bal rolde in zijn eigen doel.

Het bleef echter bij 1-2, en Leipzig creëerde zo een gat van acht punten met Rode Ster op de derde plaats.

Stand Champions League groep G
Stand Champions League groep GFlashshare

FC Porto 2-0 Royal Antwerp FC

Basisopstellingen Porto - Antwerp
Basisopstellingen Porto - AntwerpFlashshare

In de 32e minuut opende Porto de score via een penalty. Evanilson was trefzeker na een ongelukkige overtreding van Gyrano Kerk in de 16 van Antwerp. 1-0 was ook de ruststand in Porto.

Al vroeg in de tweede helft moest Antwerp verder met 10 man. Jurgen Ekkelenkamp ging met gestrekt been door op het scheenbeen van Evanilson, en na een ingreep van de VAR trok de scheidsrechter de rode kaart. Het was niet  de avond van de Nederlanders van Antwerp. In de blessuretijd scoorde Pepe nog de 2-0 tegen de 10 van Antwerp. Hij kopte hard raak uit een fijne voorzet van Ajax-huurling Francisco Conceicao.

Daarmee bepaalde hij ook de eindstand, en deed Porto goede zaken met oog op de strijd om de tweede plaats in groep H, die vanavond onverwacht losbarstte door de overwinning van Shakhtar op Barcelona.

Stand Champions League groep H
Stand Champions League groep HFlashshare

SS Lazio 1-0 Feyenoord

Basisopstellingen Lazio - Feyenoord
Basisopstellingen Lazio - FeyenoordFlashshare

In de beginfase was het vooral Lazio dat probeerde wat af te dwingen, maar tot een grote kans leidde dat niet. Na een kwartier kwamen Bart Nieuwkoop en Elseid Hysaj vervelend in botsing, en na een minutenlange behandeling moest Nieuwkoop per brancard van het veld worden afgevoerd, hij werd vervangen door Gernot Trauner. Hysaj kon wel door.

Lazio ging door met aanvallen, maar in de 31e minuut was de grootste kans van de wedstrijd tot dat moment daar voor Feyenoord. Santiago Gimenez kreeg de bal in de 16 na een snelle aanval, maar Ivan Provedel wist op zijn lage schot nog knap redding te brengen. De hoekschop leverde ook nog een kopkans op voor Mats Wieffer, maar deze ging over. Niet veel later, in de 36e minuut, kreeg Igor Paixao de volgende kans voor Feyenoord, dat sterker aan het worden was. De Braziliaan kon echter net het doel niet vinden.

Toch was het Lazio dat met een voorsprong ging rusten. Op slag van de 45e minuut stond Ciro Immobile geen buitenspel. Hij rende door, dribbelde om Justin Bijlow heen, en kon rustig binnenprikken. Een flinke domper voor Feyenoord na een degelijke eerste helft.

In de tweede helft ging Feyenoord op zoek naar de gelijkmaker en in de 67e minuut was er ook de kans. De vrije trap van Paixao kwam op het hoofd van Gimenez, maar hij kon deze net niet tussen de palen richten. Zes minuten later vond Arne Slot het tijd voor vers bloed. Alireza Jahanbakhsh en Luka Ivanusec kwamen erin voor Paixao en Trauner, om de aanvallende intenties te onderstrepen.

Feyenoord probeerde aan te zetten en was logischerwijs de enige ploeg die nog probeerde te voetballen, maar de verlossing kwam er helaas niet. Ayase Ueda had nog een grote kopkans in de slotseconde, maar deze ging recht op Provedel af en Feyenoord leed zijn tweede nederlaag in de groepsfase van de Champions League, waardoor de Rotterdammers naar de derde plaats in groep E zakten.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Lazio - Feyenoord
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Lazio - FeyenoordFlashshare

Manchester City 3-0 BSC Young Boys

Basisopstellingen Manchester City - Young Boys
Basisopstellingen Manchester City - Young BoysFlashshare

City maakte gelijk zijn intenties duidelijk, maar Rico Lewis koos van dichtbij geen hoek, waardoor de eerste grote kans van de wedstrijd niet tot doelpunt werd bekroond. In de 17e minuut was een dubbele redding nodig van Young Boys-doelman Anthony Racioppi om het 0-0 te houden, maar niet veel later was het toch raak voor de Citizens. Niemand anders dan Erling Haaland tekende voor de 1-0 vanaf 11 meter.

Nog in de eerste helft werd het 2-0. Phil Foden had een knappe individuele actie in huis, en schoot vanuit een lastige hoek om Racioppi heen. Zo werd alle stiekeme hoop op een resultaat die Young Boys nog had de grond in geslagen op slag van rust.

De tweede helft begon suboptimaal voor Young Boys. Al snel werd het 3-0. Haaland vond precies genoeg ruimte op zijn linker, en vuurde diagonaal prachtig raak vanaf een meter of 22. In de 53e minuut kreeg Sandro Lauper zijn tweede gele kaart voor een harde tackle op Nathan Ake.

City vond het echter wel welletjes, en was niet in de stemming om de man-meer-situatie om te zetten in een monsterscore. Het bleef bij 3-0 en de ploeg van Pep Guardiola behield zijn perfecte status in de Champions League dit seizoen met 12 punten uit vier wedstrijden.