Champions League: Arsenal naar laatste acht via penalty's, ook Barcelona gaat door

Arsenal viert de goal van Trossard
Arsenal viert de goal van TrossardProfimedia
Arsenal en Barcelona hebben zich geplaatst voor de laatste acht in de Champions League. Arsenal won met veel moeite van Porto via strafschoppen en Barcelona bekroonde een uitstekende wedstrijd tegen Napoli. Lees alles terug in onze blog!

21.00 uur

Arsenal 1 - 0 FC Porto

De eerste kans kwam na vier minuten voor de tijdploeg. Leandro Trossard kwam door aan de linkerkant door een pass van Declan Rice en gaf de bal voor. Bij de tweede paal kon rechtsback Ben White inkoppen, maar zijn kopbal ging over. Na 12 minuten kreeg Bukayo Saka de tweede kans. Hij kwam naar binnen via de rechterkant en schoot op doel. Het leek een makkelijke bal voor keeper Diogo Costa, maar hij had er veel moeite mee. Uit een corner die uiteindelijk volgde probeerde Martin Odegaard het vanaf de rand van de zestien, maar schoot in het zijnet. Porto kreeg na een kwart wedstrijd de grootste kans. Evanilson stond vrij in de zestien en kon schieten. David Raya keerde zijn inzet van dichtbij en zo ontsnapte Arsenal aan een achterstand. Pepe voorkwa dat Arsenal na een halfuur op voorsprong kwam. White gaf de bal voor vanaf rechts en bij de tweede paal stond Kai Havertz klaar om de bal in te koppen, maar de 41-jarige verdediger kon de bal net over de Duitser heen koppen om de 1-0 te voorkomen. Verder kregen de Engelsen weinig kansen. Vooral ook omdat het tempo veel te laag lag.

Trossard opent de score

Vijf minuten voor rust kwam Arsenal toch op voorsprong. Stylist Odegaard gaf een perfecte steekpass op aanvaller Trossard tussen drie spelers in en zette de Belg voor de keeper. Hij schoot de bal koelbloedig in de verre hoek en bracht de twee wedstrijden in evenwicht: 1-0. Dat was tevens de ruststand.

Porto zocht gelijk de aanval in de tweede helft en kreeg na een paar minuten de eerste schotkans. Dat was wel een hele moeilijke, want Evanilson probeerde via een omhaal een doelpunt te maken. Zijn poging ging echter ruim over. Arsenal gooide het tempo flink omhoog in de tweede helft en dat leidde tot gevaarlijke momenten voor de goal, maar niet tot grote kansen in het eerste kwartier van de tweede helft. Porto kreeg in de 63e minuut een vrije trap op een gevaarlijke plek, maar oud-Ajacied Francisco Conceição verprutste die door hoog over te schieten. En dat was zonde voor de Portugezen, want in de tweede helft kwamen ze niet tot veel kansen.

Arsenal weet niet te scoren

Arsenal leek na driekwart wedstrijd op 2-0 te komen via Odegaard door een fout achterin van Porto tussen pepe en de keeper. Maar Havertz hield Pepe opzichtig vast en dus ging de goal niet door. In de tegenstoot kwam Porto er met drie mensen uit tegen twee van Arsenal.  Conceição ging voor eigen succes en schoot de bal hard tegen Raya aan. Een grote kans voor Porto. Tien minuten voor tijd kwam Gabriel Jesus in de ploeg en hij werd gelijk oog in oog met de keeper gezet, maar uit een moeilijke hoek kon Costa redding brengen. Dat was de laatste kans en dus moest er een verlenging aan te pas komen.

Penalty's geven de doorslag

In de verlenging had Arsenal het oevrwicht in de eerste 15 minuten, maar verder dan een paar corners kwam de ploeg van Mikel Arteta niet. Porto kwam er één keer uit door een verkeerde inspeelpass van Jakub Kiwior, maar daar kwam ook geen gevaar uit. Ook in de tweede helft gebeurde er niets en dus kwamen er penalty's. De eerste drie gingen raak, waarvan twee van Arsenal. De derde penalty van Wendell werd door Raya gestopt en zo maakte Porto de eerste fout. Saka en Rice maakten hun penalty ook en Raya pakte de vierde penalty van Porto. Arsenal won daardoor en gaat naar de laatste acht.

Doelpuntenmakers Arsenal-Porto
Doelpuntenmakers Arsenal-PortoFlashshare

Barcelona 3 - 1 Napoli

De wedstrijd brandde al na een minuut los. Napoli kreeg na 10 seconden al bijna een schietkans, maar Victor Osimhen kwam net te kort. Aan de andere kant kwam wel het eerste schot. Lamine Yamal probeerde het van buiten de zestien, maar schoot hoog over. Na een kleine tien minuten kreeg Fermin Lopez in zijn Champions League-debuut de tweede kans namens de thuisploeg. Hij kreeg de bal per toeval op de rand van de zestien, maar schoot ruim voorlangs. Nog geen vijf minuten later was weer Lopez die in scoringspositie kwam. Nu was de kans grote en probeerde hij het met een lob, maar zijn inzet ging ruim over. Het spel golfde heen en weer in het eerste kwartier, maar Barcelona kreeg de kansen.

Barcelona scoort twee keer razendsnel

Dat leidde tot de 1-0 via Lopez. Drie keer was scheepsrecht. Op een teruggetrokken bal van Raphinha schoof de jonge middenvelder de bal binnen op de penaltystip: 1-0. Barcelona was nog niet klaar met juichen of de 2-0 zat er al in. Rapinha werd door Robert Lewandowski weggestuurd, kapte naar binnen en schoot in de verre hoek. Zijn inzet ging nog op de paal, maar Joao Cancelo schoot de rebound er wel in.

Het duurde niet lang voor Napoli terugkwam in de wedstrijd. Matteo Politano kreeg de bal op rechts aangespeeld en legde de bal keurig terug op Amir Rrahmari, die de bal in de verre hoek schoot. Het was bijna een kopie van de 1-0 van Barcelona. Napoli drukte door en kwam bijna op 2-2. Giovanni Di Lorenzo kopte de voorzet van Mario Rui op doel, maar Marc-André Ter Stegen plukte de bal geweldig uit de bovenhoek. Verder kwamen er geen kansen meer en dus zochten de ploegen de kleedkamers op met een 2-1 ruststand.

Napoli maakt de aansluitingstreffer
Napoli maakt de aansluitingstrefferProfimedia

In de tweede helft was de eerste kans voor de Italianen. Khvicha Kvaratskhelia schoot van de rand van de zestien ver over twee minuten na rust. Napoli bleef aandringen, maar kwam nog niet tot grote kansen in het begin van de tweede helft. Dat kwam Barcelona wel in de 53e minuut. Raphinha kreeg de bal in zestien na een fraaie combinatie en schoot van dichtbij op doel, maar zijn inzet werd gestopt door Alex Meret. Halverwege de tweede helft kreeg Lewandowski zijn eerste kans van de wedstrijd. De spits kopte een corner tegen Meret aan en in de rebound scoorde Yamal, maar deed dat in buitenspelpositie en dus werd de treffer geannuleerd.

Barcelona maakt het af

Waar Napoli beter was aan het begin van de tweede helft, nam Barcelona het weer over in het tweede deel van de helft. Het leidde echter nog niet tot een goal een kwartier voor het einde. In de 77e minuut was het weer Raphinha die op doel kon schieten, maar Meret kon nu de bal wel goed wegwerken voor Cancelo een rebound kon inschieten. Tien minuten voor tijd kreeg Barcelona bijna de deksel op de neus door een grote kans van Napoli. Invaller Jesper Lindstrøm stond helemaal vrij van de tweede paal uit een voorzet van rechts, maar kopte naast. Lewandowski besliste de wedstrijd in de 83e minuut. Een prachtig uitgespeelde aanval eindigde bij de Poolse spits die de bal van Sergi Roberto kreeg. Voor een leeg doel tikte hij binnen en maakte de 3-1. Napoli kreeg een minuut voor tijd nog een kans op de 3-2, maar de lat voorkwam dat. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd en zo is Barcelona door naar de laatste acht.