WTA Wimbledon dag 1: Swiatek wint makkelijk, Gauff naar huis, Williams verliest

Swiatek stond zondagmiddag op de oefenbaan
Swiatek stond zondagmiddag op de oefenbaanAFP
Op dag één van Wimbledon was Coco Gauff de verrassing in negatieve zin. Ze verloor van een landgenoot en moet naar huis. Iga Swiatek en Carolina Garcia wonnen makkelijk en Venus Williams verloor met haar terugkeer op de Grandslam.

Veronika Kudermetova (#12) - Kaia Kanepi (#101) (2-0 (7-6 (4), 6-4))

Pas in de tiebreak werd er voor het eerst in de wedstrijd gebroken. Bij 2-1 voor wist de als twaalfde geplaatste Kudermetova een minibreak te plaatsen. De Russische liet niet meer los en kreeg bij 6-3 twee setpunten. De tweede was raak na opnieuw een minibreak. Ook in de tweede set duurde het lang voordat er gebroken werd. Tot aan de tiende game gingen alles game met de service mee. Kudermetova kreeg op de service van Kanepi twee matchpoints, waarvan de tweede raak was.

Statistieken Kudermetova - Kanepi
Statistieken Kudermetova - KanepiFlashscore

Jessica Pegula (#4) - Lauren Davis (#44) (2-1 (6-2, 6-7 (8), 6-3))

De als vierde geplaatste Amerikaanse Pegula begon sterk aan de wedstrijd en wist haar landgenote twee keer de breaken en een 4-0-voorsprong te pakken in de eerste set. Die voorsprong gaf ze niet meer weg en ze pakte binne het half uur de eerste set. De tweede set was een ware thriller. Davis hield moedig stand en wist in de achtste game zelfs een break te plaatsen. Die kon ze de game erna meteen weer inleveren. Ook in de tiebreak kwam de nummer 44 van de wereld een break voor. Pegula knokte zich terug, kreeg drie matchpoints, maar zag Davis drie punten op rij maken voor de set. De derde set begon meteen weer met twee breaks en bij 4-3 leek Pegula definitief af te rekenen met Davis. Ze serveede de wedstrijd uit en had aan haar vierde matchpoint genoeg.

Statistieken Pegula - Davis
Statistieken Pegula - DavisFlashscore

Yue Yuan (#106) - Victoria Azarenka (#19) (1-2 (4-6, 7-5, 4-6))

De als 19de geplaatste Azarenka had aan één break genoeg om de eerste set te pakken. In de vijfde game van tweede set brak ze de Chinese wederom, maar moest die meteen weer inleveren. Bij 5-5 miste Yuan nog een set punt, maar pakte twee games later middels een break toch nog de tweede set. Beide dames overleefden breakpunten aan het begin van de derde set, maar in de derde game was het Azarenka die profiteerde. Yuan bleef in de wedstrijd door meerdere breakpunten weg te werken en kreeg in de achtste en tiende game nog eens vier kansen op een break. Azarenka wist ze weg te werken en benutte haaar eerste wedstrijdpunt.

Statistieken Yuan - Azarenka
Statistieken Yuan - AzarenkaFlashscore

Iga Swiatek (#1) - Lin Zhu (#33) (2-0 (6-1, 6-3))

De Poolse nummer één van de wereld kende geen enkele moeite met de nummer 33 van de wereld. Swiatek had aan één uur en 21 minuten genoeg om af te rekenen met Zhu. In de eerste set kreeg ze slecht één game tegen. In de tweede set werd ze in de vierde game teruggebroken, maar rechtte vrijwel direct haar rug en liep uit naar een makkelijke zege.

Statistieken Swiatek - Zhu
Statistieken Swiatek - ZhuFlashscore

Katie Volynets (#123) - Caroline Garcia (#5) (4-6 3-6)

Garcia heeft als vijfde geplaatste speelster haar plicht gedaan. Ze moest winnen van Volynets en deed dat ook. Ze werkte de eerste game nog drie breakpoints weg, maar miste zelf ook in game 8 twee stuks. Het verschil in de eerste set kwam in de laatste game. In game 10 wist Garcia aan één brrakpoint genoeg te hebben om de set met 6-4 te winnen.

De tweede set leek ze te verliezen door een 3-0 achterstand, maar door een geweldige comeback pakte ze maar liefst drie break op rj en won ze de set met 6-3 en zo de wedstrijd.

Statistieken Volynets-Garcia
Statistieken Volynets-GarciaFlashscore

Daria Kasatkina (#11) - Caroline Dolehide (#100) (6-1 6-4)

Kasatkina had geen kind aan Dolehide en won in een uur en tien minuten al. Drie breaks, waaronder in de eerste game, was al de nekslag voor de Amerikaanse. In de tweede set verloor Kasatkina nog de eerste game en kwam ze een break achter, maar die werd in game 8 rechtgezet: 4-4. In game 10 voel uiteindelijk de beslissing met een break en werd de tweede set 6-4.

Statistieken Kasatkina-Dolehide
Statistieken Kasatkina-DolehideFlashscore

Venus Williams (#554) - Elina Svitolina (#75) (4-6 3-6)

De return van Venus Williams is geen succes geworden, althans op gebied van resultaat. De Amerikaanse verloor in twee sets van Svitolina. Ze begon wel goed met een break, alleen de gaf ze in game 3 weer af en in game 5 werd ze ook gebroken. Ze keek daardoor tegen een 3-2 achterstand aan. Die kon Williams niet meer goedmaken en daardoor eindigde de eerste set in 6-4 voor Svitolina. Williams leek aan het begin van de eerste set gebroken toen ze een break tegen kreeg. In game 5 kwam de dubbele break en keek ze uiteindelijk tegen een 5-1 achterstand aan. Door een rebreak werd dat nog 5-3, maar in game 10 was het gedaan met 43-jarige tenniser. In twee sets was het avontuur op Wimbledon voorbij.

Statistieken Williams-Svitolina
Statistieken Williams-SvitolinaFlashscore

Sofia Kenin (#126) - Coco Gauff (#7) (6-4 4-6 6-2)

De eerste verrassing bij de vrouwen kwam in de laatste partij. In de eerste set werd ze in game 3 gebroken en dat kwam ze niet meer te boven. Gauff kon niet terugbreaken en zag Kenin de set binnenhalen met 6-4. Gauff herstelde in set 2, toen ze in de tweede game de break pakte en voorkwam. Die leverde ze in game 5 weer in en zo werd het uitendelijk 5-4 voor de nummer 7 van de wereld. In game 10 wist ze haar landgenoot opnieuw te breaken en zo de set met 6-4 te winnen.

Set drie liep niet voor Gauff, ze kwam namelijk gelijk een break achter en kon niks terug forceren. Ze miste vier breakpoints in de vierde game en dat kwam haar duur te staan. In game 7 kwam de dubbele break en verloor ze met 6-2 en zo de wedstrijd mey 2-1.