WTA Montreal dag 2: met verlies Svitolina en de winst bij terugkeer Wozniacki

Caroline Wozniacki maakte dinsdagavond haar rentree als tennisster
Caroline Wozniacki maakte dinsdagavond haar rentree als tennisster Profimedia
Op de tweede dag van het WTA-toernooi van Montreal, ook wel het Canadian Open, komen meerdere grandslam-winnaressen in actie. Het meest bijzondere verhaal is misschien wel dat van de Deense Caroline Wozniacki. De voormalig nummer één van de wereld speelde drieënhalf jaar geleden voor het laatst op de WTA-tour en maakt dinsdagavond haar rentree.

#48 Danielle Collins 2-0 #26 Elina Svitolina (6-2 6-2)

Na het verlies in de kwartfinales van Washington liep Svitolina opnieuw tegen een nederlaag op tegen Collins, die in de kwalificaties in Montreal juist in de winning mood was geraakt met zeges op de Canadese Bouchard en de Amerikaanse Bektas. Collins was aardig ingespeeld en sloeg toe in de slotfase van de eerste set met twee break en bouwde op die manier een 3-2 voorsprong uit naar 6-2.

In de tweede set voltrok zich een soortgelijk scenario. In de vierde game brak Collins haar tegenstander en op die manier nam ze een 4-1 voorsprong. Via 5-2 werd ook de tweede set in de achtste game beslist met de tweede break van de set. Na 1 uur en 12 minuten zat op die manier de wedstrijd erop en mag Collins zich opmaken voor een duel bij de laatste-32 tegen Maria Sakkari.

Statistieken Collins-Svitolina
Statistieken Collins-SvitolinaFlashscore.nl

Caroline Wozniacki 2-0 #115 Kimberly Birrell (6-2 6-2)

Caroline Wozniacki heeft een succesvolle rentree gemaakt in het proftennis. De 33-jarige Deense won in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Montreal van de Australische Kimberly Birrell: 6-2 6-2. Wozniacki, voormalig nummer 1 van de wereld, kondigde eind juni na een afwezigheid van bijna drieënhalf jaar aan terug te keren in het wedstrijdtennis. Ze wil dit jaar al meedoen aan de US Open en wil ook op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 staan.

De Deense nam afscheid na de Australian Open van 2020, het grandslamtoernooi dat ze in 2018 won. Ze stond tussen oktober 2010 en februari 2018 bij elkaar 71 weken op de eerste plaats van de wereldranglijst en won in totaal dertig toernooien. Bij haar afscheid destijds sprak Wozniacki over haar wens om een gezin te stichten met echtgenoot David Lee. Ze is inmiddels moeder van twee kinderen.

Eerste partij in drie jaar

Wozniacki verloor haar eerste game, maar herstelde dat meteen weer. Ze won in de eerste set nog drie keer de servicegame van de Australische nummer 115 van de wereld. De 25-jarige Birrell verloor in de tweede set op 3-2 haar opslagbeurt en daarna won de Deense ook de volgende twee games.

Na 97 minuten kon Wozniacki haar handen in de lucht steken. "Wat een heerlijke plek om mijn rentree te maken. Ik hou ervan hier in Montreal te spelen", zei ze. In de tweede ronde neemt ze het op tegen de winnaar van de partij tussen de als negende geplaatste Marketa Vondrousova uit Tsjechië en Mayar Sherif uit Egypte.

"Het voelt geweldig. Het is mijn eerste partij in meer dan drie jaar. Ik was zeker een beetje stroef", zei Wozniacki, die haar eerste wedstrijd als moeder won. "Dat is best gek. Ik keek net hoe laat het is. Mijn kinderen slapen nu. Dat is heerlijk. Dus ik zie ze zo nadat ik verzorgd ben en wat heb gegeten. Dat is het mooie van vroeg spelen. Ik heb nog de hele middag met ze."

Statistieken Wozniacki-Birrell
Statistieken Wozniacki-BirrellFlashscore.nl

#10 Marketa Vondrousova 2-0 #33 Mayar Sherif (6-4 6-2)

Vondrousova had in de eerste ronde wat opstartproblemen en kwam op een 2-0 achterstand, maar stoomde vervolgens door via een rebreak naar 3-3 en brak in de zevende game haar tegenstander Sherif opnieuw. Na drie kwartier was het op het tweede setpunt raak voor de Wimbledon-winnares.

In de tweede set was het verloop in de openingsfase juist in het voordeel van Vondrousova, die begon met het breken van haar tegenstander. In de vierde game kwam de stand via een rebreak op 2-2, maar vervolgens stoomde de Tsjechische door zonder omkijken: 6-2. In de volgende ronde treft ze nu Caronline Wozniacki, die met een wildcard is toegelaten tot het toernooi.

Statistieken Vondrousova-Sherif
Statistieken Vondrousova-SherifFlashscore.nl

#51 Camila Giorgi 2-0 #41 Bianca Andreescu (6-3 6-2)

Statistieken Giorgi - Andreescu
Statistieken Giorgi - AndreescuFlashscore

#584 Jennifer Brady 0-0 #4 Elena Rybakina (onderbroken)

De wedstrijd tussen de Amerikaanse Jennifer Brady en Kazachse Elena Rybakina werd na 39 minuten onderbroken wegens regenval, en wordt op woensdag 9 augustus om 20.00 uur Nederlandse tijd hervat. De eerste set bereikte net zijn climax, nadat het 6-6 was geworden in games en Brady een 4-2 voorsprong had gepakt in de tiebreak.